О соблюдении христианами Закона Моисея

Свернуть
X

• Время
  • Показать
Очистить всё
новые сообщения
  • Дмитрий Резник
    Ветеран

• 14 February 2001
    • 15723

Сообщение от Воздух
    Задавав це запитання Кадошу в іншій темі, задам і вам: чи є різниця між Законом Божим та Законом Мойсея чи це тотожні поняття?
    Майже завжди тотожні. Хоча про Авраама говориться:
    Буття 18:19
    Бо Я вибрав його для того, щоб він заповідав синам своїм і домові своєму по собі,
    щоб вони держалися дороги Господньої, чинячи правду й правосуддя,
    щоб Господь сповнив над Авраамом те, що говорив про нього.

Тобто Авраам теж мав якісь заповіді, про які не дається деталізації, крім обрізання.
    С уважением,
    Дмитрий

Интересующихся темой понимания Нового Завета в еврейском контексте (и не только) приглашаю посетить блог https://dpreznik.wordpress.com/.

Комментарий

• Воздух
      Ветеран
      • 28 April 2022
      • 6047

Сообщение от Дмитрий Резник
      Майже завжди тотожні. Хоча про Авраама говориться:
      Це до Мойсея і ви вірно відзначили, а Євангелія Христова має відношення до Закону Бога?

5 Надійся на Господа всім своїм серцем, а на розум свій не покладайся!
      6 Пізнавай ти Його на всіх дорогах своїх, і Він випростує твої стежки. (Приповiстi 3:5,6)

Комментарий

• Дмитрий Резник
        Ветеран

• 14 February 2001
        • 15723

Сообщение от Воздух
        Це до Мойсея і ви вірно відзначили, а Євангелія Христова має відношення до Закону Бога?
        Як я вже казав, я не вважаю, що Євангелія містить якийсь новий закон. Вона таки підтверджує авторитетність Закону Мойсея. Цитати Ви, напевно, пам'ятаєте.
        С уважением,
        Дмитрий

Интересующихся темой понимания Нового Завета в еврейском контексте (и не только) приглашаю посетить блог https://dpreznik.wordpress.com/.

Комментарий

• Воздух
          Ветеран
          • 28 April 2022
          • 6047

Як я вже казав, я не вважаю, що Євангелія містить якийсь новий закон. Вона таки підтверджує авторитетність Закону Мойсея. Цитати Ви, напевно, пам'ятаєте.
          Пам'ятаю, але не погоджуюсь з вами відносно Євангелії. Самі подумайте: Закон Мойсея для пізнання гріху та боротьби з ним, а Євангелія для спасіння у життя вічне через Ісуса Христа. Не бачите різницю?
          6 Пізнавай ти Його на всіх дорогах своїх, і Він випростує твої стежки. (Приповiстi 3:5,6)

Комментарий

• Дмитрий Резник
            Ветеран

• 14 February 2001
            • 15723

Сообщение от Воздух
            Пам'ятаю, але не погоджуюсь з вами відносно Євангелії. Самі подумайте: Закон Мойсея для пізнання гріху та боротьби з ним, а Євангелія для спасіння у життя вічне через Ісуса Христа. Не бачите різницю?
            ?? Чому не бачу? Хіба я говорив, що немає різниці? До того ж, коли я казав про Євангелію, я мав на увазі тексти, а не саму добру звістку. Звістку ми навіть не обговорювали. В тексті Євангелії, зокрема Матвія, стверджується незмінність Закону і необхідність виконувати навіть найменші його заповіді. Звичайно, мова йде про євреїв.
            С уважением,
            Дмитрий

Комментарий

• Воздух
              Ветеран
              • 28 April 2022
              • 6047

?? Чому не бачу? Хіба я говорив, що немає різниці? До того ж, коли я казав про Євангелію, я мав на увазі тексти, а не саму добру звістку. Звістку ми навіть не обговорювали. В тексті Євангелії, зокрема Матвія, стверджується незмінність Закону і необхідність виконувати навіть найменші його заповіді. Звичайно, мова йде про євреїв.
              Тоді почнемо з Євангелії від Матвія, наприклад:
              "27 Ви чули, що сказано: Не чини перелюбу. [Закон Мойсея]
              28 А Я вам кажу, що кожен, хто на жінку подивиться із пожадливістю, той уже вчинив із нею перелюб у серці своїм. [Закон Духу] (Вiд Матвiя 5:27,28)".
              Тож і Закон Мойсея і Закон Духу є Законом Божим, перший - нижня частина Закону Бога, а другий - верхня частина Закону Бога.
              Бог спочатку відкрив нижню частину Свого Закону аби підготувати Свій народ до приходу Христа, а потім через Христа відкрив верхню частину Закону Божого.
              Це як у навчанні - середня школа, потім вища. Чи відміняє вища школа те чому навчились у середній? ні, але додає.

Комментарий

• Дмитрий Резник
                Ветеран

• 14 February 2001
                • 15723

Сообщение от Воздух
                Тоді почнемо з Євангелії від Матвія, наприклад:
                "27 Ви чули, що сказано: Не чини перелюбу. [Закон Мойсея]
                28 А Я вам кажу, що кожен, хто на жінку подивиться із пожадливістю, той уже вчинив із нею перелюб у серці своїм. [Закон Духу] (Вiд Матвiя 5:27,28)".
                Тож і Закон Мойсея і Закон Духу є Законом Божим, перший - нижня частина Закону Бога, а другий - верхня частина Закону Бога.
                Бог спочатку відкрив нижню частину Свого Закону аби підготувати Свій народ до приходу Христа, а потім через Христа відкрив верхню частину Закону Божого.
                Це як у навчанні - середня школа, потім вища. Чи відміняє вища школа те чому навчились у середній? ні, але додає.
                Тут нічого не додається. Це просто коментар до заповіді Тори, який пояснює, що перелюб - це не тільки пряма дія. Навіть Павло називає Закон Мойсея духовним, та й як може бути інакше, коли його дано Б-гом! Тобто немає ніякого нового "закону Духу", це, на мій погляд, результат неправильного розуміння багатьма того, про що мовить Павло.
                С уважением,
                Дмитрий

Комментарий

• Мелодия
                  Ветеран
                  • 23 October 2021
                  • 6751

Навіть Павло називає Закон Мойсея духовним, та й як може бути інакше, коли його дано Б-гом! .

14 Бо ми знаємо, що Зако́н духовний, а я тіле́сний, про́даний під гріх.
                  (Римлян 7 )
                  Ибо все из Него, Им и к Нему. Ему слава вовеки, аминь.

Комментарий

• Мелодия
                    Ветеран
                    • 23 October 2021
                    • 6751

Закон духовен, а потому касается разума, воли, чувств и других душевных сил так же, как слов, дел и поступков.
                    Ибо все из Него, Им и к Нему. Ему слава вовеки, аминь.

Комментарий

• Воздух
                      Ветеран
                      • 28 April 2022
                      • 6047

Тут нічого не додається. Це просто коментар до заповіді Тори, який пояснює, що перелюб - це не тільки пряма дія.
                      Тобто Христос прийшов виконати Закон Мойсея - це істина, а також словами "А Я вам кажу..." прокоментувати його?
                      Отець через Сина Свого дарував тим хто увірував у Христа Закон Духу, тобто дарував розуміння через Духа Святого вищих духовних істин. Христос, як Син Людський, показав вищу сутність творіння Бога - людини, показав що людина може сприймати істину так як її сприймає Син Божий, Дух Божий.
                      Навіть Павло називає Закон Мойсея духовним, та й як може бути інакше, коли його дано Б-гом! Тобто немає ніякого нового "закону Духу", це, на мій погляд, результат неправильного розуміння багатьма того, про що мовить Павло.
                      А хто заперечує що Закон Мойсея даний Богом? Цитата для розуміння:
                      "А тепер ми звільнились від Закону, умерши для того, чим були зв'язані, щоб служити нам обновленням духа, а не старістю букви. (До римлян 7:6)".
                      Про що пише Павло? Про те що Закон Мойсея виконував важливу роль, але він був зовні людини, він був буквою, а тільки Христос дозволив через істинну віру обновити дух людини Духом Божим - всередині, в серці. Чи відмінив Христос Закон Мойсея? звісно, ні. Бог дарував людині оновлений дух та нове серце, в цьому серці і моральний Закон і сили та розум для дотримання цього Закону. Але це не все - ще Він дарував додаткові вищі можливості (про дари Духа Божого кажу), тобто пізнання того що за межами Закону Мойсея - це я і назвав Закон Духу або верхня частина Закону Бога.

Комментарий

• Дмитрий Резник
                        Ветеран

• 14 February 2001
                        • 15723

Сообщение от Воздух
                        Тобто Христос прийшов виконати Закон Мойсея - це істина, а також словами "А Я вам кажу..." прокоментувати його?
                        Отець через Сина Свого дарував тим хто увірував у Христа Закон Духу, тобто дарував розуміння через Духа Святого вищих духовних істин. Христос, як Син Людський, показав вищу сутність творіння Бога - людини, показав що людина може сприймати істину так як її сприймає Син Божий, Дух Божий.
                        Я не знаю, про який "закон Духу" Ви кажете. Розуміння вищих духовних істин - то не закон. Коли Павло згадує закон духу життя (а не просто Закон Духа), то має на увазі закономірність, щось на зразок "закон природи". Але Закон Мойсея - це закон в зовсім іншому значенні, і порівнювати його з законом духу життя - все одно що порівнювати Мукачевський зАмок з замком на моїх дверях.
                        Сообщение от Воздух
                        А хто заперечує що Закон Мойсея даний Богом? Цитата для розуміння:
                        "А тепер ми звільнились від Закону, умерши для того, чим були зв'язані, щоб служити нам обновленням духа, а не старістю букви. (До римлян 7:6)".
                        Про що пише Павло? Про те що Закон Мойсея виконував важливу роль, але він був зовні людини, він був буквою, а тільки Христос дозволив через істинну віру обновити дух людини Духом Божим - всередині, в серці. Чи відмінив Христос Закон Мойсея? звісно, ні. Бог дарував людині оновлений дух та нове серце, в цьому серці і моральний Закон і сили та розум для дотримання цього Закону. Але це не все - ще Він дарував додаткові вищі можливості (про дари Духа Божого кажу), тобто пізнання того що за межами Закону Мойсея - це я і назвав Закон Духу або верхня частина Закону Бога.
                        А хто каже, що хтось заперечує, що Закон Мойсея від Б-га? Я згадав про це, бо Ви писали про закон духу, що буцімто є чимось іншим від Закону Мойсея, що буцімто не є законом духу. От я і сказав, що Закон Мойсея духовний, бо походить від Б-га.
                        Решту Вашого коментаря я залишу без коментарів ( ), бо ми будемо розмовляти різними мовами, на жаль.
                        С уважением,
                        Дмитрий

Комментарий

• Воздух
                          Ветеран
                          • 28 April 2022
                          • 6047

Я не знаю, про який "закон Духу" Ви кажете. Розуміння вищих духовних істин - то не закон.
                          Вірно, розуміння не є закон, бо Закон це вічні встановлення Творця для творінь - хтось розуміє, а хтось ні, хтось вірить, а хтось ні.
                          Коли Павло згадує закон духу життя (а не просто Закон Духа), то має на увазі закономірність, щось на зразок "закон природи". Але Закон Мойсея - це закон в зовсім іншому значенні, і порівнювати його з законом духу життя - все одно що порівнювати Мукачевський зАмок з замком на моїх дверях.
                          Я кажу про інше, про "Мукачевський зАмок", а ви про замо́к на своїх дверях.
                          "Бо не вдосконалив нічого Закон. Запроваджена ж краща надія, що нею ми наближуємось до Бога. (До євреїв 7:19)".
                          Ви ж погодитесь що йдеться про Закон Мойсея? Тобто Закон Мойсея не може вдосконалити, він не має достатньої сили для цього, повинно бути щось вище, щось таке що зробить людину досконалою, а тільки так вона може наблизитись до Бога. Ось це вище, те що походить безпосередньо від Духу Божого, я назвав Законом Духу, можно ще назвать Законом істинної віри. Розумієте? Це вище Закону Мойсея, це не про розуміння людиною, а про віру Христу, про "краща надія, що нею ми наближуємось до Бога". Віра та краща надія обов'язково приводять до головного - до любові, тобто до Бога.
                          Решту Вашого коментаря я залишу без коментарів ( ), бо ми будемо розмовляти різними мовами, на жаль.
                          Вірно, ви спираєтеся на "раціо", а я спираюсь на віру.

Комментарий

• DanielAlievsky
                            Ветеран

• 31 May 2010
                            • 3477

Но он же не говорил, что дает заповеди, если не считать "новую заповедь", которая, как сам говорит, "впрочем не новая". Не с чем сравнивать заповеди Танаха.
                            С этим согласен: Иисус не пытался что-либо добавить. Заповедь Торы (все-таки не Танаха, а именно Торы) - это общеобязательный закон, в то время как рекомендации Иисуса - скорее, объяснение, как лучше соблюдать этот закон. Но если спор только о том, можно ли называть это заповедями, то я не вижу, что тут принципиального. У христиан сложилась такая традиция, ну и что? У того же Рамбама есть книга "законы раскаяния", и никому это не режет слух - хотя этот текст куда больше, чем те заповеди, на которых он базируется.

Рамбам не просто систематизировал заповеди из Торы, он их сформулировал, опираясь на Тору.
                            А здесь не могу согласиться. Формулировать заповеди может только Творец. Люди же могут истолковывать, пересказывать более понятным языком, комментировать - но не формулировать.
                            Впрочем, люди могут формулировать галахические постановления. Но это не 613 заповедей.

Вы не ошиблись. Но я не вполне понимаю, о чем именно Вы спрашивали.
                            Конечно, о словах Творца - то, как эти заповеди сформулированы в Торе.
                            Левит Мишкана 8-го Дня Творения

Комментарий

• Братец Иванушка
                              православный христианин

• 07 December 2008
                              • 9284

Следование Закону Моисея оставляет такой глубокий духовный след на людях, что переход к Благовестию и жизнь в соответствии с ним становятся практически невозможными, если только не произойдет чудо, подобное обращению Савла.

Комментарий

• Братец Иванушка
                                православный христианин

• 07 December 2008
                                • 9284

Разве христиане могут, например, исполнить такое из Закона Моисея?:
                                "Если у кого будет сын буйный и непокорный, не повинующийся голосу отца своего и голосу матери своей, и они наказывали его, но он не слушает их, то отец его и мать его пусть возьмут его и приведут его к старейшинам города своего и к воротам своего местопребывания и скажут старейшинам города своего: «сей сын наш буен и непокорен, не слушает слов наших, мот и пьяница»; тогда все жители города его пусть побьют его камнями до смерти; и так истреби зло из среды себя, и все Израильтяне услышат и убоятся." Втор 21:18-21

Комментарий

Обработка...