Обоснование Три-Единства

Свернуть
X

• Время
  • Показать
Очистить всё
новые сообщения
  • Дмитрий Резник
    Ветеран

• 14 February 2001
    • 15366

Сообщение от Воздух
    Не дуже вдалий приклад і ось чому. Посол є представником царя і його дійсно шанують ... як посла царя, а це не головне. Головне: посол не може вирішувати будь-які питання як цар, він має великі але обмежені (царем) повноваження.
    У Христа повноваження Бога Отця?
    В Єшуа повноваження ВІД Б-га. І не більше. Він може вирішувати те, на що має повноваження. Чому ж поганий приклад? Єшуа неодноразово стверджував, що нічого не робить від себе, і навіть говорить тільки те, що йому звелів Б-г. Славу, що Єшуа отримав після своєї жертви, він також отримав від Б-га, а не мав споконвічно. Про це також говорять ясні тексти.

Сообщение от Воздух
    "Через те відтепер ми нікого не знаємо за тілом; коли ж і знали за тілом Христа, то тепер ми не знаємо вже! (2-е до коринтян 5:16)".
    Це темне ствердження, на мій погляд, нічого не доводить. Якщо Ви хочете сказати, що на землі Єшуа був людиною, а "тепер" став Б-гом, то це протирічить навіть ідеї Трійці. Це вже мормонське вчення.
    С уважением,
    Дмитрий

Интересующихся темой понимания Нового Завета в еврейском контексте (и не только) приглашаю посетить блог https://dpreznik.wordpress.com/.

Комментарий

• Воздух
      Ветеран
      • 28 April 2022
      • 5291

Сообщение от Дмитрий Резник
      В Єшуа повноваження ВІД Б-га. І не більше. Він може вирішувати те, на що має повноваження.
      Це ваше твердження, а Христос каже не так:
      "Бо Отець і не судить нікого, а ввесь суд віддав Синові, (Вiд Iвана 5:22)".
      Які у Христа повноваження?
      Єшуа неодноразово стверджував, що нічого не робить від себе, і навіть говорить тільки те, що йому звелів Б-г. Славу, що Єшуа отримав після своєї жертви, він також отримав від Б-га, а не мав споконвічно. Про це також говорять ясні тексти.
      Проти цих слів ніяких заперечень - Дух Божий єдиний який пов'язує Отця та Сина. Посол та цар мають єдиний дух?
      Ще: Христос і Син Божий і Син Людський - це про славу та споконвічно.
      Це темне ствердження, на мій погляд, нічого не доводить. Якщо Ви хочете сказати, що на землі Єшуа був людиною, а "тепер" став Б-гом, то це протирічить навіть ідеї Трійці. Це вже мормонське вчення.
      Зверніть увагу що я тільки навів цитату від апостола Павла - невже він породив мормонське вчення?
      Христос - Бог споконвіку.
      5 Надійся на Господа всім своїм серцем, а на розум свій не покладайся!
      6 Пізнавай ти Його на всіх дорогах своїх, і Він випростує твої стежки. (Приповiстi 3:5,6)

Комментарий

• Дмитрий Резник
        Ветеран

• 14 February 2001
        • 15366

Сообщение от Воздух
        Це ваше твердження, а Христос каже не так:
        "Бо Отець і не судить нікого, а ввесь суд віддав Синові, (Вiд Iвана 5:22)".
        Які у Христа повноваження?
        Так це ж те, що я і казав. Отець дав Синові суд, тобто наділив його такими повноваженнями. Син не сам взяв собі суд, і не володів ним споконвіку. Б-г дав йому таке право.
        Сообщение от Воздух
        Проти цих слів ніяких заперечень - Дух Божий єдиний який пов'язує Отця та Сина. Посол та цар мають єдиний дух?
        Ще: Христос і Син Божий і Син Людський - це про славу та споконвічно.
        Якщо б це було споконвічно, не було б потреби Б-гові давати славу після воскресіння. Це ж логічно. Про єдиний дух чи не єдиний дух - нема сенсу розмовляти, поки ми не будемо певні, що розуміємо однаково, про що говоримо. І ми не домовилися про спільне розуміння того, що значить Син Б-жий і Син Людський.
        Сообщение от Воздух
        Зверніть увагу що я тільки навів цитату від апостола Павла - невже він породив мормонське вчення?
        Христос - Бог споконвіку.
        Я не кажу, що слова Павла - мормонське вчення. Ідея, що людина може стати Б-гом - мормонське вчення. Якщо це не те, що Ви мали на увазі, я не розумію, про що мені повинна сказати ця цитата, і який зв'язок вона має з нашою темою.
        С уважением,
        Дмитрий

Интересующихся темой понимания Нового Завета в еврейском контексте (и не только) приглашаю посетить блог https://dpreznik.wordpress.com/.

Комментарий

• Воздух
          Ветеран
          • 28 April 2022
          • 5291

Так це ж те, що я і казав. Отець дав Синові суд, тобто наділив його такими повноваженнями. Син не сам взяв собі суд, і не володів ним споконвіку. Б-г дав йому таке право.
          Коли дав? І ще: як ви розумієте "споконвіку" - це відкіля?
          Якщо б це було споконвічно, не було б потреби Б-гові давати славу після воскресіння. Це ж логічно.
          "І Слово сталося тілом, і перебувало між нами, повне благодаті та правди, і ми бачили славу Його, славу як Однородженого від Отця. (Вiд Iвана 1:14)".
          Ви про цю славу кажете?
          Про єдиний дух чи не єдиний дух - нема сенсу розмовляти, поки ми не будемо певні, що розуміємо однаково, про що говоримо.
          Я кажу ось про цей Дух:
          "А коли Втішитель прибуде, що Його від Отця Я пошлю вам, Той Дух правди, що походить від Отця, Він засвідчить про Мене. (Вiд Iвана 15:26)".
          І ми не домовилися про спільне розуміння того, що значить Син Б-жий і Син Людський.
          Я розумію так: Христос має дві природи в Собі: Єдинородний Син Бога - природа Бога Отця та Син Людський - природа досконалої людини.
          Я не кажу, що слова Павла - мормонське вчення. Ідея, що людина може стати Б-гом - мормонське вчення. Якщо це не те, що Ви мали на увазі, я не розумію, про що мені повинна сказати ця цитата, і який зв'язок вона має з нашою темою.
          Поясню: Син Людський - особа яка короткий час перебувала у тлінному тілі, а після воскресіння отримала нетлінне тіло. Апостол Павло пише про 33 роки.
          Якщо Ви хочете сказати, що на землі Єшуа був людиною, а "тепер" став Б-гом, то це протирічить навіть ідеї Трійці.
          Ніколи такого не говорив, та і не міг.
          6 Пізнавай ти Його на всіх дорогах своїх, і Він випростує твої стежки. (Приповiстi 3:5,6)

Комментарий

• Дмитрий Резник
            Ветеран

• 14 February 2001
            • 15366

Сообщение от Воздух
            Коли дав? І ще: як ви розумієте "споконвіку" - це відкіля?
            Коли - не має значення. Це сталося колись. А інакше "дав" не має сенсу. Споконвіку - значить завжди.
            Сообщение от Воздух
            "І Слово сталося тілом, і перебувало між нами, повне благодаті та правди, і ми бачили славу Його, славу як Однородженого від Отця. (Вiд Iвана 1:14)".
            Ви про цю славу кажете?
            Ні. Я кажу про славу, що Месія отримав після воскресіння:

9 Через те Бог возніс Його
            і звеличив до таких висот і дав Йому ім’я,
            яке є найважливішим від будь-якого іншого імені,
            10 щоб усі, хто знаходиться на небі,
            на землі і під землею,
            схилили коліна на славу імені Ісусового.
            (До Філіп'ян 2)
            Сообщение от Воздух
            Я кажу ось про цей Дух:
            "А коли Втішитель прибуде, що Його від Отця Я пошлю вам, Той Дух правди, що походить від Отця, Він засвідчить про Мене. (Вiд Iвана 15:26)".
            Ну так, але я не бачу, як це нам домогає в нашому діспуті.
            Сообщение от Воздух
            Я розумію так: Христос має дві природи в Собі: Єдинородний Син Бога - природа Бога Отця та Син Людський - природа досконалої людини.
            Бачте, я розумію "син Б-га" інакше. Базуючись на використанні цього словосполучення в Біблії, я вважаю, що воно має кілька значеннь:
            1) Анголи
            2) просто Б-жі люди (за Іваном, так називають будь-яку людину, що "від Б-га народилася")
            3) усиновлений Б-гом цар Ізраїля
            Сообщение от Воздух
            Поясню: Син Людський - особа яка короткий час перебувала у тлінному тілі, а після воскресіння отримала нетлінне тіло. Апостол Павло пише про 33 роки.
            Неможливо довести, що саме це має на увазі автор. Як я вже зазначив, цей рядок дуже темний.
            Сообщение от Воздух
            Ніколи такого не говорив, та і не міг.
            Ну, то й добре.
            С уважением,
            Дмитрий

Комментарий

• Воздух
              Ветеран
              • 28 April 2022
              • 5291

Споконвіку - значить завжди.
              Ні, це значить "з найдавніших часів", тобто від моменту коли з'явився час, а Син Божий був до того.
              Ну так, але я не бачу, як це нам домогає в нашому діспуті.
              "що Його [Дух Божий] від Отця Я пошлю вам" - Син посилає Духа від Отця, а хіба може хтось окрім Бога посилати комусь Духа Божого?
              Бачте, я розумію "син Б-га" інакше. Базуючись на використанні цього словосполучення в Біблії, я вважаю, що воно має кілька значеннь:
              1) Анголи
              2) просто Б-жі люди (за Іваном, так називають будь-яку людину, що "від Б-га народилася")
              3) усиновлений Б-гом цар Ізраїля
              Ви навмисно переплутали "Сина Бога" з "сином Бога"? Ми ж з вами говоримо про Єдинородного Сина Бога і Анголи, Божі люди, царі тут ні до чого.
              Неможливо довести, що саме це має на увазі автор. Як я вже зазначив, цей рядок дуже темний.
              Добре, проходимо повз.

Комментарий

• Дмитрий Резник
                Ветеран

• 14 February 2001
                • 15366

Сообщение от Воздух
                Ні, це значить "з найдавніших часів", тобто від моменту коли з'явився час, а Син Божий був до того.
                Згоден з Вашим тлумаченням слова. Я вибрав не краще слово, але я мав на увазі саме завжди. Син Б-жий не був до того, бо до нього мідраш в Новому Заповіті відносить «Ти Син Мій, Я нині породив Тебе». Нині означає колись в часі. Тобто я згоден, що Єшуа існував в плані Б-га (Слово Б-га, премудрість Б-га і т.і.), який потім втілився в особі певної людина.
                Сообщение от Воздух
                "що Його [Дух Божий] від Отця Я пошлю вам" - Син посилає Духа від Отця, а хіба може хтось окрім Бога посилати комусь Духа Божого?
                Я не заперечував, що Б-г посилає Свого духа, просто не розумію, як це нам допомагає. До речі, я певен, що ми по-різному розуміємо, що це за дух такий.
                Сообщение от Воздух
                Ви навмисно переплутали "Сина Бога" з "сином Бога"? Ми ж з вами говоримо про Єдинородного Сина Бога і Анголи, Божі люди, царі тут ні до чого.
                Ніякої плутанини тут немає. В оригінальніх біблійних текстах не було різниці між великими та маленькими літерами. І то вже мій вибір, якими користуватися. Єшуа називається сином Б-га в тому ж значенні, як і інші праведники (одне значення) і як інші царі, насамперед Давид та Шломо (друге значення). Слово "єдинородний" - це калька з грецького моногенес, яким в Септуагінті перекладається просто гебрейське слово яхід, "єдиний" (рос. единственный). Так називається, наприклад, дочка Йіфтаха, що її він приніс в жертву.
                С уважением,
                Дмитрий

Комментарий

• Дмитрий Резник
                  Ветеран

• 14 February 2001
                  • 15366

Сообщение от Воздух
                  Добре, проходимо повз.
                  Вже час мені готуватися до шаббату. Дякую за цікаву дискусію, можемо продовжити у неділю.
                  С уважением,
                  Дмитрий

Комментарий

• Werty1383
                    во Христе
                    • 12 June 2023
                    • 10403

Сообщение от Вовчик

А на вопрос прямо ответить можешь?
                    Куда уж прямее?
                    Если Иисус просто плотник, то что от Него ожидать?
                    Сверхъестественное спасение?
                    Да это ж идолопоклонство!

Комментарий

• Werty1383
                      во Христе
                      • 12 June 2023
                      • 10403

Вот видите, опять непонятки.
                      Я не знаю, что Вы имеете в виду, когда говорите, что есть много богов. Павел, например, имел в виду, что разные народы поклоняются множеству богов, но не то, что они есть на самом деле. И он же говорит, что поклоняющиеся им поклоняются демонам.
                      Накже мне непонятно, что Вы понимаете под термином "Единородный Сын". Значение тут неочевидно, каждый может понимать свое.
                      Зато, я полагаю, вы хорошо понимаете, Кто такой ЙХВХ.
                      Можно сказать, что Иисус до воплощения, и есть ЙХВХ.
                      Евангелист Иоанн об этом прямо говорит

Комментарий

• Вовчик
                        Ветеран

• 09 July 2005
                        • 34352

Сообщение от Werty1383
                        Куда уж прямее?
                        Если Иисус просто плотник, то что от Него ожидать?
                        Сверхъестественное спасение?
                        Да это ж идолопоклонство!
                        Ослица могла спасти Валаама - наверное он тоже думал, что это идолопоклонство…

Разве важно КТО спасает - важно, что СПАСАЕТ

Иначе это лицемерие …смотреть не на Дух, а на Звание или Должность

Уточните значение слов, и вы избавите человечество от половины заблуждений. / Рене Декарт /...

Комментарий

• Werty1383
                          во Христе
                          • 12 June 2023
                          • 10403

Сообщение от Вовчик
                          Ослица могла спасти Валаама - наверное он тоже думал, что это идолопоклонство…

Разве важно КТО спасает - важно, что СПАСАЕТ

Иначе это лицемерие …смотреть не на Дух, а на Звание или Должность
                          Именно Христос и есть - Дух животворящий.
                          кстати, ослица говорила, но не спасла.
                          Дух Валаама уже был с тухлецой, богатства и почет цаоский, держали мертвой хваткой

Комментарий

• Вовчик
                            Ветеран

• 09 July 2005
                            • 34352

Сообщение от Werty1383
                            Именно Христос и есть - Дух животворящий.
                            кстати, ослица говорила, но не спасла.
                            Дух Валаама уже был с тухлецой, богатства и почет цаоский, держали мертвой хваткой
                            Валаам не поверил ослице…многие не верят Христу или не знают Его, но думают, что верят.

Кстати - спасает Отец…Христос показывает путь к спасению.

Я знаю, что Христос тоже Бог.

Но скажи мне, почему так важно спорить о Троице?

Ведь сейчас уже спорят только из желания победить.

Уточните значение слов, и вы избавите человечество от половины заблуждений. / Рене Декарт /...

Комментарий

• Werty1383
                              во Христе
                              • 12 June 2023
                              • 10403

Сообщение от Вовчик
                              Валаам не поверил ослице…многие не верят Христу или не знают Его, но думают, что верят.

Кстати - спасает Отец…Христос показывает путь к спасению.

Я знаю, что Христос тоже Бог.

Но скажи мне, почему так важно спорить о Троице?

Ведь сейчас уже спорят только из желания победить.

Сам спор вовсе не о троице и терминологии, а о Триединстве.
                              Отец неразлучен с Сыном
                              Единородный Сын, Сущий в недре Отчем
                              Иисус в сердце Отца
                              Отец Сущий, Сын Сущий
                              Это ж, очевидно

Комментарий

• Вовчик
                                Ветеран

• 09 July 2005
                                • 34352

Сообщение от Werty1383

Сам спор вовсе не о троице и терминологии, а о Триединстве.
                                Отец неразлучен с Сыном
                                Единородный Сын, Сущий в недре Отчем
                                Иисус в сердце Отца
                                Отец Сущий, Сын Сущий
                                Это ж, очевидно
                                я полностью согласен с тобой, что это очевидно.

Но зачем спорить?

Для нашего спасения это не принципиально.

Важно одно - Христос показал Путь к Спасению!!!

Комментарий

Обработка...