Така яка має статут складений і затверджений за канонами православ'я, інакше ця церква є "сама по собі", тобто розкольницька.
Ви мене зовсім не чуєте. УПЦ (мп) не є автокефалією, тобто повинна мати материнську церкву, тобто повинна затверджувати свій статут у материнській церкві.
Ви розумієте що в Україні може бути тільки одна українська православна автокефальна церва??? ПЦУ зараз і є такою церквою. УПЦ (мп) розривають зв'язок з рпц, відділяються - добре, а далі що? само визнання себе автокефальною церквою? яка православна церква визнає таку церкву. Ви розумієте що УПЦ (мп) пішла в розкол?
Не значить. Про яку єдність ви кажете якщо рпц не визнала рішення Вселенського Патріархату і продовжує вважати УПЦ (мп) своєю афілійованою структурою, хоча Вселенський Патріархат вважає ієрархів УПЦ (мп) лише тимчасовими ієрархами в Україні - до їх приєднання до ПЦУ.
ПЦУ має євхаристичне спілкування з усіма православними церквами світу, окрім рпц. Це сталося з вини рпц.
Статут задвердила сама УПЦ на своєму Соборі.
Перервати звязок з материнською церквою без згоди материнської церкви - думаю Ви розумієте, що згідно з канонами це неможливо. Хоча можна розпочати цей процес. Але в статуті для держави - можна, що УПЦ і зробила. Прибрала всі місця де згадувалася РПЦ. І це можна розглядати як початок процесу відділення. Але очевидно, що до завершення війни російська сторона не буде нічого робити в цьому напрямку.
А у мене зустрічне питання. ПЦУ згідно з їхнім статутом перебуває у канонічній єдності з усіма православними церквами а значить і з РПЦ.
Чи може ПЦУ розірвати євхаристичне спілуквання з РПЦ і при цьому залишится у єдності з рештою православних церков світу? Якщо може, то чому не робить?

Комментарий