Межконфессиональный диалог
Свернуть
X
-
-
Комментарий
-
Комментарий
-
Комментарий
-
Не було такого - УПЦ (мп) засудила війну, це ж саме зробили більшість автокефальних православних церков світу, за винятком рпц, білоруського екзархату рпц.
Але йдеться про інше, про канонічний статус УПЦ (мп). Чи має УПЦ (мп) статус автокефальної церкви згідно з міжнародним православ'ям?5 Надійся на Господа всім своїм серцем, а на розум свій не покладайся!
6 Пізнавай ти Його на всіх дорогах своїх, і Він випростує твої стежки. (Приповiстi 3:5,6)👍 1Комментарий
-
Комментарий
-
УПЦ мала статус автономної церкви у складі РПЦ. Це якщо за церковними канонами. Ця автономія давала більше прав і можливостей ніж автокефалія, яку має ПЦУ.Не було такого - УПЦ (мп) засудила війну, це ж саме зробили більшість автокефальних православних церков світу, за винятком рпц, білоруського екзархату рпц.
Але йдеться про інше, про канонічний статус УПЦ (мп). Чи має УПЦ (мп) статус автокефальної церкви згідно з міжнародним православ'ям?
А якщо за світськими законами і документами УПЦ, то вона не має ніякого відношення до РПЦ. І складається дивна ситуація коли світська держава бере до уваги церковні канони, а не документи релігійної організації.
Комментарий
-
Комментарий
-
Мала? а зараз який у неї статус? А тепер трохи докладніше. Чи може автономна церква:
1) обрати предстоятеля без затвердження материнської церкви?
2) звідки вона бере свято миро?
3) якою церквою затверджується статут автономної церкви?
4) може автономна церква перервати зв'язок з материнською церквою?
ПЦУ автокефальна церква, так поки що під опікою Вселенського патріархату і це "поки що" до возз'єднання українського православ'я.Ця автономія давала більше прав і можливостей ніж автокефалія, яку має ПЦУ.
Якщо за документами УПЦ (мп) то вона тільки автономна, тобто залежна від рпц.А якщо за світськими законами і документами УПЦ, то вона не має ніякого відношення до РПЦ. І складається дивна ситуація коли світська держава бере до уваги церковні канони, а не документи релігійної організації.5 Надійся на Господа всім своїм серцем, а на розум свій не покладайся!
6 Пізнавай ти Його на всіх дорогах своїх, і Він випростує твої стежки. (Приповiстi 3:5,6)👍 1Комментарий
-
УПЦ у 2022 році змінила свій статут. Зараз цей статут трохи розходиться з канонами. Вас яка версія цікавить - як за статутом чи як за канонами?Мала? а зараз який у неї статус? А тепер трохи докладніше. Чи може автономна церква:
1) обрати предстоятеля без затвердження материнської церкви?
2) звідки вона бере свято миро?
3) якою церквою затверджується статут автономної церкви?
4) може автономна церква перервати зв'язок з материнською церквою?
Про обрання не знаю. Обрати може. Але що буде якщо не затвердять?
Я знаю що миро УПЦ варили самі.
Статут задвердила сама УПЦ на своєму Соборі.
Перервати звязок з материнською церквою без згоди материнської церкви - думаю Ви розумієте, що згідно з канонами це неможливо. Хоча можна розпочати цей процес. Але в статуті для держави - можна, що УПЦ і зробила. Прибрала всі місця де згадувалася РПЦ. І це можна розглядати як початок процесу відділення. Але очевидно, що до завершення війни російська сторона не буде нічого робити в цьому напрямку.
А у мене зустрічне питання. ПЦУ згідно з їхнім статутом перебуває у канонічній єдності з усіма православними церквами а значить і з РПЦ. Для Вас це прийнятно?
Чому євхаристична єдність - це прийнятно, а от підпорядкування - це вже неможливо терпіти? Чи немає лукавства у такій позиції?
Чи може ПЦУ розірвати євхаристичне спілуквання з РПЦ і при цьому залишится у єдності з рештою православних церков світу? Якщо може, то чому не робить?
Последний раз редактировалось Drunker; 22 December 2025, 06:43 PM.Комментарий
-
-
Статут ПЦУ можна знайти за цим посиланням
Комментарий

Комментарий