Погадать на имени нового Папы не менее занятно, чем на персоне кандидата.
** На самом деле Климент XV очень даже вероятно для ярого антибергольевца (с учётом расхожего эпитета "первый Папа-иезуит").
Но я как Климент XIV½ категорически против!
|
Після того як кардинал Домінік Мамберті виголосить «Habemus Papam!» («Маємо Папу!»), він назве: - християнське ім’я обраного, - його прізвище, - і нарешті — "папське ім’я", яке буде використовуватися далі зі словом "Папа". Це ім’я, швидше за все, ніхто ніколи раніше не вживав щодо нього — але після оголошення його вже ніхто не називатиме інакше. Це перше послання, яке новий Папа дасть світові — ще до своєї першої промови. Вибір імені надзвичайно важливий і задає тон усьому понтифікату. Перша дія людини визначає напрям її наступних вчинків. Отже, Ім’я Папи — це сигнал Проте папа може зберегти власне ім’я, як це було в перші 1000 років Церкви, але з 996 року лише двоє Пап залишили свої імена: Адріан VI та Марцелл II. У наш час новообраний Папа майже завжди пояснює, чому він обрав певне ім’я. - Франциск (2013) — на честь святого Франциска з Асізі, прикладу покори та убогості. - Бенедикт XVI (2005) — на честь Папи-миротворця Бенедикта XV та святого Бенедикта Нурсійського. - Йоан Павло ІІ (1978) — обрав це ім’я на честь попередника Йоана Павла І, з метою вшанування II Ватиканського Собору. Що означатиме вибір імені в 2025 році? - Франциск II — продовження політики Папи Франциска: акцент на милосерді, периферіях, менше доктринального тиску. - Бенедикт XVII або Йоан Павло III — знак повернення до чіткого доктринального вчення. Такий вибір може викликати суперечки ще до першої проповіді. Малоймовірні імена: Павло VII — через труднощі Папи Павла VI у кінці понтифікату. Пій XIII — через суперечки навколо Пія XII (Велика війна та нацизм). Климент XV** — Климент XIV ліквідував орден єзуїтів. Можливі імена: Лев XIV — на честь Лева XIII, автора *Rerum Novarum*, основи соціального вчення Церкви. Йоан XXIV — у пам’ять про Йоана XXIII і II Ватиканський Собор. Філіп — на честь святого Філіпа Нері, реформатора та «апостола Риму». Йосиф — обранець Марії, покровитель Вселенської Церкви. Нові імена Франциск (2013) — перший Папа з новим ім’ям за 1100 років (від Ландо у 913 році). Варіанти: Матей, Лука, Домінік, Ігнатій, Августин, Кипріан, Василій, Антоній, Афанасій, Полікарп — жодне з них ще не використовувалось жодним Папою. Папа Сикст VI? — жартівлива, але можлива ідея. Обравши нове ім’я, Папа може уникнути ярлика «прогресист» чи «консерватор». |
Но я как Климент XIV½ категорически против!

Комментарий