Экстраординарное служение Божественной Литургии sine populo

Свернуть
X

• Время
  • Показать
Очистить всё
новые сообщения
  • Гориэк
    Ис.40:31
    • 22 June 2021
    • 1133

Экстраординарное служение Божественной Литургии sine populo

КЛИМЕНТ, раб рабов Божиих
    с отцами и матерями Постоянного Освященного Синода
    на рассуждение народа Божия
    1. Мы приняли и уверовали, что Вечеря Господа нашего Иисуса Христа, именуемая также Тайной Благодарения и заповеданная Им Самим к творению в Его воспоминание до пришествия Его во славе, является не просто одним из святых Таинств в Церкви Его (фиксирующих положение и служение в ней отдельных членов), но Таинством Самой Церкви, прелагающим (манифестирующим) человеческое собрание в реальное мистическое Тело Христово, явленное неущербной полнотой на этом месте в этой мессианской Трапезе. Также веруем и исповедуем, что Таинство сие не ограничено рамками явленной и являемой Церкви, но будучи завершением всех церковных таинств, само получает завершение в отпусте, распахиваясь в мир и освящая его членами Собрания, продолжением Евхаристии в их повседневной жизни, являющим миру Тело Христово и приближающим Его Эпифанию.
    2. Соответственно сему совершителем Таинства Евхаристии (как выразителем Богочеловеческого действия Единого Тайносовершителя Господа Иисуса Христа) является не отделённый на то член Церкви, как во внутрицерковных таинствах, будь то таинства восстановления (крещение, покаяние, елеосвящение) или таинства постановления (миропомазание, воцерковление брака, священство), совершаемые хотя в Церкви и для Церкви, но над отдельными членами рукам отдельных, а всё собрание, пусть и непременно возглавляемое законно поставленным на то предстоятелем. Хотя в подтверждение этого тезиса нередко приводятся исторически сомнительные и даже ошибочные аргументы, они не могут дискредитировать достаточно и ясно засвидетельствованное в Священном Писании, творениях святых отцов и самих евхаристических чинопоследованиях всех традиций с историей их становления, выражающих «закон молитвы» народа Божия.
    3. Поэтому не могут считаться правильными и нормативными практики, пусть и доминировавшие на протяжении многих столетий, извращающие смысл и формы Евхаристического Собрания, когда оно фактически переставало быть собранием, то есть оказывалось близко к смерти, к утрате формы и материи таинства. Разумеем под этим нормализацию допустимых исключений в ущерб правилу, прямо заповеданному Господом, когда подавляющее большинство присутствующих на евхаристическом богослужении не участвовали в нём, то есть не принимали от Святых Тайн (а на западе долгое время не участвовал никто, кроме клира, поскольку народ Божий причащался вне чинопоследования Святой Мессы и Дарами, освящённым не на ней, а ранее, к тому же только под видом Хлеба, превращённым из допустимого по икономии исключения в правило для мирян), а большинство служившихся на западе Месс совершались вообще без народа; когда прямая заповедь Самого Господа «приимите, ядите» и «пейте от неё все» гордо и богохульно упразднялась преданием старцев и подменялась в лучшем случае формальным присутствием на Службе, текста которой даже не слышали, в худшем виртуальным участием через поминовения и «частные литургии». Против таких порядков как кощунственных справедливо поднимала голос протестантская Реформация, и хотя её благие начинания поначалу оказались дискредитированы расколом, время однозначно подтвердило правоту её критики, усвоенной евхаристическим возрождением в церквях апостольской традиции за последние сто лет.
    4. Вместе с тем категорически ошибочным было справедливо осуждённое в свою очередь протестантское и позднеправославное учение, согласно которому подобные нестроения, включая евхаристическое служение без народа, о чём сейчас говорим особо, делают таинство недействительным. Оно противоречит как многим свидетельствам христианской древности, так и практике самих этих церковных сообществ, где его совершают в одиночку и священнослужители-анахореты, и оказавшиеся в вынужденной изоляции, чтобы не лишить себя участя в Теле и Крови Христовых. Оно, и это главное, выражает ущербную экклезиологию, согласно которой собрание во имя Христово непременно предполагает физическое присутствие собравшихся в одном помещении, а литургисающим является не Христос в Теле Вселенской Церкви, а собравшийся кворум.
    5. Исходя из этого, церкви и движения Евангельско-Экуменического Христианского Сообщества согласно исповедуют Евхаристию, совершённую в одиночку без извинительных на то причин, действительной, но незаконной (то есть совершённой недостойно и, возможно, действенной в осуждение). При наличии же достаточных на то оснований оно по икономии является законным и в ряде экстраординарных ситуаций оказывается необходимым.
    6. Первой причиной, оправдывающей совершение евхаристического богослужения без видимого собрания, является экстренная необходимость получить запасные или преждеосвященные Дары. Она достаточно актуальна для Корсунско-Готского Патриархата и других церквей Сообщества, где большинство малых групп не имеют пресвитеров. Им благословляется совершать Уставные с чином общинного самопричащения, а в собраниях, предстоятельствуемых диаконами или диаконисами, особенно при недостатке ехаристического Тела Христова для причащения всех под его видом и Литургию Преждеосвященных Даров для получения Крови Христовой (как Великим постом, в соединении с вечерней, так и в прочее время церковного года, в соединении с Уставными, а в латинском обряде на «полусухой» мессой по чину Страстной Пятницы под двумя видами или по видом вина). Обычно частицы Агнца передаются предстоятелям собраний на Божественной Литургии с их участием, но нередки форсмажорные ситуации. В этом случае нельзя даже говорить об отсутствии видимого собрания: евхаристическое богослужение с преложением Святых Даров продолжается и завершается в собраниях, где происходит причащение ими.
    7. Вторая возможная причина - необходимость преподать самому себе последнее напутствие страха ради смертного. Здесь видимое собрание по реальной нужде, а не по нерадению или по еретической сакраментологии, сокращается до одного действующего члена Тела Христово, в силе которого он и действует, вознося молитвы от лица Собрания Вселенской Церкви.
    8. Сообщество имеет успешный опыт абсорбции западной традиции служения священниками ежедневных месс (но по усердию, а не по обязанности), в том числе и sine populo. Практика причащения преждеосвящёнными коммуникатами признана нами терпимой практического удобства ради (при условии, что Гостия, пресуществлённая на мессе, также разделяется с причастниками), поэтому основной интенцией таких служб является их заготовление (освящением пяти и более коммуникатов с самопричащением от одного).
    9. Для византийского обряда проблему здесь составляло отсутствие чина, адаптированного для служения без видимого присутствия народа Божия. Литургическая комиссия Постоянного Освященного Синода предлагает его вариант на основании соборного чина из Временного Служебника. Части, относящиеся не к Евхаристии как таковой, а к физическому Собранию (синаксису), опущены ввиду отсутствия такового. Это касается в первую очередь энарксиса и ектений, а также всех возгласов, обращённых к Собранию. При этом множественное число первого лица сохранено не только в Евхаристическом каноне, но и в большинстве иных молитв, за редкими исключениями, когда оно имеет в виду или предстоящих у престола клириков, или физически присутствующих на этом месте (например, склонивших головы). Самопричащение священнослужителя, в византийском обряде нетрадиционное и признаваемое нами в соборном служении крайне нежелательным (вплоть до того, что в отсутствии диакона преподавать пресвитеру причастие разрешается хиротесированому или даже экстраординарному церковнослужителю в силу царственного священства мирян), здесь совершается по необходимости аналогично мирянскому чину самопричащения.
    Последний раз редактировалось Гориэк; 21 December 2024, 07:42 AM.
    Конфессии существуют только в головах.
    Проблема христианского единства - это лично ты и никто другой.
  • Гориэк
    • 22 June 2021
    • 1133

СЛУЖБА БОЖА ЗА ЧИНОМ СВТ. ЙОАННА ЗОЛОТОУСТОГО
    ДЛЯ КЕЛІЙНОЇ ВІДПРАВИ

Пресвітер робить [на схід] три поясних поклони й виголошує:
    Благословен Бог наш завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь

Співає на голос шостий або читає:
    Царю Небесний, Утішителю, Душе істини,
    що всюди єси і все наповняєш,
    Скарбе добра і життя Подателю,
    прийди і вселися в нас,
    і очисти нас від усякої скверни,
    і спаси, Милосердний, душі наші.
    (Від Великодня до Вознесіння замість цієї стихири тропар:
    Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав
    і тим, що в гробах, життя дарував (тричі).
    Від Вознесіння до Пятидесятниці опускається)

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас. (тричі)
    Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Пресвятая Тройце, помилуй нас;
    Господи, очисти гріхи наші;
    Владико, прости беззаконня наші;
    Святий, зглянься і зціли немочі наші імени Твого ради.
    Господи, помилуй (тричі).

Тропар шостої години:
    [Перед образом Спасителя:]
    Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові
    Пречистому образові Твоєму покланяємося, Милосердний, і просимо прощення провин наших, Христе Боже, бо Ти з Своєї волі благоволив зійти тілом на хрест, щоб визволити тих, що створив Ти, з неволі ворожої. Тому вдячно звертаємось до Тебе: Ти радістю наповнив усе, Спасе наш, що прийшов спасти світ.

[Перед образом Богородиці:] і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.
    Милосердя джерелом бувши, сподоби нас Твоєї милости, Богородице, зглянься на людей грішних і покажи, як завжди, силу Твою, бо на Тебе надію покладаючи, співаємо Тобі «Радуйся», як колись Гавриїл, Безтілесних сил Архистратиг.

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться імя Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

І схиливши голову [перед завісою], молиться:

Господи простягни руку Твою з висоти святої Оселі Твоєї і зміцни мене на відправу цієї Служби Твоєї, щоб я неосудно став перед страшним Престолом Твоїм і безкровне священнодійство відправив, бо Твоя є сила і слава на віки вічні. Амінь.

І робить три земних поклони, кажучи: Боже, очисти мене грішного і помилуй мене.

Цілує Святе Євангеліє і престол (ілітон / корпорал) і облачається в ризи, промовляючи над кожною частиною (перед або під час одягання):

Над підризником: Радіє душа моя в Господеві, бо нарядив мене в ризу спасіння і в одежу радощів одяг мене; мов на жениха, поклав на мене вінець і, як невісту, прибрав мене красою. (Іс. 61:10)
    Над єпитрахиллю: Благословен Бог наш, що проливає благодать Свою на служителів Своїх, мов миро на голову, що на бороду спливає, на бороду Ааронову, що спливає до краю одежі його. (Пс. 132:2)
    Над поясом:
    Благословен Бог, що підперезує мене силою, стелить непорочною путь мою, зміцнює ноги мої, як у лані, і на високостях ставить мене. (Пс 17:3334)
    Над правим поручем:
    Правиця Твоя, Господи, вславилась силою; права рука Твоя, Господи, перемогла ворогів і великою славою Твоєю стер єси супротивників. (Вих. 15:67)
    Над лівим поручем:
    Руки Твої створили мене і впорядкували мене; врозуми мене і навчуся заповідей Твоїх (Пс. 118:73)
    Якщо має набедреника й бажає його надягти: Привяжи меч Твій до бедра Твого, Сильний, силою Твоєю і красою Твоєю, і натягни лук, і йди щасливо, і царствуй правди ради і лагідности і справедливости, і дивно поведе Тебе правиця Твоя завжди, нині, і повсякчас, і на віки вічні. (Пс.45:4-5)
    І над фелонем
    : Священики Твої, Господи, зодягнуться в праведність, і преподобні Твої радітимуть завжди, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь. (Пс. 131:9)
    За відсутності повного облачення (але виключно з цієї причини) достатньо самої єпитрахилі, навіть імпровізованої, освяченої одразу перед покладенням на себе.

[[Якщо є такий звичай, приготування Святих Дарів чинить у цьому місці, за чином, викладеним нижче, або за традиційним.]]

Інакше бере кадило й, поклавши до нього ладан, промовляє: Кадило Тобі приносимо, Христе Боже наш, як пахощі духовні, Ти ж прийми їх у Свій наднебесний жертовник і пошли нам благодать Пресвятого Твого Духа. (За відсутності ладану кадіння може опускатися)

[[І якщо чинив приготування, завершує його.]]

І після кадіння престолу [і храму] виголошує: Благословенне Царство Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

І співає або промовляє тропар та кондак свята, неділі за голосом або тижневого дня, [також і храму або посвячення престолу]. І молитва Трисвятого:

Боже Святий, Ти в святих перебуваєш, Тебе трисвятим голосом серафими оспівують і херувими славлять, і всі Небесні Сили Тобі поклоняються. Ти привів усе з небуття до буття, створив чоловіка на образ Свій і подобу і всякими дарами його прикрасив. Кожному, хто просить, Ти даєш премудрість і розум, не відкидаєш і грішника, а встановляєш покаяння для спасіння. Ти сподобив нас, смиренних і недостойних рабів Твоїх, і в цю годину стати перед славним Твоїм жертовником і належне Тобі поклоніння і хвалу приносити. Сам, Владико, прийми з наших грішних уст Трисвяту пісню, зглянься на нас з милосердя Твого, прости нам усяку провину вільну і невільну, освяти наші душі і тіла і дай нам побожно служити Тобі всі дні життя нашого, молитвами Пресвятої Богородиці і всіх святих, що від віку Тобі угодні були. Бо Ти Святий єси, Боже наш, і Тобі славу віддаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас і на вік вічні. Амінь.

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (тричі. За звичаєм може співатися різними мовами)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.
    Святий Безсмертний, помилуй нас.
    Господи Боже Сил! Наверни нас, осяй нас світлом лиця Твого, і ми спасемося. (Пс.79:20)
    Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас.

Прокимен. Читання Апостола. Алилуарій.

Засвіти в серцях наших, Чоловіколюбче Владико, чисте світло Твого Богопізнання, і очі розуму нашого розкрий на розуміння Євангельської Твоєї науки. Дай нам страх блаженних заповідей Твоїх, щоб, перемігши всі тілесні пристрасті, ми провадили духовне життя, думали й чинили все угодне Тобі. Бо Ти єси Світло душ і тіл наших, Христе Боже, і Тобі славу віддаємо з Предвічним Твоїм Отцем і Всесвятим і Благим і Животворчим Твоїм Духом нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Читання Євангелія.

Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

І розгортає антимінс / ілітон / корпорал. Далі, схиляючи, крім неділі та Пасхального періоду, коліна, читає дві молитви за вірних.
    Першу від свого імені:
    Дякую Тобі, Господи Боже сил, що сподобив мене і нині стати перед святим Твоїм жертовником і припасти до милосердя Твого за гріхи мої і за людську несвідомість. Прийми, Боже, благання моє, дай бути достойним приносити Тобі молитви, благання і жертви безкровні за всіх людей Твоїх; і всіх, кого Ти настановив на цю Твою службу, учини гідними силою Святого Духа Твого неосудно і безпорочно в чистім свідоцтві сумління нашого призивати Тебе у всякий час і на всякому місці, щоб, вислухавши нас, Ти був милосердний до нас з великої Твоєї ласки. Бо Тобі належить усяка слава, честь і поклоніння, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Боже, очисти мене, грішного. (земний поклон)

І не підводячись з колін, другу молитву вірних від імені спільноти, що чинить Таїнство його руками:
    Знову і почасту припадаємо до Тебе і молимось Тобі, Милосердний Чоловіколюбче, щоб Ти, зглянувшись на благання наші, очистив наші душі й тіла від усякої тілесної і душевної скверни і дав нам безвинно і неосудно стояти перед святим Твоїм жертовником. Дай же, Боже, і тим, що моляться з нами, успіх у житті й вірі і в духовному розумінні; дай тим, що завжди зо страхом і любовю служать Тобі, безвинно й неосудно причаститися Святих Твоїх Таїн і Небесного Твого Царства сподобитися. Щоб під Твоєю владою ми завжди захист мали і Тобі славу віддавали, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь. (Встає)

І омивши руки, чинить, якщо не було раніше, приготування Святих Дарів: кладе на дискос один чи кілька хлібів і хрестовидно надрізає верхню частину хліба чотирма надрізами
    Надрізаючи справа (від лівої руки) не до середини:
    На спомин Господа
    Надрізаючи зліва: Бога
    Надрізаючи згори: і Спаса нашого
    Надрізаючи здолу: Ісуса Христа
    З'єднує вертикальні надрізи в один для ламання. Амінь. Наливає воду і вино в святу чашу.

Боже наш, ти Небесний Хліб, поживу всьому світові, Господа нашого і Бога Ісуса Христа послав, Спасителя і Відкупителя і Доброчинця, Який благословляє і освячує нас, Сам благослови предпокладене це і прийми його на наднебесний Твій жертовник. Помяни, як Благий і Чоловіколюбець, тих які принесли, і тих, за кого принесли, і збережи нас неосудженими в священнодіянні божественних твоїх таїнств. Бо освятилося і прославилося пречесне і величне імя Твоє, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

[[Якщо приготування було на окремому протезисі, переносить його на престол]]

Молиться від себе: Ніхто із звязаних тілесними пристрастями і втіхами не достойний приходити або наближатися, або служити Тобі, Царю слави! Бо служити Тобі велике і страшне навіть для самих небесних сил. Одначе, з невимовного і безмежного Твого чоловіколюбства, Ти сам непорушно і незмінно став чоловіком, був нашим Архієреєм і, як Владика всього, передав нам священнодійство богослужної цієї і безкровної жертви. Бо Ти Єдиний, Господи Боже наш, маєш владу над небесним і земним, Тебе на престолі херувими носять, Ти серафимів Господь і Цар Ізраїля, Ти Єдиний Святий і в святині спочиваєш. Тому молю я Тебе, Єдиного Милосердного і Благоуважного: зглянься на мене, грішного і непотрібного раба Твого, і очисти мою душу й серце від сумління лукавого, і силою Святого Твого Духа мене, одягненого благодаттю священства, учини гідним стати коло святої Твоєї цієї трапези та священнодіяти тайну Святого і Пречистого Твого Тіла і Чесної Крови. До Тебе бо я приходжу, вклонивши голову свою, і молюся Тобі: не відвертай лиця Твого від мене і не виключай мене із слуг Твоїх, а сподоби мене, грішного і недостойного раба Твого, принести Тобі Дари ці. Бо Ти єси Той, що приносиш жертву і Принесений, що приймаєш і роздаєшся, Христе Боже наш, і Тобі славу віддаємо з Надвічним Твоїм Отцем і Пресвятим і Милосердним і Животворчим Твоїм Духом нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Молиться від спільноти: Господи Боже Вседержителю, Єдиний Святий, Ти приймаєш жертву хвали від тих, що всім серцем призивають Тебе! Прийми ж благання і нас, грішних, та принеси його до святого Твого жертовника, і сподоби нас гідно приносити Тобі дари і жертви духовні за наші гріхи і людську несвідомість. І сподоби нас знайти благодать у Тебе, щоб була приємна Тобі жертва наша і щоб добрий дух благодати Твоєї вселився в нас і в принесених Дарах цих і в усіх людях Твоїх, щедротами Єдинородного Сина Твого, що з Ним благословен єси, з Пресвятим і Благим і Животворчим Твоїм Духом, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Комментарий

• Гориэк
      • 22 June 2021
      • 1133

Благодать Господа нашого Ісуса Христа і любов Бога і Отця і причастя Святого Духа нехай буде з усіма нами.
      До неба піднесімо серця - принесімо подяку Господеві.

Достойно і правдиво є Тебе славити, Тебе благословити, Тебе хвалити, Тобі дякувати, Тобі поклонятися на всякому місці влади Твоєї. Ти єси Бог Несказанний, Неосяжний розумом, Невидимий, Незбагненний, завжди Сущий і завжди Незмінний, Ти, і Єдинородний Син Твій, і Дух Твій Святий. Ти з небуття до буття нас привів, а коли ми впали в гріх, Ти знову нас підніс і безперестанно все діяв, поки нас на небо привів і будуче Царство Твоє нам дарував.
      За все це дякуємо Тобі, і Єдинородному Твоєму Синові, і Духові Твоєму Святому за всі Твої до нас благодійства, які ми знаємо і яких не знаємо, за явні і неявні. Дякуємо Тобі і за цю Службу, що з рук наших Ти зволив прийняти, хоч і стоять перед Тобою тисячі архангелів, незчисленна сила ангелів, шестикрилих і многооких херувимів і серафимів, що високо витають на крилах, пісню перемоги співають, виголошують, викликують і промовляють:

Свят, Свят, Свят Господь Саваоф, повне небо й земля слави Твоєї. Осанна в вишніх. Благословен, хто йде в ім'я Господнє. Осанна в вишніх!

З цими блаженними Силами, Владико Чоловіколюбче, і ми виголошуємо і промовляємо: Святий єси і Пресвятий Ти, і Єдинородний Твій Син, і Дух Твій Святий. Святий єси і Пресвятий, і велична слава Твоя. Ти світ Твій так полюбив, що й Сина Свого Єдинородного віддав, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне. Він, прийшовши і діло нашого спасіння виконавши, в ніч, як віддано Його, а правдивіше, коли Він Сам Себе віддав за життя світу, взяв хліб у святі Свої і пречисті і непорочні руки, подякувавши, благословивши, освятивши, розломивши, дав святим Своїм ученикам і апостолам і сказав:

Прийміть, споживайте це є Тіло Моє, що за вас ламається на відпущення гріхів. Амінь.

Так само і чашу після Вечері, промовляючи:

Пийте з неї всі, це є Кров моя Нового Завіту, що за вас і за багатьох проливається на відпущення гріхів. Амінь.

Тому і ми, споминаючи цю спасенну заповідь і все, що ради нас сталося: хрест, гріб, воскресіння на третій день, на небо вшестя, праворуч сидіння, друге і славне знову пришестя,
      Твоє від Твоїх Тобі приносимо за всіх і за все.
      (Схрестивши руки, підносить святий дискос і чашу)
      Тобі співаємо, Тебе благословимо, Тобі дякуємо, Господи, і молимось Тобі, Боже наш.

Ще приносимо Тобі цю словесну й безкровну Службу, і просимо, і молимо, і благаємо: пошли Духа Твого Святого на нас і на предложені дари ці.
      І створи хліб цей Чесним Тілом Христа Твого. (над + хлібом) Амінь.
      А те, що в чаші цій, Чесною Кровю Христа Твого. (над + чашею) Амінь.
      Перетворивши Духом Твоїм Святим. (над + обома) Амінь, амінь, амінь.
      Робить земний поклон перед Святими Дарами.

Щоб стали вони ними причасникам (при служінні виключно для самопричастя ради смертельної небезпеки: мені) на тверезість душі, на відпущення гріхів, на спільність із Святим Твоїм Духом, на осягнення Царства Небесного, на уповання на Тебе, не на суд або осуд.
      Ще приносимо Тобі це розумне служіння за у вірі спочилих праотців, отців, патріярхів, пророків, апостолів, проповідників, благовісників, мучеників, сповідників, посників і за усяку душу праведну, у вірі спочилу,
      особливо за пресвяту, пречисту, преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і Вседіву Марію, за святого Йоанна, пророка, Предтечу й Хрестителя, за святих славних і всехвальних апостолів, святого (імя), що його память сьогодні творимо, і за всіх святих Твоїх, молитвами їх зглянься на нас, Боже.
      І помяни всіх спочилих в надії на воскресіння і життя вічне (імена померлих з диптихів), і упокой їх там, де сяє світ лиця Твого.
      Ще молимось Тобі, помяни, Господи, всіх єпископів православних, що правдиво навчають слова Твоєї істини, все пресвітерство, у Христі дияконство і всякий священний чин.
      Ще приносимо Тобі розумну цю службу за всесвіт, за Святу Соборну і Апостольську Церкву, і за тих, що в чистоті і побожному житті перебувають, за наш уряд і військо. Дай їм, Господи, спокійне урядування, щоб і ми за їх спокоєм тихе й сумирне життя
      провадили у всякому благочесті та чистоті.
      Найперше помяни, Господи, (високо)преосвященнішого владику нашого (імя, титул правлячого єпископа), і даруй його святим Твоїм Церквам, щоб був він у спокої збережений, почесний, здоровий, довговічний і правдиво навчав слова Твоєї істини.
      Помяни, Господи, це місто (або село, монастир), в якому живемо, і всяке місто і країну, і тих, що по вірі живуть в них.
      Помяни, Господи, тих, що на морі, в дорозі, в недузі, в тяжкій праці, в полоні, і спаси їх.
      Помяни, Господи, тих, що дари приносять і добро діють у святих Твоїх Церквах та памятають за вбогих,
      (Поминає, кого бажає)
      і всіх, і все,
      і на всіх нас пошли ласку Твою,
      і дай нам єдиними устами і єдиним серцем славити і оспівувати пречесне і величне імя Твоє, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

На Тебе покладаємо все життя і всю надію нашу, Владико Чоловіколюбче, і просимо, і молимо, і благаємо: сподоби нас причаститися Небесних Твоїх і Страшних Таїн, цієї священної і духовної Трапези, з чистим сумлінням, на відпущення гріхів, на прощення провин, на спільність із Духом Святим, на насліддя Царства Небесного, на сміливість перед Тобою, не на суд і не в осуд, і сподоби нас, Владико, безбоязно, неосудно насмілитись іменувати Тебе, Наднебесного Бога, Отцем, і промовляти:
      Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться імя Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Схиливши голову: Дякую Тобі, Царю Невидимий, що незчисленною Твоєю силою все сотворив і з великої ласки Твоєї все з небуття в буття привів. Сам, Владико, зглянься з неба на мене, що вклонили голову перед Тобою, бо не перед тілом і кровю вклонився, а перед Тобою, Страшним Богом. Ти ж, Владико, принесені Дари на добро нам усім подай кожному по потребі: тих, що плавають, супроводь; з подорожніми на землі і в повітрі будь у путі; хворих зціли, Лікарю душ і тіл наших, благодаттю, щедротами і чоловіколюбством Єдинородного Сина Твого, що з Ним благословен єси, з Пресвятим і Благим і Животворчим Твоїм Духом, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Омиваючи руки: Зглянься, Господи Ісусе Христе, Боже наш, з святої оселі Твоєї і з престолу слави Царства Твого, і прийди освятити нас, Ти, що вгорі з Отцем сидиш і тут з нами невидимо пробуваєш; і сподоби могутньою Твоєю рукою подати мені Пречисте Тіло Твоє і Чесну Кров Твою, а через мене і всім людям.

Тричі вклоняється, кожного разу промовляючи: Боже, милостивий будь до мене, грішного.

Підносячи Тіло Христове:
      Святеє - святим!
      Єдин Свят, Єдин Господь, Ісус Христос, на славу Бога Отця. Амінь.
      Господи, я не достойний, щоб Ти прийшов до мене, але скажи лише слово, i одужає душа моя. І причасний дня або свята.

Ламаючи Хліб по надрізах:
      Розломлюється і розділюється Агнець Божий,
      Ламаючи праву частину (з лівої руки): розломлюваний і неподільний,
      Ламаючи ліву частину: що завжди споживається і ніколи не вичерпується, і причасників освячує.
      (Якщо треба приготувати лише один Агнець для Служби Ранішосвячених, або якщо служиться заради самопричащення через смертельну небезпеку, ламається лише на дві частини)

[[Якщо є звичай додавати в Чашу окріп, то після розділення Хліба на чотири частини бере ту, що вгорі дискоса, чинить нею знак хреста над святою Чашею і промовляє:
      Благословенне кипіння святих Твоїх (+) завжди, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.
      І вливає скільки треба, навхрест, до святої чаші, промовляючи: Кипіння віри повне Духа Святого. Амінь.]]

[[Якщо готуються Запасні Дари, то Хліб ділиться на стільки дрібних часток, скільки треба.]]

Вірую, Господи, і визнаю, що Ти єси воістину Христос, Син Бога Живого, що прийшов на світ грішників спасти, між якими перший це я. Ще вірую, що це саме є Пречисте Тіло Твоє і це саме є Чесна Кров Твоя. Молюся отже Тобі: помилуй мене і прости мені провини мої вільні й невільні, чи то в слові, чи ділі, свідомі й несвідомі; і сподоби мене неосудно запричаститися Пречистих Твоїх Таїн на відпущення гріхів і на життя вічне. Амінь.
      Вечері Твоєї тайної, Сину Божий, причасником мене сьогодні прийми, бо ворогам Твоїм тайни не розповім і цілування не дам Тобі, як Юда, але, як розбійник, визнаю Тебе: Помяни мене, Господи, у Царстві Твоїм. [[Помяни мене, Владико, у Царстві Твоїм. Помяни мене, Святий, у Царстві Твоїм.]] Нехай не на суд і не в осуд буде мені причастя Святих Твоїх Таїн, Господи, а на зцілення душі й тіла. Амінь.

Взявши з дискоса правицею верхню частину Тіла Христового, акуратно перегортає, підклавши під праву долонь ліву.
      Причащаюся я, недостойний раб Божий (ім'я), Чесного, і Пресвятого, і Пречистого Тіла Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа на відпущення гріхів своїх і на життя вічне. І приймає від Тіла.

І пивши з Чаші:
      Причащаюся я, недостойний раб Божий (ім'я), Чесної, і Пресвятої, і Пречистої Крови Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа на відпущення гріхів своїх і на життя вічне.

Тоді вкладає інші частки (частку) в дарохоронительницю / дароносицю (а якщо служиться заради самопричащення через смертельну небезпеку, то в Чашу), промовляючи: Спаси, Боже, людей Твоїх і благослови насліддя Твоє.

І обтираючи губкою крихти з дискоса в Чашу: Обмий, Господи, гріхи тих, що тут поминалися, Кровю Твоєю Чесною, молитвами святих Твоїх.

Згортаючи антимінс: Нехай наповняться уста мої похвалою Тобі, щоб я оспівував славу Твою, кожен день велич Твою. (Пс. 70:8) Алилуя, алилуя, алилуя.
      Ти Сам єси сповнення Закону і пророків, Христе Боже наш, що сповнив усе, Отцем встановлене. Наповнюй радістю та веселістю серця наші (взявши Євангеліє, робить ним над антимінсом + знак хреста) завжди, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Знімає фелонь і споживає Святі Дари, читаючи про себе псалом 33. По закінченню:

Дякуємо Тобі, Владико Чоловіколюбче, Доброчинцю душ наших, що і сьогодні сподобив нас Небесних Твоїх і Безсмертних Таїн. Направ нашу путь, утверди всіх нас у страсі Твоїм, збережи наше життя і всі стопи наші утверди, молитвами та благаннями славної Богородиці і Вседіви Марії і всіх святих Твоїх. Бо Ти єси освячення наше, і Тобі славу віддаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

В спокої вийду з іменем Господнім.

Знявши ризи, читає заамвонну молитву свята або цю:
      Господи, Ти благословляєш тих, що Тебе благословляють, і освячуєш тих, що на Тебе надію покладають. Спаси людей Твоїх і благослови насліддя Твоє, повноту Церкви Твоєї збережи, освяти тих, що люблять красу дому Твого, прослав їх Твоєю божественною силою і не остав нас, що надіємось на Тебе. Спокій світові Твоєму дай, Церквам Твоїм, священикам, боголюбивій і Богом береженій Україні нашій, парафіянам святого храму цього і всім людям Твоїм. Бо всяке добре даяння і всякий звершений дар з висоти є, сходячи від Тебе, Отця світла, і Тобі славу, подяку і поклоніння віддаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Нехай буде благословенне імя Господнє віднині і довіку. (тричі)
      Слава Тобі, Христе Боже, надіє наша, слава Тобі.
      Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.
      Господи, помилуй. (тричі)
      Христос (у неділю що воскрес із мертвих, у Господні свята відповідно), Істинний Бог наш, молитвами пречистої Своєї Матері, святих славних і всехвальних апостолів, святого отця нашого Йоанна, архієпископа Царгородського, Золотоустого, і святого (імя святого, що його храм), і святих (імя святих, що їх память у той день), і всіх святих, помилує і спасе нас, бо Він Милосердний і Чоловіколюбець. Амінь.
      Последний раз редактировалось Гориэк; 21 December 2024, 07:56 AM.

Комментарий

• Фёдор Манов
        Fedor Manov

• 21 January 2006
        • 5191

Сообщение от Гориэк
        Благодать Господа нашого Ісуса Христа і любов Бога і Отця і причастя Святого Духа нехай буде з усіма нами.
        До неба піднесімо серця - принесімо подяку Господеві.

Достойно і правдиво є Тебе славити, Тебе благословити, Тебе хвалити, Тобі дякувати, Тобі поклонятися на всякому місці влади Твоєї. Ти єси Бог Несказанний, Неосяжний розумом, Невидимий, Незбагненний, завжди Сущий і завжди Незмінний, Ти, і Єдинородний Син Твій, і Дух Твій Святий. Ти з небуття до буття нас привів, а коли ми впали в гріх, Ти знову нас підніс і безперестанно все діяв, поки нас на небо привів і будуче Царство Твоє нам дарував.
        За все це дякуємо Тобі, і Єдинородному Твоєму Синові, і Духові Твоєму Святому за всі Твої до нас благодійства, які ми знаємо і яких не знаємо, за явні і неявні. Дякуємо Тобі і за цю Службу, що з рук наших Ти зволив прийняти, хоч і стоять перед Тобою тисячі архангелів, незчисленна сила ангелів, шестикрилих і многооких херувимів і серафимів, що високо витають на крилах, пісню перемоги співають, виголошують, викликують і промовляють:

Свят, Свят, Свят Господь Саваоф, повне небо й земля слави Твоєї. Осанна в вишніх. Благословен, хто йде в імя Господнє. Осанна в вишніх!

З цими блаженними Силами, Владико Чоловіколюбче, і ми виголошуємо і промовляємо: Святий єси і Пресвятий Ти, і Єдинородний Твій Син, і Дух Твій Святий. Святий єси і Пресвятий, і велична слава Твоя. Ти світ Твій так полюбив, що й Сина Свого Єдинородного віддав, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне. Він, прийшовши і діло нашого спасіння виконавши, в ніч, як віддано Його, а правдивіше, коли Він Сам Себе віддав за життя світу, взяв хліб у святі Свої і пречисті і непорочні руки, подякувавши, благословивши, освятивши, розломивши, дав святим Своїм ученикам і апостолам і сказав:

Прийміть, споживайте це є Тіло Моє, що за вас ламається на відпущення гріхів. Амінь.

Так само і чашу після Вечері, промовляючи:

Пийте з неї всі, це є Кров моя Нового Завіту, що за вас і за багатьох проливається на відпущення гріхів. Амінь.

Тому і ми, споминаючи цю спасенну заповідь і все, що ради нас сталося: хрест, гріб, воскресіння на третій день, на небо вшестя, праворуч сидіння, друге і славне знову пришестя,
        Твоє від Твоїх Тобі приносимо за всіх і за все.
        (Схрестивши руки, підносить святий дискос і чашу)
        Тобі співаємо, Тебе благословимо, Тобі дякуємо, Господи, і молимось Тобі, Боже наш.

Ще приносимо Тобі цю словесну й безкровну Службу, і просимо, і молимо, і благаємо: пошли Духа Твого Святого на нас і на предложені дари ці.
        І створи хліб цей Чесним Тілом Христа Твого. (над + хлібом) Амінь.
        А те, що в чаші цій, Чесною Кровю Христа Твого. (над + чашею) Амінь.
        Перетворивши Духом Твоїм Святим. (над + обома) Амінь, амінь, амінь.
        Робить земний поклон перед Святими Дарами.

Щоб стали вони ними причасникам (при служінні виключно для самопричастя ради смертельної небезпеки: мені) на тверезість душі, на відпущення гріхів, на спільність із Святим Твоїм Духом, на осягнення Царства Небесного, на уповання на Тебе, не на суд або осуд.
        Ще приносимо Тобі це розумне служіння за у вірі спочилих праотців, отців, патріярхів, пророків, апостолів, проповідників, благовісників, мучеників, сповідників, посників і за усяку душу праведну, у вірі спочилу,
        особливо за пресвяту, пречисту, преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і Вседіву Марію, за святого Йоанна, пророка, Предтечу й Хрестителя, за святих славних і всехвальних апостолів, святого (імя), що його память сьогодні творимо, і за всіх святих Твоїх, молитвами їх зглянься на нас, Боже.
        І помяни всіх спочилих в надії на воскресіння і життя вічне (імена померлих з диптихів), і упокой їх там, де сяє світ лиця Твого.
        Ще молимось Тобі, помяни, Господи, всіх єпископів православних, що правдиво навчають слова Твоєї істини, все пресвітерство, у Христі дияконство і всякий священний чин.
        Ще приносимо Тобі розумну цю службу за всесвіт, за Святу Соборну і Апостольську Церкву, і за тих, що в чистоті і побожному житті перебувають, за наш уряд і військо. Дай їм, Господи, спокійне урядування, щоб і ми за їх спокоєм тихе й сумирне життя
        провадили у всякому благочесті та чистоті.
        Найперше помяни, Господи, (високо)преосвященнішого владику нашого (імя, титул правлячого єпископа), і даруй його святим Твоїм Церквам, щоб був він у спокої збережений, почесний, здоровий, довговічний і правдиво навчав слова Твоєї істини.
        Помяни, Господи, це місто (або село, монастир), в якому живемо, і всяке місто і країну, і тих, що по вірі живуть в них.
        Помяни, Господи, тих, що на морі, в дорозі, в недузі, в тяжкій праці, в полоні, і спаси їх.
        Помяни, Господи, тих, що дари приносять і добро діють у святих Твоїх Церквах та памятають за вбогих,
        (Поминає, кого бажає)
        і всіх, і все,
        і на всіх нас пошли ласку Твою,
        і дай нам єдиними устами і єдиним серцем славити і оспівувати пречесне і величне імя Твоє, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

На Тебе покладаємо все життя і всю надію нашу, Владико Чоловіколюбче, і просимо, і молимо, і благаємо: сподоби нас причаститися Небесних Твоїх і Страшних Таїн, цієї священної і духовної Трапези, з чистим сумлінням, на відпущення гріхів, на прощення провин, на спільність із Духом Святим, на насліддя Царства Небесного, на сміливість перед Тобою, не на суд і не в осуд, і сподоби нас, Владико, безбоязно, неосудно насмілитись іменувати Тебе, Наднебесного Бога, Отцем, і промовляти:
        Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться імя Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Схиливши голову: Дякую Тобі, Царю Невидимий, що незчисленною Твоєю силою все сотворив і з великої ласки Твоєї все з небуття в буття привів. Сам, Владико, зглянься з неба на мене, що вклонили голову перед Тобою, бо не перед тілом і кровю вклонився, а перед Тобою, Страшним Богом. Ти ж, Владико, принесені Дари на добро нам усім подай кожному по потребі: тих, що плавають, супроводь; з подорожніми на землі і в повітрі будь у путі; хворих зціли, Лікарю душ і тіл наших, благодаттю, щедротами і чоловіколюбством Єдинородного Сина Твого, що з Ним благословен єси, з Пресвятим і Благим і Животворчим Твоїм Духом, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Омиваючи руки: Зглянься, Господи Ісусе Христе, Боже наш, з святої оселі Твоєї і з престолу слави Царства Твого, і прийди освятити нас, Ти, що вгорі з Отцем сидиш і тут з нами невидимо пробуваєш; і сподоби могутньою Твоєю рукою подати мені Пречисте Тіло Твоє і Чесну Кров Твою, а через мене і всім людям.

Тричі вклоняється, кожного разу промовляючи: Боже, милостивий будь до мене, грішного.

Підносячи Тіло Христове:
        Святеє - святим!
        Єдин Свят, Єдин Господь, Ісус Христос, на славу Бога Отця. Амінь.
        Господи, я не достойний, щоб Ти прийшов до мене, але скажи лише слово, i одужає душа моя. І причасний дня або свята.

Ламаючи Хліб по надрізах:
        Розломлюється і розділюється Агнець Божий,
        Ламаючи праву частину (з лівої руки): розломлюваний і неподільний,
        Ламаючи ліву частину: що завжди споживається і ніколи не вичерпується, і причасників освячує.
        (Якщо треба приготувати лише один Агнець для Служби Ранішосвячених, або якщо служиться заради самопричащення через смертельну небезпеку, ламається лише на дві частини)

[[Якщо є звичай додавати в Чашу окріп, то після розділення Хліба на чотири частини бере ту, що вгорі дискоса, чинить нею знак хреста над святою Чашею і промовляє:
        Благословенне кипіння святих Твоїх (+) завжди, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.
        І вливає скільки треба, навхрест, до святої чаші, промовляючи: Кипіння віри повне Духа Святого. Амінь.]]

[[Якщо готуються Запасні Дари, то Хліб ділиться на стільки дрібних часток, скільки треба.]]

Вірую, Господи, і визнаю, що Ти єси воістину Христос, Син Бога Живого, що прийшов на світ грішників спасти, між якими перший це я. Ще вірую, що це саме є Пречисте Тіло Твоє і це саме є Чесна Кров Твоя. Молюся отже Тобі: помилуй мене і прости мені провини мої вільні й невільні, чи то в слові, чи ділі, свідомі й несвідомі; і сподоби мене неосудно запричаститися Пречистих Твоїх Таїн на відпущення гріхів і на життя вічне. Амінь.
        Вечері Твоєї тайної, Сину Божий, причасником мене сьогодні прийми, бо ворогам Твоїм тайни не розповім і цілування не дам Тобі, як Юда, але, як розбійник, визнаю Тебе: Помяни мене, Господи, у Царстві Твоїм. [[Помяни мене, Владико, у Царстві Твоїм. Помяни мене, Святий, у Царстві Твоїм.]] Нехай не на суд і не в осуд буде мені причастя Святих Твоїх Таїн, Господи, а на зцілення душі й тіла. Амінь.

Взявши з дискоса правицею верхню частину Тіла Христового, акуратно перегортає, підклавши під праву долонь ліву.
        Причащаюся я, недостойний раб Божий (ім'я), Чесного, і Пресвятого, і Пречистого Тіла Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа на відпущення гріхів своїх і на життя вічне. І приймає від Тіла.

І пивши з Чаші:
        Причащаюся я, недостойний раб Божий (ім'я), Чесної, і Пресвятої, і Пречистої Крови Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа на відпущення гріхів своїх і на життя вічне.

Тоді вкладає інші частки (частку) в дарохоронительницю / дароносицю (а якщо служиться заради самопричащення через смертельну небезпеку, то в Чашу), промовляючи: Спаси, Боже, людей Твоїх і благослови насліддя Твоє.

І обтираючи губкою крихти з дискоса в Чашу: Обмий, Господи, гріхи тих, що тут поминалися, Кровю Твоєю Чесною, молитвами святих Твоїх.

Згортаючи антимінс: Нехай наповняться уста мої похвалою Тобі, щоб я оспівував славу Твою, кожен день велич Твою. (Пс. 70:8) Алилуя, алилуя, алилуя.
        Ти Сам єси сповнення Закону і пророків, Христе Боже наш, що сповнив усе, Отцем встановлене. Наповнюй радістю та веселістю серця наші (взявши Євангеліє, робить ним над антимінсом + знак хреста) завжди, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Знімає фелонь і споживає Святі Дари, читаючи про себе псалом 33. По закінченню:

Дякуємо Тобі, Владико Чоловіколюбче, Доброчинцю душ наших, що і сьогодні сподобив нас Небесних Твоїх і Безсмертних Таїн. Направ нашу путь, утверди всіх нас у страсі Твоїм, збережи наше життя і всі стопи наші утверди, молитвами та благаннями славної Богородиці і Вседіви Марії і всіх святих Твоїх. Бо Ти єси освячення наше, і Тобі славу віддаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

В спокої вийду з іменем Господнім.

Знявши ризи, читає заамвонну молитву свята або цю:
        Господи, Ти благословляєш тих, що Тебе благословляють, і освячуєш тих, що на Тебе надію покладають. Спаси людей Твоїх і благослови насліддя Твоє, повноту Церкви Твоєї збережи, освяти тих, що люблять красу дому Твого, прослав їх Твоєю божественною силою і не остав нас, що надіємось на Тебе. Спокій світові Твоєму дай, Церквам Твоїм, священикам, боголюбивій і Богом береженій Україні нашій, парафіянам святого храму цього і всім людям Твоїм. Бо всяке добре даяння і всякий звершений дар з висоти є, сходячи від Тебе, Отця світла, і Тобі славу, подяку і поклоніння віддаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Нехай буде благословенне імя Господнє віднині і довіку. (тричі)
        Слава Тобі, Христе Боже, надіє наша, слава Тобі.
        Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.
        Господи, помилуй. (тричі)
        Христос (у неділю що воскрес із мертвих, у Господні свята відповідно), Істинний Бог наш, молитвами пречистої Своєї Матері, святих славних і всехвальних апостолів, святого отця нашого Йоанна, архієпископа Царгородського, Золотоустого, і святого (імя святого, що його храм), і святих (імя святих, що їх память у той день), і всіх святих, помилує і спасе нас, бо Він Милосердний і Чоловіколюбець. Амінь.
        Это был вопрос, или наставление?
        Слушай, Израиль: Господь, Бог наш, Господь един есть;
        http://beitaschkenas.de/

Комментарий

• Лучиан
          Причастник ☦

• 18 October 2017
          • 1716

Святой преподобный Лаврентий Черниговский:

«Как нельзя разделить Пресвятую Троицу, Отца и Сына и Святаго Духа, это Един Бог, так нельзя разделить Россию, Украину и Белоруссию. Это вместе Святая Русь. Знайте, помните и не забывайте».

Пророческие слова Преподобного Лаврентия о ересях и расколах в Украинской Церкви

Любвеобильный Батюшка говорил нам: «Когда появится малая свобода, будут открываться церкви, монастыри и будут ремонтировать их, тогда все лжеучения выйдут наружу вместе с бесами и безбожниками тайными (католики, униаты, украинцы-самосвяты и другие) и сильно на Украине ополчатся против Православной Русской Церкви, ее единства и соборности. Этих еретиков будет поддерживать безбожная власть, а поэтому будут отнимать у православных церкви и верных избивать.

Тогда Киевский Митрополит (недостоин сего звания) вместе со своими единомышленными архиереями и иереями сильно поколеблет Церковь Русскую. Весь мир удивится его беззаконию и устрашится. Сам уйдет в вечную погибель, как и Иуда.

В городе Киеве никогда не было Патриарха. Патриархи были и жили в Москве. Берегитесь самосвятской украинской группы (церкви) и унии».

Киево-Печерской Лавры наместник отец Кронид Батюшке возразил, что уже самосвяты и униаты на Украине исчезли. Батюшка ответил грустно и печально: «Бес в них войдет и они с сатанинской злобой ополчатся против Православных Веры и Церкви, но их будет позорный конец, а их последователи понесут небесную кару от Господа Царя Сил.

Но все эти наветы лукавого и лжеучения в России исчезнут, а будет Единая Церковь Православная Российская».
          Преп. Лаврентий Черниговский.

Сбылось пророчество, однако. 23 года прошло, с момента публикации. Парадоксально, сатана читает наши книги, знает, что погибнет, и готов погибнуть. Мы тоже читали наши книжки, и знаем, что победим, и готовы биться до конца.
          Последний раз редактировалось Лучиан; 31 October 2024, 02:07 PM.
          .
          Пророки о мировом паспорте зверя [PDF]

Комментарий

• Гориэк
            • 22 June 2021
            • 1133

Для справки: Лаврентий Черниговский ушёл в вечность за сорок лет до того, как Ельцин придумал "россию". Фейкомётчики 90-х годов такие беспалевные...

Комментарий

• Лучиан
              Причастник ☦

• 18 October 2017
              • 1716

Сообщение от Гориэк
              Для справки: Лаврентий Черниговский ушёл в вечность за сорок лет до того, как Ельцин придумал "россию". Фейкомётчики 90-х годов такие беспалевные...
              Всё верно, территорию нынешней России заселили чуть более 30 лет назад. До этого там жили только медведи. Лаврентий Черниговский это вообще выдуманный персонаж.
              .

Комментарий

• мигрант
                .............

• 13 May 2017
                • 6849

Сообщение от Лучиан
                Пророческие слова Преподобного Лаврентия о ересях и расколах в Украинской Церкви Любвеобильный Батюшка говорил нам: «Когда появится малая свобода, будут открываться церкви, монастыри и будут ремонтировать их, тогда все лжеучения выйдут наружу вместе с бесами и безбожниками тайными (католики, униаты, украинцы-самосвяты и другие) и сильно на Украине ополчатся против Православной Русской Церкви, ее единства и соборности. Этих еретиков будет поддерживать безбожная власть, а поэтому будут отнимать у православных церкви и верных избивать.
                Тогда Киевский Митрополит (недостоин сего звания) вместе со своими единомышленными архиереями и иереями сильно поколеблет Церковь Русскую. Весь мир удивится его беззаконию и устрашится. Сам уйдет в вечную погибель, как и Иуда.
                В городе Киеве никогда не было Патриарха. Патриархи были и жили в Москве. Берегитесь самосвятской украинской группы (церкви) и унии».
                Киево-Печерской Лавры наместник отец Кронид Батюшке возразил, что уже самосвяты и униаты на Украине исчезли. Батюшка ответил грустно и печально: «Бес в них войдет и они с сатанинской злобой ополчатся против Православных Веры и Церкви, но их будет позорный конец, а их последователи понесут небесную кару от Господа Царя Сил.
                Но все эти наветы лукавого и лжеучения в России исчезнут, а будет Единая Церковь Православная Российская».
                Преп. Лаврентий Черниговский.
                Сбылось пророчество, однако. 23 года прошло, с момента публикации. Парадоксально, сатана читает наши книги, знает, что погибнет, и готов погибнуть. Мы тоже читали наши книжки, и знаем, что победим, и готовы биться до конца.
                • Лаврентий Черниговский. "Cтрашное время. Незадолго до воцарения антихриста и закрытые храмы будут ремонтировать, оборудовать не только снаружи, но и внутри. Будут золотить купола как храмов, так и колоколен, а когда закончат главный, то наступит время воцарения антихриста. Молитесь, чтобы Господь продлил нам это время для укрепления: страшное ожидает нас время."

Главный храм России - храм Христа Спасителя в Москве, закончили 31 декабря 1999 года, освящён храм 6 января 2000 года.
                31 декабря 1999 года Елицин отрёкся от власти и передал власть Путину, в 2000 году тот стал президентом России.
                Что ты смотришь на соринку в глазе брата твоего, а в своём бревна не замечаешь? (Иисус)
                • " Все храмы будут в величайшем благолепии, как никогда, а ходить в те храмы нельзя будет, так как там не будет приноситься Бескровная Жертва Иисуса Христа. Поймите: церкви-то будут, но православному христианину нельзя будет их посещать, так как там будет все «сатанинское сборище» "! (Лаврентий Черниговский)

• " Не в церкви, а в каждом доме, в углу, где стоят и висят сейчас святые иконы, будут стоять обольстительные прилады (телевизоры) для прельщения людей. Многие скажут: «Нам нужно смотреть и слушать новости». Вот в новостях-то и явится антихрист, и они его примут.» (Лаврентий Черниговский)

Хотели нагадить соседям, а сами вляпались с такое го-но, что не дай Бог ни одному народу подобное.
                Истина превыше всего.

Комментарий

• Enrico
                  Дурак форума

• 04 February 2011
                  • 3408

Сообщение от Гориэк

Засвіти в серцях наших, Чоловіколюбче Владико

Знову і почасту припадаємо до Тебе і молимось Тобі, Милосердний Чоловіколюбче,

Помяни, як Благий і Чоловіколюбець,

Одначе, з невимовного і безмежного Твого чоловіколюбства,
                  Знаєте, що в богослужбових текстах УГКЦ й ПЦУ замість запозиченних з церковнослов'янської мови слів "чоловіколюбець", "чоловіколюбство" зараз вживаються слова "людинолюбець", "людинолюбство"? Підстави для такої заміни можна знайти за посиланнями вище.

Комментарий

• Лучиан
                    Причастник ☦

• 18 October 2017
                    • 1716

Сообщение от мигрант
                    • Лаврентий Черниговский. "Cтрашное время. Незадолго до воцарения антихриста и закрытые храмы будут ремонтировать, оборудовать не только снаружи, но и внутри. Будут золотить купола как храмов, так и колоколен, а когда закончат главный, то наступит время воцарения антихриста. Молитесь, чтобы Господь продлил нам это время для укрепления: страшное ожидает нас время."

Главный храм России - храм Христа Спасителя в Москве, закончили 31 декабря 1999 года, освящён храм 6 января 2000 года. 31 декабря 1999 года Елицин отрёкся от власти и передал власть Путину, в 2000 году тот стал президентом России. Что ты смотришь на соринку в глазе брата твоего, а в своём бревна не замечаешь? (Иисус)
                    Мне очень жаль, что вы толкуете Православные пророчества также, как и канон, созданный для Богослужения Библию.
                    «...к собственной своей погибели, превращают, как и прочие Писания.» (2-е Петра 3:16)

Так вот, главный Храм ещё не построен, потому что на его месте ещё стоит мечеть Омара.

Сообщение от мигрант
                    • " Все храмы будут в величайшем благолепии, как никогда, а ходить в те храмы нельзя будет, так как там не будет приноситься Бескровная Жертва Иисуса Христа. Поймите: церкви-то будут, но православному христианину нельзя будет их посещать, так как там будет все «сатанинское сборище» "! (Лаврентий Черниговский)

• " Не в церкви, а в каждом доме, в углу, где стоят и висят сейчас святые иконы, будут стоять обольстительные прилады (телевизоры) для прельщения людей. Многие скажут: «Нам нужно смотреть и слушать новости». Вот в новостях-то и явится антихрист, и они его примут.» (Лаврентий Черниговский)

Хотели нагадить соседям, а сами вляпались с такое го-но, что не дай Бог ни одному народу подобное.
                    Мы из пророчеств знаем, что будет окатоличивание России; что из сотен нынешних епископов РПЦ (МП) в истине останутся 2 (два), и что будущему Императору России (Помазаннику Божьему, Михаилу) будет непросто найти истинную веру даже в России, чтобы возродить её на все Православные страны, в противовес мировому (экуменическому) государству антихриста.

У нас в Молдове, чтобы вы понимали, из сотен монастырей останутся только 2 (два) в истине (согласно нашим пророчествам). Мы с огромным нетерпением ждем Русского Православного Царя, потому что только он и его казачество смогут защитить нас от мировой (зашестеренной) армии антихриста.

Русского Православного Царя (он должен быть избран архиерейским Собором) с нетерпением ждут и Сербы, потому что Русский Царь (из Дома Романовых) придет в Сербию с сербским Царем (их дома Неманичей), благословит его на Царство в Сербии. У них есть свои пророчества. Греки ждут Русского Православного Царя, потому что и у них должен быть свой Православный Царь. А в Молдове (где я живу) должен быть Принц из Дома Романовых (согласно нашим же пророчествам). И мы все, как одно целое, ждем Русского Православного Царя (на которого укажет воскресший преподобный Серафим Саровский).

Именно его армия (состоящая из православных казаков) даст последний бой экуменической армии антихриста в долине Армагеддон, на горе Мегиддо.
                    Последний раз редактировалось Лучиан; 01 November 2024, 03:08 AM.
                    .

Комментарий

• Гориэк
                      • 22 June 2021
                      • 1133

Нꙋ май арꙋнкаць кꙋ прости наꙁисте деспре Рꙋсїа!

Комментарий

• Гориэк
                        • 22 June 2021
                        • 1133

Сообщение от Enrico
                        Знаєте, що в богослужбових текстах УГКЦ й ПЦУ замість запозиченних з церковнослов'янської мови слів "чоловіколюбець", "чоловіколюбство" зараз вживаються слова "людинолюбець", "людинолюбство"? Підстави для такої заміни можна знайти за посиланнями вище.
                        Ну вони мають певну рацію, але слово вже дуже на слуху, особливо у відпусті. А якщо міняти, то скрізь. Крім того, суфікс одиничності "-ин-" може викликати питання й непорозуміння в бабусь, наче об'єктом любові є якась конкретна людина, а "людолюбець" ще гірше, це вже як "народолюбець". Проте "чоловік" сьогодні сприймається виключно як особа чоловічої статі чи гендеру, навіть у деривативах, і від таких архаїзмів справді краще все ж таки відходити.
                        Последний раз редактировалось Гориэк; 01 November 2024, 04:29 AM.

Комментарий

• мигрант
                          .............

• 13 May 2017
                          • 6849

Сообщение от Лучиан
                          Мне очень жаль, что вы толкуете Православные пророчества также, как и канон, созданный для Богослужения Библию. «...к собственной своей погибели, превращают, как и прочие Писания.» (2-е Петра 3:16) Так вот, главный Храм ещё не построен, потому что на его месте ещё стоит мечеть Омара.
                          Всё у вас так, как что-то не так в доме, сразу ищите причину у других. Храм не там, и Лаврентий писал не о том ... Знакомая песня.
                          Но подумайте, Лавретий пишет о России, как будут восстановлены храмы, читаейте ещё раз последовательность описания:
                          • "Cтрашное время. Незадолго до воцарения антихриста и закрытые храмы будут ремонтировать, оборудовать не только снаружи, но и внутри. Будут золотить купола как храмов, так и колоколен, а когда закончат главный, то наступит время воцарения антихриста. Молитесь, чтобы Господь продлил нам это время для укрепления: страшное ожидает нас время."

Каким боком здесь храм в Иерусалиме? Если речь идёт о России, постсоветской России, после развала СССР. Вы же, видя неподъодящее вам в описании, сразу же стараетесь переключить тему на другое, вот Лаврентий пишет о телевизорах в углах комнаты, где раньше были иконы, теперь из этих телевизоров людям промывают мозги пропагандой. Кругом враги внезапно обнаружились и пошло-поехало ... Все стали вдруг плохими кроме царя, понятное дело "бог поругаем не бывает", что мы и видим сегодня. Но что будет завтра ... Лаврентий пишет: "страшное ожидает нас время". Оно конечно не про Россиию, скажите вы, и всё в его пророчествах не про неё - святую и непогрешимую, ни в чём не раскаявшуюся, смотрящую назад в прошлое - во времена СССР, уже восхваляемые рос сми. Спят и видят - как бы им восстановить СССР, поработить все бывшие народы, чтобы они жили так же как и вы под властью вашего безумного царя, который только входит во вкус всевластия. Впрочем, вас убедит только время о котором пишет Лаврентий: "страшное ожидает нас время". Далеко пойдёте, глубоко ..., откуда не видно выхода к свету, и поведёт вас туда ваш царь, которого вы так восхваляете и защищаете.
                          • И будут они бродить по земле, жестоко угнетенные и голодные; и во время голода будут злиться, хулить царя своего и Бога своего. И взглянут вверх, и посмотрят на землю; и вот - горе и мрак, густая тьма, и будут повержены во тьму. (Исаия 8:21)

• Вот наступают дни, говорит Господь Бог, когда Я пошлю на землю голод, не голод хлеба, не жажду воды, но жажду слышания слов Господних. И будут ходить от моря до моря и скитаться от севера к востоку, ища слова Господня, и не найдут его. (Амос 8:11)
                          Истина превыше всего.

Комментарий

• Лучиан
                            Причастник ☦

• 18 October 2017
                            • 1716

Сообщение от мигрант
                            Всё у вас так, как что-то не так в доме, сразу ищите причину у других. Храм не там, и Лаврентий писал не о том ... Знакомая песня. Но подумайте, Лавретий пишет о России, как будут восстановлены храмы, читаейте ещё раз последовательность описания:
                            • "Cтрашное время. Незадолго до воцарения антихриста и закрытые храмы будут ремонтировать, оборудовать не только снаружи, но и внутри. Будут золотить купола как храмов, так и колоколен, а когда закончат главный, то наступит время воцарения антихриста. Молитесь, чтобы Господь продлил нам это время для укрепления: страшное ожидает нас время."

Каким боком здесь храм в Иерусалиме? Если речь идёт о России, постсоветской России, после развала СССР.
                            Он не написал «...а когда закончат главный В РОССИИ...». Это уже дописывание Библии через запятую.
                            Возможно он имел ввиду также В. Путина, но прямо из его слов это не следует.

Нет ни одного пророчества, что антихрист воцарится в России. Все православные пророки гласят, что антихрист воцарится в Иерусалиме (именно как 'Царь'), следовательно и слова преподобного Лаврентия мы должны понимать в пользу второго.

Из пророчеств мы знаем, что антихрист давно родился в России (между Петербургом и Москвой), объявится из Америки, выйдет из Европы (как политик, что станет главой ООН или Евросоюза), и только потом воцарится в Иерусалиме над всем миром. Когда антихрист воцарится в III Храме, то через несколько месяцев на Святой Руси будет помазан Русский Православный Царь в городе Владимир, в Успенском соборе.

Антихрист будет Православного Царя очень бояться, потому что только у нашего Царя будет достаточная армия, чтобы дать отпор антихристу.

Сообщение от мигрант
                            Вы же, видя неподъодящее вам в описании, сразу же стараетесь переключить тему на другое, вот Лаврентий пишет о телевизорах в углах комнаты, где раньше были иконы, теперь из этих телевизоров людям промывают мозги пропагандой. Кругом враги внезапно обнаружились и пошло-поехало ... Все стали вдруг плохими кроме царя, понятное дело "бог поругаем не бывает", что мы и видим сегодня. Но что будет завтра ... Лаврентий пишет: "страшное ожидает нас время". Оно конечно не про Россиию, скажите вы, и всё в его пророчествах не про неё - святую и непогрешимую, ни в чём не раскаявшуюся, смотрящую назад в прошлое - во времена СССР, уже восхваляемые рос сми. Спят и видят - как бы им восстановить СССР, поработить все бывшие народы, чтобы они жили так же как и вы под властью вашего безумного царя, который только входит во вкус всевластия. Впрочем, вас убедит только время о котором пишет Лаврентий: "страшное ожидает нас время". Далеко пойдёте, глубоко ..., откуда не видно выхода к свету, и поведёт вас туда ваш царь, которого вы так восхваляете и защищаете.
                            • И будут они бродить по земле, жестоко угнетенные и голодные; и во время голода будут злиться, хулить царя своего и Бога своего. И взглянут вверх, и посмотрят на землю; и вот - горе и мрак, густая тьма, и будут повержены во тьму. (Исаия 8:21)

• Вот наступают дни, говорит Господь Бог, когда Я пошлю на землю голод, не голод хлеба, не жажду воды, но жажду слышания слов Господних. И будут ходить от моря до моря и скитаться от севера к востоку, ища слова Господня, и не найдут его. (Амос 8:11)
                            В. Путин не является Царем, потому что его зовут Владимир, а не Михаил, а ещё потому, что он не избран архиерейским Собором РПЦ (МП), а ещё потому, что он не из Дома Романовых, а ещё потому, что он служит дьяволу, как и В. Зеленский.

Именно В. Путин (скорее его клон) и ФСБ, под управлением западных спецслужб, организовали майдан на Окраине (Речи Посполитой), предварительно воспитав на ней поколение неонацистов, что за 20 лет правления В. Путина уже выросли до взрослых мужчин и пошли в бой с автоматами на Российского солдата. За это же время их команда уничтожила в России более 100 миллионов детей через аборты, чтобы Русский Православный Царь (Михаил Романов) не имел достаточной армии в грядущей войне против 'Царя'-антихриста Титина (по кличке Шейк).

Более того, под управлением западных спецслужб ФСБ до сих пор не отменила ч. (4) ст. 15 Конституции РФ, то есть, до сих пор не вывела Россию из под управления западных спецслужб, или, иначе говоря, ФСБ до сих пор не подчинила (всецело) Центральный банк Российскому народу. Это обязательно приведет к гражданской войне.

Насколько нужно не разбираться в эсхатологии, чтобы не видеть столь очевидные вещи?
                            Последний раз редактировалось Лучиан; 02 November 2024, 12:42 AM.
                            .

Комментарий

• Гориэк
                              • 22 June 2021
                              • 1133

Служба Божа Ранішосвячених (Запасних) Дарів,
                              що чиниться протягом церковного року о денної пори з Уставними.

Варіант для очолення дияконом або дияконісою.

ТРЕБА ЗНАТИ, що Служба Ранішосвячених дарів не є ані повною Євхаристичною Службою Божою, ні простим чином причастя запасними Дарами, але примножує Святі Дари освяченням вина через поєднання з Тілом (і Кровю) Христовим при відповідному намірі народу Божого та предстоятеля. Тому ординарно її відправляє єпископ чи пресвітер, і лише за ікономією і з благословення єпископа або настоятеля храму диякон чи диякониса, з опушенням суто пресвітерських молитов і виголосів, як викладено нижче. За крайньої необхідності як виняток її очолення можна доручити навіть іподиякону, катехизатору аби читцю, але в такому разі опускаются також єктенії та дияконські виголоси "Премудрість", "Станьмо побожно", "Будьмо уважні".

Диякон: Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.
                              Народ (співає): Царю Небесний, Утішителю, Душе істини,
                              що всюди єси і все наповняєш,
                              Скарбе добра і життя Подателю,
                              прийди і вселися в нас,
                              і очисти нас від усякої скверни,
                              і спаси, Милосердний, душі наші.
                              (Від Великодня до віддання замість цієї стихири тропар
                              Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав
                              і тим, що в гробах, життя дарував, тричі.
                              Від Вознесіння до віддання - кондак Вознесіння:
                              Довершивши наше спасіння,
                              зєднавши земних з небесними,
                              вознісся єси у славі, Христе Боже
                              наш, не розлучаючись, але невідступно перебуваючи
                              і виголошуючи до тих, що люблять Тебе:
                              «Я з вами і ніхто проти вас»)

Д: Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас.
                              Н: Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас.
                              Д: Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас.
                              Н: Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові
                              Д: і нині, і повсякчас, і на віки вічні.
                              Н: Амінь.
                              Пресвятая Тройце, помилуй нас;
                              Господи, очисти гріхи наші;
                              Владико, прости беззаконня наші;
                              Святий, зглянься і зціли немочі наші імени Твого ради.
                              Господи, помилуй (тричі).

Тропар шостої години:
                              Диякон, перед образом Спасителя біля Святих врат:
                              Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові
                              Народ: Пречистому образові Твоєму покланяємося, Милосердний, і просимо прощення провин наших, Христе Боже, бо Ти з Своєї волі благоволив зійти тілом на хрест, щоб визволити тих, що створив Ти, з неволі ворожої. Тому вдячно звертаємось до Тебе: Ти радістю наповнив усе, Спасе наш, що прийшов спасти світ.
                              Диякон, перед образом Богородиці біля Святих врат: і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.
                              Народ Милосердя джерелом бувши, сподоби нас Твоєї милости, Богородице, зглянься на людей грішних і покажи, як завжди, силу Твою, бо на Тебе надію покладаючи, співаємо Тобі «Радуйся», як колись Гавриїл, Безтілесних сил Архистратиг.

Диякон, перед Святим вратами: Отче наш, що єси на небесах,
                              Народ: нехай святиться імя Твоє.
                              Д: Нехай прийде Царство Твоє;
                              Н: нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі.
                              Д: Хліба нашого щоденного дай нам сьогодні;
                              Н: і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим.
                              Д: І не введи нас у спокусу,
                              Н: але визволи нас від лукавого.

Диякон, виголошує: Благословенне Царство Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки вічні.
                              Н: Амінь. Або починаючи з другої частини благословення (після ), де є такий звичай.

Блаженні на голос 8 з приспівом Помяни нас, Господи, коли прийдеш у Царство Твоє або з тропарям поточного голосу

У Царстві Твоїм помяни нас, Господи, коли прийдеш у Царство Твоє. (Лк. 23:42)
                              Блаженні убогії духом, бо їх є Царство Небесне.
                              * Блаженні ті, що плачуть, бо вони втішаться.
                              * Блаженні тихі, бо вони наслідять землю.
                              * Блаженні голодні й спрагнені правди, бо вони наситяться.
                              Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть.
                              * Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать.
                              * Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться.
                              * Блаженні гнані за правду, бо їх є Царство Небесне.
                              * Блаженні ви, коли ганьбитимуть вас і гнатимуть
                              та ширитимуть про вас усяку неправду Мене ради.
                              Радійте і веселіться, бо велика нагорода буде вам на небесах. (Мт. 5:3-12)

Диякон під час співу входить у вівтар південними дверима, розкриває антимінс, ставить на нього дискос і, вклонившись земно перед святим престолом, бере з великою побожністю з дарохоронильниці Ранішосвяченого Агнця або Частку запасних Дарів та кладе на дискос, накрвая звіздиею та покровцем, тричі обкаджує з усіх сторін престол, на якому стоїть Святиня. На останніх словах співу відчиняє Святі врата (які залишаться відкритими до кінця Служби). Народ встає на коліна перед Тілом Христовим.

Н: Помяни нас, Господи, коли прийдеш у Царство Твоє.
                              Помяни нас, Владико, коли прийдеш у Царство Твоє.
                              Помяни нас, Святий, коли прийдеш у Царство Твоє.
                              Роблять земний поклон і встають з колін.

І одразу диякон, стоячи в Святих вратах обличчям до народу і вказуючи орарем на читця біля тетраподу, виголошує: Премудрість.
                              Читець: Прокимен на голос
                              Народ співає прокимен, читець виголошує стихи.
                              Д:
                              Премудрість

Ч: Діянь святих апостолів читання (або: Соборного послання святого апостола (імя) читання; або: до Римлян, Коринтян, Галатів послання святого апостола Павла читання).
                              Д: Будьмо уважні.

Читання Апостола. Диякон слухає його стоячи з лівого боку Горнього місця, народ - сидячи на своїх місцях (або, де є такий звичай, стоячи, через повагу до присутності на престолі Святих Тайн). По закінченню:

Д: Премудрість, станьмо побожно.
                              Народ встає.
                              Ч:
                              Алилуя, алилуя, алилуя на голос (номер)
                              Н: Алилуя, алилуя, алилуя
                              Читець виголошує стихи із алилуарного псалму, народ приспівує трикратне Алилуя. Диякон тим часом кадить престол з Часткою і весь вівтар. Під кінець співу, взявши з Престола Святе Євангеліє, виходить з ним Святими вратами на солею.

Д: Премудрість. Станьмо побожно. Від (імя євангелиста) святого Євангелія читання.
                              Н: Слава Тобі, Господи, слава Тобі.
                              Д: Будьмо уважні.

Читає Євангеліє.
                              По закінченню народ:
                              Слава Тобі, Господи, слава Тобі.
                              Проповідь.

Д: Промовимо всі з усієї душі і з усього розуміння нашого, промовимо.
                              Н: Господи, помилуй.
                              Д: Господи Вседержителю, Боже отців наших, молимось Тобі, вислухай і помилуй.
                              Д: Помилуй нас, Боже, з великої милости Твоєї, молимось Тобі, вислухай і помилуй.
                              Н: Господи, помилуй (тричі, і так до кінця єктенії).
                              Д: Ще молимось за (високо)преосвященнішого владику нашого (імя, титул правлячого архієрея), за преподобного отця нашого (імя пресвітера, що освящав Дари), за всіх братів і сестер наших.
                              Н: Господи, помилуй (тричі).
                              Д: Ще молимось за боголюбиву і Богом бережену Україну нашу, за уряд, військо і всю людність її, за державність, перемогу, спокій, здоровя та спасіння їх, щоб Господь Бог допомагав їм у всьому та охороняв від усякого ворога і супротивника.
                              Н: Господи, помилуй (тричі)
                              Д: Ще молимось Господу Богу нашому, щоб вислухав голос моління нас грішних і охоронив всіх людей України нашої в час тяжких випробувань, та помилував рабів Своїх, воїнів (імена), щоб зберіг їх від смертоносної рани і всякої хворости душевної і тілесної, щоб охоронив від усякої журби, лиха, гніву і недолі та дав їм повернутися здоровими і щасливими, Всемилостивий Господи, вислухай нас і помилуй.
                              Д: Владико Христе Боже наш, що бідного визволяєш від насильника і рятуєш безрадного, Сам Милостивий і рабів Твоїх братів і сестер наших (імена), що в біді, полоні, неволі та в оковах перебувають, милостиво звільни, щирим серцем молимось Тобі: вислухай і помилуй.
                              Д: Із святим Стефаном взиваємо до Тебе, Милостивий Господи: не постав гріха ворогам нашим, що ненавидять і кривдять нас, але з великого милосердя Твого наверни їх до покаяння і помилуй їх. Нас же від усякого зла захисти і спаси від намірів ради їх лукавої та підступів всесильною Твоєю правицею, молимось Тобі, Всесильний Царю: скоро вислухай і милостиво помилуй.

І додаткові прохання диякона та парафіян з місць.

Д: Молитвами святих отців наших господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй нас.
                              Н: Амінь

Можуть читатися ще молитви за потребою.

Далі до тетраподу приносять вино та воду, а диякон, взявши з жертовника святу чашу, виносить її північними дверима і ставить на тетрапод, перед яким виголошує:
                              Вірні, ще і ще [крім неділь та Пасхального періоду: схиливши коліна] в спокої Господеві помолімось:
                              Н: Господи, помилуй
                              Д: Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.
                              Д: Пресвяту, пречисту, преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і Вседіву Марію зо всіма святими помянувши, самі себе і один одного, і все життя наше Христу Богові віддамо.
                              Н: Тобі, Господи
                              Д: Боже Великий і Хвальний, що животворчою смертю Христа Твого привів нас із тління до нетління, визволь усі наші почуття з омертвіння в пристрастях, давши їм за доброго провідника внутрішній розмисел; і око нехай уникає всякого погляду лукавого, і слух нехай не прихиляється до слів пустих, а язик нехай буде чистий від слів непристойних; очисти уста наші, що хвалять Тебе, Господи; дай, щоб руки наші від злих учинків здержувалися, тільки угодне Тобі діяли, зміцняючи всі члени і помисли благодаттю Твоєю. Бо Тобі належить усяка слава, честь і поклоніння, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки вічні.
                              Н: Амінь. [Встають, якщо клячили]

Диякон, знявши зі святої чаші покровець, хрестоподібно вливає до неї вино та воду, виголошуючи:
                              На спомин Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.
                              Н: Амінь. Хор небесний прославляє Тебе й промовляє: Свят, Свят, Свят Господь Саваоф, повне небо й земля слави Твоєї.
                              Диякон вносить чашу Святими вратами і ставить на престол. Покриває воздухом дискос і чашу та кадить їх, не промовляючи нічого.
                              Н:
                              Хор святих ангелів і архангелів зі всіма небесними силами прославляє Тебе й промовляє: Свят, Свят, Свят Господь Саваоф, повне небо й земля слави Твоєї.

Комментарий

Обработка...