Месса амвросиано-аквилейского обряда в редакции EECC

Свернуть
X

• Время
  • Показать
Очистить всё
новые сообщения
  • Гориэк
    Ис.40:31
    • 22 June 2021
    • 1133

Месса амвросиано-аквилейского обряда в редакции EECC

В церквях и движениях Евангельско-экуменического Христианского Сообщества сформировался запрос на принятие базового латинского обряда, номинально (но только номинально!) общего в рамках Сообщества, достаточно торжественного и исторически в той или ной мере оппозиционного Риму. В чём смысл и зачем, я лично так и не понял, но у нас Sobornist. То бишь теоретически я как Папа могу наложить вето на всякую х%ню (вибачте), но для этого она должна, во-первых, действительно быть х%нёй, а во-вторых, вызывать споры. Со вторым здесь явно не тот случай, да и с первым, в общем-то, тоже. Так шо нехай.

Нашими хорватскими братьями (НКЦДМ) был предложен "аквилейский проект", по результатам дискуссий взятый за основу. Аквилейский патриархат в VI—VII веках находился в схизме с Римом как самопровозглашённая автокефалия, а после примирения многие столетия сохранял свои особенности, в том числе и литургические. Гипотетическая совокупность этих особенностей, формально существовавших до XIII-XVI столетий, и называется условно аквилейским обрядом, о котором, ежели совсем по чесноку, известно очень немного. Поэтому обряд, именуемый в EECC амвросиано-аквилейским, фактически представляет собой медиоланский с инкорпорацией этих самых крох.

Речь в первую очередь о капитуляре VIII века, содержащем литургический календарь на полгода, из котрого можно с уверенностью заключить о близости первоначального аквилейского обряда медиоланскому, сильном галликанском влиянии и заметном византийском (вплоть до наличия в календаре праздника Преполовения, нигде на западе больше неизвестном). Это даёт возможность не только применить оные уникальные календарные особенности, включая пятинедельный Адвент (как в раннем испано-мосарабском обряде), но и осторожно реконструировать это влияние, в том числе использовать освящённый временем и практикой опыт галликанско-византийского синтеза в так называемой "Литургии согласно св. Герману Парижскому", служащейся в ряде православных юрисдикций. Примеры такой инкорпорации можно видеть даже в приведенном ниже ординарии мессы.

В рукописях второго тысячелетия продолжают встречаться важные заметки вроде "secundum morem et consuetudinem aquilegensis ecclesiae", "iuxta consuetudinem aquilegensis ecclesiae", "in hoc non observamus romanum ordinem", "sed aquilegiensis ecclesia hoc non utitur". Последним памятником, содержащим некоторые поместные особенности, считается Аквилейский миссал 1519 года. После Тридентского Собора к концу XVI века аквилейский обряд, представлявший к тому времени вариацию римского, был окончательно уничтожен в Триесте (1586), Монци (1578), Аквилее (1596) и Комо (1596-1597). Некоторые местные особенности сохранялись лишь в церкви святого Марка до падения Венецианской Республики (1807).

Поэтому наша аквилейская ревизия медиоланского обряда представляет собой скорее фантазию на тему, имеющую отношение не столько к честной исторической реконструкции, сколько к прагматическим богословско-литургическим задачам. Вам нравится моя откровенность? а я вам нравлюсь? На самом деле все так делают, но мы при этом и не скрываем. Вместе с тем "Миланская основа" даёт возможность расширить контекст от чисто Адриатического до всей Северной Италии, включая Лигурийское побережье, с "мостиком" от Генуэзской республики сами понимаете куда (кРим наш, і крапка). Следует сказать, что принцип диссимиляции от римского обряда отнюдь не абсолютизировался, местами сочетаясь со сближением: так, в ординарии мессы добавлен диалог "Orate, fratres:" (присутствующий в большинстве латинских обрядов, но не в амвросианском), поскольку с богословских позиций Сообщества он видится крайне важным как делегирование Собранием предстоятелю полномочий на служение Евхаристии (при этом сама просьба дана в доминиканской редакции, а ответ - в кармелитской). Также по сравнению с медиоланским обрядом расширено использование гимна "Agnus Dei".

Предлагаемый ниже украинский текст по возможности приближен к официальному католическому переводу римского чина по Миссалу 1970 года, библейские цитаты, как правило, приводятся в переводе о. Ивана Хоменко (Пс. 42 - в переводе о. Рафаила Турконяка, в котором он ближе к латинскому тексту). В то же время для биритуальных византийско-аквилейских украиноязычных общин рекомендуется использовать текст Литургии св. ап. Петра по Временному служебнику (без византийских интерполяций и с особенностями амвросианской редакции) и псалмы по Следованной псалтири CŒDC.
    Последний раз редактировалось Гориэк; 08 January 2025, 12:05 PM.
    Конфессии существуют только в головах.
    Проблема христианского единства - это лично ты и никто другой.
  • Гориэк
    • 22 June 2021
    • 1133

ЕНАРКСИС

Коли зберуться вірні, предстоятель (єпископ або пресвітер) у супроводі диякона та міністрантів під спів *інгреси* йде до тетраподу посеред храму, а якщо його нема - до сходів перед вівтарем. Після закінчення інгреси предстоятель, звернений обличчям до народу Божого, каже:
    В iм’я Отця i Сина, i Святого Духа.
    Н: Амінь.
    * Великим постом, на Страсному тижні та заупокійних Службах Божих:
    П: Допомога наша в імені Господа,
    Н: що створив небо й землю. (Пс.124:8)

* В інші дні:
    П: Хваліте Господа, бо добрий,
    Н: бо милість його вічна. (Пс.135:1)

* Чин покаяння* може переноситися сюди. Інакше тут може бути короткий вступ до служби дня.
    Або загальний початок за Сарумським чином:

П: Послухаймо, що говорить Господь наш (схиляє голову) Ісус Христос:

Слухай Ізраїлю! Наш Господь Бог - Господь Єдиний. І будеш любити Господа, Бога твого, всім твоїм серцем, усією твоєю душею і всією думкою твоєю: це найбільша й найперша заповідь.
    А друга подібна до неї: будеш любити ближнього твого, як себе самого. На ці дві заповіді ввесь Закон і Пророки спираються.
    (H: Змилуйся, Господи, над нами, й усі ці заповіди випиши на серцях наших, молимо Тебе.)
    *Або ж одразу:

Д: В спокої будьмо уважні!

Читається літанія, наприклад:
    Д: В Божому мирі та милосерді благаючи, усім серцем і розумом молимо Тебе.
    Н: Господи, помилуй!
    Д: За святу Твою Соборну Церкву, що тут і по всьому світу поширена, молимо Тебе.
    Д: За нашого єпископа Н., і всіх служителів, і все пресвітерство і дияконствомолимо Тебе.
    Д: [За боголюбиву і Богом бережену Україну нашу, за уряд, військо і всю людськість її молимо Тебе.]
    Д: За згоду між Церквами, навернення язичників і мир між народами молимо Тебе.
    Д: За місто (або село) це, за добробут його і за всіх його мешканців молимо Тебе.
    Д:
    За добре поліття, за врожай плодів земних молимо Тебе.
    Д:
    За дів, вдів, сиріт, полонених, знедолених молимо Тебе.
    Д:
    За подорожніх на морі, на землі і в повітрі, за тих, хто в тюрмах, у кайданах, на каторзі, у вигнанні, молимо Тебе.
    Д:
    За всіх недужих та поневолених молимо Тебе.
    Д: За тих, хто дари приносить і добродіє в святій Твоїй Церкві, молимо Тебе.
    Д: Боже, вислухай нас у кожній молитві, і в кожному благанні нашому, молимо Тебе.

Або:
    *Д: Промовимо всі:
    Д: Господи Вседержителю, Боже отців наших.

Д: Зглянься з неба і з престолу Твого святого.

*Д: За Твою святу Соборну Церкву, щоб Ти зберіг її.

Д: За нашого єпископа Н. і його пресвітерство.
    Д: За всіх єпископів, усе священство та народ Божий.
    *Д: [За боголюбиву і Богом бережену Україну нашу, за уряд і військо її.]
    Д: За місто (або село) це і за всіх його мешканців.
    Д: За добре поліття і врожай плодів земних.
    *Д: Визволи нас, Ти, що визволив синів Ізраїлевих.

Д:
    Твоєю міцною рукою і високим раменом.

Д: Воскресни, Господи, допоможи нам і звільни нас ради святого імені Твого
    За іншою практикою ця літанія читається на початку літургії вірних. Тоді трійки прохань починаючи з зірочки * групуються в одне, а народ відповідає на нього трикратним Господи помилуй, Господи помилуй, Господи помилуй! Перед останнім проханням тоді можуть бути додаткові прохання диякона та / або народу з тією ж відповіддю.

Або:
    Д: Господи помилуй, Господи помилуй, Господи помилуй.
    Н: Господи помилуй, Господи помилуй, Господи помилуй.
    П: Господи помилуй, Господи помилуй, Господи помилуй.

Або:
    Д: Ти, Хто єси дорогою до Небесного Отця,
    Д: Ти, Хто єси правдою для просвітлення людей,
    Д: Ти, Хто єси життям для оновлення світу,
    Або:
    Д: Ти, Хто став людиною, щоб спасти нас,
    Д: Ти, Хто помер на хресті за всіх людей,
    Д: Ти, Хто знову відкрив нам дорогу до раю,

П: Господь з вами! (не обертаючись до народу)
    Н: І з духом твоїм.

Предстоятель, диякон і міністранти прямують до вівтаря під спів
    * В звичайні дні:
    Суди мене, Боже, і розсуди мою справу в народі не преподобнім,
    визволи мене від людини неправедної і обманливої.

Бо Ти, Боже, моя сила. Чому Ти мене відкинув?
    І чому я ходжу сумуючи, коли на мене натискає ворог?
    Пішли Твоє світло і Твою правду.
    Вони мене попровадили і повели мене
    до Твоєї святої гори і до Твого поселення.

І я ввійду до Божого жертівника,
    до Бога, що розвеселяє мою молодість.
    Визнаватимуся Тобі в гуслях,
    Боже, Боже мій.

Чому ти смутна, душе,
    і чому мене тривожиш?

Поклади надію на Бога,
    бо я Йому визнаватимуся.
    Бог мій - спасіння мого лиця. (Пс.42:1-5)
    Слава Отцю і Сину і Святому Духу
    як було на початку, i нинi, i повсякчас, i на вiки вiкiв. Амiнь.

* Великим постом та Адвентом:
    Благословен Господь, Бог Ізраїля,
    що навідався і звільнив народ свій
    і що підняв нам спасенну потугу
    в домі Давида, слуги Свого;
    як то Він сповістив був устами святих Своїх від віку пророків,
    що нас спасе від наших ворогів
    та з рук всіх тих, що нас ненавидять,
    що вчинить милосердя з нашими батьками,
    що згадає на святий союз Свій;
    клятву, якою Він був поклявся Авраамові, нашому батькові,
    що дасть нам, звільненим з рук ворогів,
    у святості та справедливості, перед Ним увесь вік наш.
    А ти, дитино, пророком Вишнього назвешся,
    бо ти ходитимеш перед Господом,
    щоб приготувати Йому дорогу,
    дати Його народові знання спасіння через відпущення гріхів їхніх,
    завдяки сердечній милості нашого Бога,
    з якою зглянулось на нас Світло з висоти,
    щоб освітити тих, що сидять у темряві та в тіні смертній,
    щоб спрямувати наші ноги на дорогу миру. (Лк.1:68-79)

як було на початку, i нині, i повсякчас, i на віки віків. Амінь.

* В інший час у неділі та свята:
    Слава у вишніх Богу
    і на землі мир людям доброї волі.
    Прославляємо Тебе,
    благословляємо Тебе,
    поклоняємось Тобі,
    величаємо Тебе.
    Подяку Тобі складаємо, бо велика слава Твоя,
    Господи Боже, Царю Небес ний,
    Боже Отче Вседержителю.
    Господи Сину Єдинородний, Ісусе Христе,
    Господи Боже, Агнче Божий, Сину Отця,
    Ти, що береш гріхи світу,
    помилуй нас;
    прийми благання наші;
    Ти, що сидиш праворуч Отця,
    помилуй нас.
    Бо лише Ти – Святий,
    лише Ти – Господь,
    лише Ти – Всевишній, Ісусе Христе,
    зі Святим Духом у славі Бога Отця.
    Амінь.

Під час співу предстоятель, диякон і міністранти глибоко кланяються, предстоятель цілує вівтар і, взявши в диякона кадило, окаджує хрест і вівтар.

Н: 'Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ισχυρός, Ἅγιος Αθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς.
    Sanctus Deus, sanctus Fortis, sanctus Immortalis, miserere nobis.
    Святий Боже, святий Кріпкий, святий Безсмертний, помилуй нас.

* Великим же постом і Адвентом Святий Боже читається або співається перед входом, а літанія (в неділі - В Божому мирі; якщо ж літанія Промовимо всі не читається як *молитва вірних* після Євангелія, то на 12 прохань тут у парні неділі) або Господи, помилуй в тижневі дні - після нього та дияконського Помолимось нижче*

П, обличчям до народу перед вівтарем: Господь з вами!
    Д: Помолимось.
    П, обертаючись на схід: * Змінна молитва «над народом»*

ЛІТУРГІЯ ОГОЛОШЕНИХ

П: Господь з вами!

Читець 1, взявши благословіння, читає старозаповітнє (пророче) читання.
    Співається псалом з приспівом (градуал).
    Читець 2, взявши благословіння, читає апостольське читання.
    Алилуя зі стихами, а Великим постом та Адвентом натомість Дан.3:52-56:
    Ч: Благословен Ти, Господи, Боже отців наших,
    і прехвальний і преславний повіки.
    І благословенне ім’я слави Твоєї,
    святе і преславне і прехвальне повіки.
    Н: Святий Боже, святий Кріпкий, святий Безсмертний, помилуй нас.
    Ч: Благословенний Ти в храмі святої слави Твоєї
    Благословенний Ти, що бачиш безодні, сидиш на херувимах,
    і прехвальний і преславний повіки

Ч: Благословенний Ти на престолі слави Царства Твого
    Благословенний Ти на тверді небесній

Під час співу диякон або священик йде з Євангелієм до амвона в супроводі міністрантів з кадильницею і свічками.
    * Якщо Євангеліє читатиме сам предстоятель, він молиться уголос: Очисти моє серце і мої уста, Всемогутній Боже, що розпаленим вугіллям очистив уста пророка Ісаї, тож сподоби мене благодаттю Твоєю благовістити Твоє святе Євангеліє. Через Христа, Господа нашого.
    * Якщо Євангеліє читатиме диякон:
    Д:
    Благослови, владико.

П: Господь у серці твоїм і на устах твоїх, щоб ти гідно звіщав Його Святе Євангеліє. В ім'я Отця і Сина і Святого Духа.

Д (П): Від (імя) Святого Євангелія читання.
    Н: Слава Тобі, Господи.

По закінченню читання:
    Н: Хвала Тобі, Христе.

Проповідь.

*Антифон після Євангелія* на дві частини, між якими Господи, помилуй, Господи помилуй, Господи помилуй, а Великим постом та Адвентом - Святий Боже, святий Кріпкий, святий Безсмертний, помилуй нас на початку, між частинами та в кінці.
    Последний раз редактировалось Гориэк; 28 January 2025, 08:55 AM.

Комментарий

• Гориэк
      • 22 June 2021
      • 1133

ЛІТУРГІЯ ВІРНИХ

Акт покаяння (якщо не відбувався на початку Служби):
      П: Брати і сестри, (просвітлені Євангельською наукою,) визнаймо наші гріхи, щоб ми стали гідними звершення святих тайн.
      * Варіант 1:
      П: Cповiдаюся Господу Богу Вседержителю
      П і Н: i вам, брати і сестри, що безмірно згрішив я думкою, словом, учинком і недбальством: (тричі б’ючи себе в груди: ) моя провина, моя провина, моя дуже велика провина. Тому благаю блаженну завжди Діву Марію, блаженного Михаїла Архангела, блаженного Йоана Хрестителя, святих апостолів Петра i Павла, всіх святих i вас, брати і сестри, молитися за мене до Господа Бога нашого.
      * Варіант 2:
      П: Помилуй нас, Господи.
      Н: Бо згрішили ми перед Тобою.
      П: Яви нам, Господи, Твоє милосердя.
      Н: І дай нам Твоє спасіння
      * Варіант 3:
      П: Посланий зціляти розкаяних у серці, Господи, помилуй нас.
      П: Христе, що прийшов закликати грішників, помилуй нас.
      Н: Христе помилуй, Христе помилуй, Христе помилуй.
      П: Господи, що сидиш заступником праворуч Отця, помилуй нас.
      Загальне закінчення:
      П: Нехай змилосердиться над нами Вседержитель Бог i, відпустивши нам гріхи наші, допровадить нас до життя вічного.

П: Мир вам!
      Н: І духові твоєму.
      П: Передайте один одному знак миру.
      Усі згідно з місцевим звичаєм передають один одному знак миру, єдності та любові.
      H: Мир Мій залишаю вам,
      мир Мій даю вам. (Йн.14:27)

Д: Помолимось
      П, обертаючись на схід: прохання *молитви вірних* з відповідями народу Господи помилуй або Вислухай нас, Господи, або Вислухай нас, Господи і помилуй. Також можуть бути прохання народу з місць. По закінченню предстоятель, розгортаючи синдон, читає *змінну молитва «над синдоном»*

Народ, співаючи оференду, приносить до тетраподу або безпосередньо до вівтаря хліб, воду та вино, а також робить матеріальні пожертви.
      П, приймаючи хліб і покладаючи на патену: Прийми, милосердний Отче, цей святий хліб, щоб став він Тілом Єдинородного Сина Твого, в ім'я Отця і Сина і Святого Духа.
      Диякон вливає вино до Чаші.
      П: З боку Христового прийшла кров.
      Диякон вливає воду до Чаші.
      П: І витекла вода. В ім'я Отця і Сина і Святого Духа.
      П, беручи й підносячи Чашу: Прийми, милостивий Отче, цю Чашу, нехай буде вино, змішане з водою, Кров'ю Єдинородного Сина Твого, в ім'я Отця і Сина і Святого Духа.

(Переносить Святі Дари на вівтар і) ставить на синдон. Потім, ставши навколішки і склавши руки на грудях хрестоподібно, тихо вимовляє: Всемогутній і вічний Боже! Нехай буде приношення наше приємне Тобі, хоч і недостойний я принести його за безліччю гріхів моїх. Але даруй мені відпущення гріхів і пробач гріхи всіх нас. Не згадай мої неправди, але з милості Твоєї зведи від моїх негідностей. Через Христа, Господа нашого.
      Диякон і міністранти: Амінь.

Встає і продовжує вголос з розпростертими руками: І прийми, Свята Трiйце, це приношення, яке Тобі складаємо, [за боголюбиву й Богом бережену Україну нашу, за уряд, військо і всю людськість її, за всіх захисників наших], за єдність святої Христової віри, за спасіння і збереження всіх служителів Твоїх, і всіх, за кого ми обіцяли благати милість Твою, і всіх вірних християн, живих і померлих, щоб за Твоєї милості здобули прощення всіх гріхів і, віру зберігши, сподобилися Твоєї похвали й нагороди вічного блаженства, на честь і славу імені Твого, Боже, наймилосердніший Творець усього сущого. Через Христа, Господа нашого.

Простягаючи руки над Патеною та Чашею: І прийми, Свята Трійця, це приношення заради нашого спасіння і очисти нас від усякої скверни гріха, щоб служити Тобі, Боже і милостивий Господи.
      Благословляє судини: Благословення Бога Отця Вседержителя, і Сина, і Святого Духа нехай рясно зійде з небес на це приношення наше, і нехай буде воно приємне Тобі, Святий Господи, Всемогутній Отче, вічний Боже, милосердний Творець усього сущого.
      [Далі на урочистих месах під спів оференди благословляє кадильницю: За заступництвом блаженного Михаїла Архангела, що стоїть праворуч вiвтаря кадiння, та всiх вибраних Своїх, нехай благоволить Господь благословити цей ладан та прийняти його як солодкi пахощi. Через Христа, Господа нашого.
      Д: Амiнь.
      Кадить вівтар і Святі Дари, говорячи: Нехай моя молитва стане перед тобою, мов кадило; здіймання рук моїх - немов вечірня жертва Постав, о Господи, моїм устам сторожу; до дверей губ моїх - варту! Не дай схилитися серцеві моєму до чогось злого, ані чинити лихі вчинки з людьми, що творять беззаконня. (Пс.140:2-4)
      Віддаючи кадило диякону: Ось запах святих, неначе запах поля, що Господь благословив його. (пор. Бут.27:27, 2Кор.2:15) Нехай Господь запалить в нас вогонь Своєї приязні та полум’я вiчної любовi.
      Д: Амінь. Богові подяка.]

*В неділі та свята, якщо не відбувалося хрещення (з сповіданням хрещального – Апостольського з аквілейськими доповненнями – Символу):
      П, обертаючись до народу: Господь з вами!
      П: Вірую
      Н: в Єдиного Бога Отця Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого. І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків. Світло від Світла, Бога Істинного від Бога Істинного, рожденного, несотворенного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося. І розп’ятий був за нас при Понтії Пілаті, і страждав, і був похований. І воскрес на третій день, як було написано. І вознісся на небо і сидить праворуч Отця. І знову прийде у славі судити живих і мертвих, і Царству Його не буде кінця. І в Духа Святого, Господа Животворчого, що від Отця [і Сина] походить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків. В Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву. Визнаю одно хрещення на відпущення гріхів. Чекаю воскресіння мертвих і життя будучого віку. Амінь.

П: Молiться, брати та сестри, щоб наша спільна жертва перед лицем Господнім стала угодною. [тут може бути омиття рук]
      Н: Нехай Господь згадає всі твої офіри, і всепалення твоє нехай прийме.
      Нехай тобі вчинить, що бажає твоє серце, і здійснить усі твої задуми. (Пс.19:4-5)

*Змінна молитва «над приношенням»
      П: …на всі вiки віків.

П. Господь з вами.
      Н. I з духом твоїм.
      П. Угору серця.
      Н. Пiдносимо їх до Господа.
      П: Подяку складаймо Господу Богу нашому.
      Н: Достойне це i праведне.

*Префація дня
      В звичайні дні:
      П: Воiстину, достойне це i праведне, слушне та спасенне, щоб ми завжди тут та всюди складали подяку Тобi, святий Отче, Всемогутнiй вiчний Боже, через Христа, Господа нашого. Через Нього Твою велич прославляють Ангели, їй поклоняються Господства i благоговiють перед нею Влади. Hебеса й небесні Сили і блаженні Серафими в спільній радості прославляють Тебе. Просимо, з їхнiми голосами сподоби прийняти й нашi, що зi смиренною похвалою взивають:
      Н: Свят, Свят, Свят
      Господь Бог Саваот.
      Повні небеса і земля слави Твоєї.
      Осанна во вишніх.
      Благословенний, хто іде в Ім’я Господнє.
      Осанна во вишніх.

П. Тебе, отже, Всеблагий Отче, смиренно благаємо і просимо, через Ісуса Христа, Твого Сина, нашого Господа, (цілує вівтар та, склавши руки, мовить: ) щоб Ти прийняв (тричі чинить хресне знамення: над хлібом, над чашею й над обома, промовляючи: ) і благословив ці дари, ці приношення, цю святу непорочну жертву. (Розвівши руки, говорить: ) Приносимо їх Тобі насамперед за Твою святу соборну Церкву. Благоволи обдарувати її миром, охороняти, єднати і керувати нею по всій землі разом з нашим єпископом Н., але також з усіма православними та сповідниками католицької й апостольської віри.
      (Спомин живих: ) Пам’ятай, Господи, про Твоїх слуг і слугинь H. i H. (читає імена з диптихів та граматок) і про всіх тут присутніх, віра котрих Тобі відома та відданість знана. (зводить руки та разом з вірними подумки молиться за кого має намір. Після цього з розведеними руками продовжує: ) За них ми приносимо Тобі цю жертву прославлення, а також і вони її приносять і возносять свої молитви до Тебе, Бога вічного, живого й істинного, за себе і всіх своїх близьких, заради відкуплення своїх душ, заради надії на спасіння та свій порятунок.
      Перебуваючи з ними в сопричасті, ми
      *На деякі свята тут доповнення, відмічені в текстах дня*
      з пошаною споминаємо найперше преславну завжди Діву Марію, Матір Бога і нашого Господа Ісуса Христа, а також святого Йосифа, Обручника Пресвятої Діви, і Твоїх святих Апостолів та Мучеників: Петра і Павла, Андрія, Якова, Йоана, Тому, Якова, Филипа, Вартоломея, Матея, Симона і Тадея, Сикста, Лаврентія, Іполита, Вінцента, Корнелія, Кипріана, Климента, Хризогона, Йоана і Павла, Косьму і Дам’яна, Апполінарія, Віталія, Назарія і Цельса, Протасія і Гервасія (також святих храму та дня) і всіх Твоїх Святих. Задля їхніх заслуг і молитов вчини, щоб ми в усьому зазнавали допомоги Твого покровительства. (Зводить руки) Через Христа, Господа нашого.

Перша епіклеза:
      П, схрестивши руки над Святими Дарами: Також, просимо Тебе, Господи: прийми милостиво цю жертву служіння нашого і всієї Твоєї родини.
      *На Світлому тижні, октаві Різдва та на всіх хрещальних месах: [Приносимо її Тобі насамперед за (на хрещальних месах: дітей Твоїх імена; на інших - тих), котрих Ти відродив з води і Святого Духа, відпускаючи їм усі гріхи.]
      Наповни наші дні Твоїм миром, порятуй нас від вічної загибелі та зволь залічити до спільноти Твоїх вибраних (Зводить руки). Через Христа, Господа нашого, [в дії та єдності Святого Духа].
      П: Просимо Тебе, Боже: вчини ці дари, що побожно Тобі приносимо, (тричі хрестить хліб і чашу) в усьому благословенними, предписаними, затвердженими, досконалими та угодними Тобі, щоб вони стали для нас (над хлібом) Тілом (над чашею) і Кров’ю Твого возлюбленого Сина, Господа нашого Ісуса Христа, (очищує пальці, якими благословлятиме)

Спомин:
      Який напередодні своїх страждань (бере хліб і підносить його над вівтарем) взяв хліб у свої святі й достойні руки (підводить очі), підвів очі до неба, до Тебе, свого Всемогутнього Бога Отця (схиляє голову) і, склавши Тобі подяку, благословив, розламав і дав своїм учням, кажучи:
      БЕРIТЬ I ЇЖТЕ З ЦЬОГО ВСI, ЦЕ Є ТІЛО МОЄ, ЩО ЗА ВАС ЛАМАЄТЬСЯ. (схиляє коліна й кладе Гостію на патену)
      (Відкривши чашу, говорить: ) Так само після вечері (бере чашу обома руками й підносить її над вівтарем): взяв цю преславну чашу в свої святі й достойні руки (схиляє голову), знову склавши Тобі подяку (лівицею тримає чашею, а правицею чинить над нею знак хреста), благословив і подав своїм учням, кажучи:
      БЕРIТЬ I ПИЙТЕ З НЕЇ ВСI, ЦЕ БО Є ЧАША КРОВI МОЄЇ, НОВОГО I ВIЧНОГО ЗАВIТУ:
      Д: Тайна вiри!
      П: КОТРА ЗА ВАС I ЗА БАГАТЬОХ БУДЕ ПРОЛИТА НА ВIДПУЩЕННЯ ГРIХIВ.
      Це чиніть кожного разу на спомин про Мене, звіщаючи смерть Мою, визнаючи Моє воскресіння, очікуючи пришестя Мого, коли Я знову з Небес прийду до вас.
      Н: Смерть Твою, Господи, звіщаємо,
      і воскресіння Твоє визнаємо,
      очікуємо пришестя Твоє.

Якщо дозволяє конструкція вівтаря, предстоятель під час акламації заходить за нього й далі служить обличчям до народу.
      П: Тому, Господи, ми, Твої слуги і Твій святий народ, споминаючи як блаженні страсті Христа, Сина Твого, Господа нашого, так і Його воскресіння з відхлані та на небеса преславне вознесіння, приносимо Твоїй найдостойнішій величі з отриманих від Тебе дарів (зводить руки та тричі робить знак хреста над Гостією й Чашею водночас) Жертву чисту, Жертву святу, Жертву непорочну: (осіняє хрестом Гостію) святий Хліб вічного життя (осіняє хрестом Чашу) та Чашу віковічного спасіння.
      Зверни на Неї Свій милостивий і ясний погляд та прийми Її, як Ти прийняв приношення Свого слуги, праведного Авеля, жертву нашого патріарха Авраама і те святе приношення, ту непорочну жертву, яку приніс Тобі Твій верховний священик Мелхіседек.

Друга епіклеза:
      П, схрестивши руки на грудях та глибоко схилившись: Смиренно благаємо Тебе, Всемогутній Боже: нехай ця жертва руками Твого святого Ангела буде занесена на вишній Твій престол, перед обличчя Твоєї Божої величі, щоб ми, приймаючи з цього вівтаря Пресвяті (зводить руки та осіняє хрестом по черзі Гостію та Чашу) Тіло й Кров Твого Сина, (робить знак хреста на собі) сповнилися всяким небесним благословенням і благодаттю (складає руки). Через Господа нашого Ісуса Христа, [в дії та єдності Святого Духа].

(Спомин померлих: ) Пам’ятай також, Господи, про своїх слуг і слугинь H. i H. (читає імена з диптихів та граматок), котрі перед нами відійшли зі знаком віри і покояться у сні миру. (зводить руки та разом з вірними подумки молиться за кого має намір. Після цього з розведеними руками продовжує: ) Благаємо Тебе: приведи їх та всіх, хто почиває у Христі, до місця прохолоди, світла та миру (складає руки). Через Христа, Господа нашого.
      П., вдаряючи себе в груди й правицею: Також і нам, Твоїм грішним слугам, (розпростерши руки) що уповаємо на Твоє велике милосердя, благоволи дарувати участь у спільноті з Твоїми святими Апостолами та Мучениками: Йоаном Хрестителем, Стефаном, Андрієм, Петром, Марцеліном, Агнесою, Цецилією, Феліцитою, Перпетуєю, Анастасією, Агатою, Евфернією, Люцією, Аполлонією, Юстиною, Сабіною, Феклою, Пелагією і Катериною, і всіма Твоїми Святими; допусти нас до їхнього сонму: просимо Тебе не як Того, хто оцінює заслуги, але як Того, хто щедро дарує милість.
      Складає руки.
      Через Христа, Господа нашого, через Якого, Ти, Господи, всі ці блага завжди твориш (тричі осіняє хрестом Гостію й Чашу разом), освячуєш, животвориш, благословляєш і даєш нам,
      Відкриває Чашу, преклоняє коліно,
      і Тобi, Боже Отче Вседержителю (встає, бере Гостію вказівним та великим пальцем правиці та, тримаючи Чашу в лівиці, тричі робить над нею знак хреста Гостією від вінця до вінця, продовжуючи: ) від Нього, через Нього, i в Ньому всяка честь, могутність, похвала i слава, (тримаючи Гостію лівою рукою над Чашею, правою бере патену між вказівнм та середнім пальцем і тричі робить нею знак хреста над Чашею та Гостією) влада, постійність і сила в єдностi Святого Духа (ставлячи патену біля підніжжя Чаши, трохи підносить Гостію) на нескінченні віки вічні.

Комментарий

• Гориэк
        • 22 June 2021
        • 1133

Предстоятель ламає Гостію над Чашею посередині, кажучи:
        П: Тіло Твоє ламається, Христе, Чаша благословляється.
        Кладе частину в правій руці на патену. З частини в лівій руці відламує правицею частку, кажучи:
        Кров Твоя нехай буде нам завжди на життя і спасіння душ, Боже наш.
        Кладе частину в лівій руці на патену, а часткою в правій руці робить знак хреста над Чашею, кажучи:
        Зєднання освячених Тіла і Крові Господа нашого Ісуса Христа (опускає частку в Чашу) нехай буде плідним для нас, що їмо і споживаємо, до вічного життя і радості. (накриває Чашу)

Співається *змінний антифон на ламання Хліба (конфракторій), під час якого, крім Великого посту, Страсного тижня та заупокійних мес, предстоятель ламає святий Хліб. Якщо освячення та ламання відбувалося за вівтарем обличчям до народу Божого, предстоятель повертається на його передню сторону.

П, зєднавши руки: Спасенними заповідями навчені й божественною настановою натхнені, насмілюємося взивати:
        *Замість цього особливий початок для
        Адвенту: Бог так полюбив світ, що зіслав нам Свого Сина Єдинородного як Спасителя, тому насмілюємося взивати:
        Різдва: Син Божий став людиною, щоб ми могли стати дітьми Божими, тому насмілюємося взивати:
        Великого посту: Просімо Небесного Отця, щоб Він відпустив нам наші гріхи й захистив нас від зла:
        Великоднього періоду та хрещальних мес: Отець дарував нам велику любов, щоб ми дітьми Божими звалися. Ми і є ними, тому насмілюємося взивати:
        Пятидесятниці та мес миропомазання: Ми отримали Святого Духа, Який учинив нас Божими дітьми, тому насмілюємося взивати:
        Розводить руки. Народ Божий повторює за ним цей жест на знак свого священства, яке дає сміливість і обовязок приступити до жертовної Вечері.
        П. і Н.: Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим. І не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.
        П.: Визволи нас, просимо, Господи, від усякого зла: минулого, теперішнього та майбутнього, і за заступництвом блаженної та славної Приснодіви Богородиці Марії, святих апостолів Твоїх Петра і Павла, а також Андрія, і блаженного Амвросія, сповідника Твого і понтифіка, і всіх святих (патеною осіняє себе хрестом), обдаруй милостиво наші дні миром (цілує патену), щоб з допомогою Твого милосердя ми завжди були вільні від гріха та безпечні від усякого сум’яття. (складає руки)
        Н: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава навіки.

П, обличчям до народу: Мир і причастя Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами.

* Великим постом, на Страсному тижні й заупокійних месах тут ламається (обличчям до сходу) святий Хліб і співається Агнче Божий, що береш гріхи світу, помилуй нас стільки разів, скільки необхідно, але не менше трьох. Останній раз замість помилуй нас співаємо даруй нам мир, а на заупокійній месі також додаємо і померлим вічне спочивання.*

П: Господи Ісусе Христе,
        В звичайний час: Ти сказав своїм Апостолам: “Мир залишаю вам, мир мій даю вам”,
        На Різдво: під час Твого народження Ангели сповістили землі мир,
        Великим постом: Твоєю смертю на хресті Бог Отець примирив небо і землю,
        У Великодній період: в день Твого воскресіння Ти привітав учнів словами “Мир вам”,
        На Пятидесятницю: Ти зіслав Святого Духа, щоб обдарувати Церкву єдністю та миром,
        не зважай на гріхи наші, але на віру своєї Церкви і, згідно з Твоєю волею, обдаруй її миром та єдністю,
        У Великодній період, на Пятидесятницю та Тиждень молитов за хистиянську єдність: і збери її від чотирьох вітрів, освячену, в Царство, що уготовив їй
        Ти, що живеш і царюєш на віки вічні.
        Н.: Амінь.

Д: В спокої будьмо уважні!
        Предстоятель бере патену
        * Великим постом та на Страсний тиждень:
        П: Ось Агнець Божий, що бере гріхи світу. Блаженні ті, що на трапезу Агнця покликані.
        Н.: Господи, я не достойний, щоб Ти прийшов до мене, але скажи лише слово, i одужає душа моя.
        * В інший час:
        П: Святеє – святим.
        Н.: Єдин свят, єдин Господь – Ісус Христос на славу Бога Отця.

Предстоятель з дияконом та міністрантами прямують з Святими дарами від вівтаря до тетраподу.
        П: Господи Ісусе Христе, Сину Бога живого, Ти з волі Отця за співучастю Святого Духа Своєю Смертю оживив світ: визволи мене цим Пресвятим Тілом і Кров’ю Твоєю від усього мого беззаконня й від усякого зла. Вчини також, щоб я завжди виконував Твої заповіді та не дозволь мені ніколи відлучитися від Тебе. Котрий з тим же Богом Отцем і Святим Духом живеш і царюєш, Бог на всі віки вічні.
        П: Нехай Причастя Тіла Твого, Господи Ісусе Христе, яке я негідний збираюся прийняти, не накличе на мене суд та осудження, але завдяки Твоєму милосердю охороняє мене та лікує мою душу й тіло. Ти, що живеш і царюєш з Богом Отцем в єдності Святого Духа, Бог на всі віки вічні.
        П: Святий Господи, всемогутній Отче, вічний Боже, даруй нам прийняти ці Тіло Ісуса Христа, Сина Твого та Господа нашого не на осуд, але на залишення всіх гріхів наших. Даруй, благаємо Тебе, Господи, щоб причастя Крові Господа нашого Ісуса Христа, яку Ти благоволив пролити за нас, очистило нас від усякої нечистоти гріха і привело нас до вічного життя.

Під час причастя співається псалом 22 або / та 33. Святі Дари подаються причасникам зі словами Тiло / Кров / Тіло і Кров (при зєднаному поданні) Господа нашого Ісуса Христа нехай збереже душу твою на вічне життя. Або, в великій спільноті, просто Тіло Христове / Кров Христова / Тіло і Кров Христові. Причасник відповідає: Амінь.

Після причастя предстоятель повертається до вівтаря і біля його лівого краю потребляє залишки Дарів. Народ співає змінний *змінний причасний антифон (транзисторій).

П: *змінна молитва «після причастя»
        Н: Богові подяка, Богові подяка. Прийняті Дари Христові сподобімося прийняти за Божою благодаттю не на осуд, а на спасіння душ, Боже наш. Агнче Божий, що береш гріхи світу, помилуй нас. Слава Отцю і Сину і Святому Духу як було на початку, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Агнче Божий, що береш гріхи світу, помилуй нас. Ти, що сидиш праворуч Отця,
        прийми благання наші. Агнче Божий, що береш гріхи світу, даруй нам мир.
        або (якщо Агнче Божий… співалося на ламанні Хліба):
        Ми бачили Світло істинне, прийняли Духа Небесного, знайшли Віру істинну, Нероздільній Тройці поклоняємось, бо Вона спасла нас.

Господи, помилуй. Господи, помилуй. Господи, помилуй.
        П. на середині вівтаря осіняє себе знаком хреста: Нехай благословить і почує нас Бог.
        П: В спокої вийдімо.
        Н: З іменем Христовим.

Предстоятель та співслужителі простують від вівтаря на середину храму й встають перед тетраподом.
        Д: Благословімо Господа.
        Н: Богові подяка.
        П: Нехай буде приємна Тобі, Свята Трійце, покірність нашого служіння. Просимо, щоб приношення від нас, недостойних на Вечерю Твою перед очі Твоєї Величності, була для Тебе прийнятна, а нам та всім, кого ми згадували, заради Твоєї милості воно стало на примирення з Тобою. Через Христа, Господа нашого.
        П: Нехай благословить вас Божа величність - Отець, i Син, i Святий Дух.

Предстоятель та співслужителі йдуть з храму до ризниці, в цей час читається Йн. 1:1-14 або співається гімн.

Комментарий

• Гориэк
          • 22 June 2021
          • 1133

ЄВХАРИСТІЙНА МОЛИТВА ПРО ПРИМИРЕННЯ (I)

Служиться в перший день нового року, а також на месах в інтенції за мир та єдність у Христі.

Н: Достойне це і праведне.
          Префація:
          П: Воістину, достойне це і праведне, щоб ми Тобі завжди складали подяку, Господи, святий Отче, Всемогутній вічний Боже.
          Ти не перестаєш заохочувати нас жити життям повним і, будучи багатим милосердям, постійно даруєш своє прощення і запрошуєш грішників довіритись Твоїй милості. Багато разів ми порушували союз із Тобою, а Ти замість того, щоб відвернутись, уклав з людством новий союз через Ісуса Христа, Твого Сина, нашого Відкупителя: союз такий міцний, що ніщо не може його розірвати. Нині Ти даєш своєму народові час благодаті та примирення, щоб, звернувши до Тебе серця і відкриваючись повноті Святого Духа, він навчився довіряти Ісусові Христові та служити всім людям.
          Тому, повні захоплення, ми прославляємо силу Твоєї любові і, радіючи з приводу нашого спасіння, разом із незліченними небесними сонмами співаємо тріумфальний гімн, безустанно взиваючи:

Н: Свят, Свят, Свят….

Євхаристійний канон:
          (Постсанктум)
          П., розвівши руки: Воістину Ти святий, Боже; Ти від початку світу дієш так, щоб людина була святою, як Ти є святий.
          (Епіклеза)
          (Склавши руки і тримаючи їх простягнутими над дарами)
          Поглянь, просимо, на дари Твого народу і зішли на них міць свого Духа,
          (чинить знак хреста над хлібом і чашею)
          щоб стали Тілом і Кров’ю
          (складає руки)
          возлюбленого Сина Твого, Ісуса Христа, у Якому також і ми є Твоїми синами.
          (Спомин)
          Хоча колись ми були воістину загубленими і недостойними наблизитися до Тебе, Ти полюбив нас найвищою любов’ю, бо Твій Син, єдиний Праведник, видав себе на смерть, не завагавшись заради нас бути прибитим до дерева хреста.
          Перед тим, як Його розпростерті між небом і землею рамена утворили знак Твого незламного союзу, Він схотів зі своїми учнями святкувати Пасху.
          І коли вони споживали вечерю, (підносить хліб) Він взяв хліб і, подяку Тобі складаючи, благословив, розламав і дав своїм учням, кажучи: (схиляється)
          БЕРІТЬ I ЇЖТЕ З ЦЬОГО ВСІ, ЦЕ Є ТІЛО МОЄ, ЩО ЗА ВАС ЛАМАЄТЬСЯ. (схиляє коліна й кладе Агнець на дискос)
          (Відкривши чашу, говорить: ) Так само після вечері, знаючи, що Він примирить усе в собі Кров’ю, пролитою на хресті, (підносить чашу над вівтарем) взяв чашу, наповнену плодом винограду, і, знову складаючи Тобі подяку, подав своїм учням, кажучи: (схиляється)
          БЕРІТЬ I ПИЙТЕ З НЕЇ ВСІ, ЦЕ БО Є ЧАША КРОВІ МОЄЇ, НОВОГО I ВІЧНОГО ЗАВІТУ:
          П: КОТРА ЗА ВАС I ЗА БАГАТЬОХ БУДЕ ПРОЛИТА НА ВІДПУЩЕННЯ ГРІХІВ.
          (ставить Чашу на синдон)
          Це чиніть кожного разу на спомин про Мене, звіщаючи смерть Мою, визнаючи Моє воскресіння, очікуючи пришестя Мого, коли Я знову з Небес прийду до вас.
          очікуємо пришестя Твоє.

(Інтерцесія)
          Предстоятель під час акламації заходить за вівтар і обличчям до народу, розвівши руки, мовить:
          П: Споминаючи Твого Сина Ісуса Христа, який є нашою Пасхою і нашим найпевнішим миром, ми відзначаємо Його смерть і воскресіння із мертвих і, очікуючи благословенного Його пришестя, приносимо Тобі, Боже вірний і милосердний, цю жертву, яка єднає людство з Тобою.
          Поглянь, добрий і всемилостивий Отче, на тих, що з’єднуються з Тобою єдиною і досконалою жертвою Твого Сина, і дай, щоб силою Святого Духа сопричасники цього одного хліба і чаші були з’єднані в одне тіло в Христі, який усуває всякий поділ.
          Бережи нас завжди в єдності розуму й серця разом із нашим єпископом Н. Допоможи нам спільно очікувати пришестя Твого Царства, аж до години, коли ми предстанемо перед Тобою, святі серед святих, у небесній оселі з Пресвятою Дівою Марією, з блаженними Апостолами і всіма Святими, а також із нашими померлими братами та сестрами, котрих ми смиренно віддаємо Твоєму милосердю. Тоді ми, воістину остаточно визволені від рани зіпсуття та вчинені зовсім новим творінням, радісно співатимемо Тобі пісню подяки
          (cкладає руки)
          Христа Твого, Який живе навіки,
          (підіймачи Агнець з дискоса, тричі робить ним знак хреста над Чашею)
          від Якого, через Якого, i в Якому, Тобі, Боже, Отче Вседержителю, в єдності Святого Духа, всяка честь, могутність, похвала i слава, (поклавши Агнець на дискос, тричі знаменує його Чашею) влада, постійність і сила, на нескінченні віки вічні.
          Последний раз редактировалось Гориэк; 09 January 2025, 07:53 AM.

Комментарий

• Гориэк
            • 22 June 2021
            • 1133

ЄВХАРИСТІЙНА МОЛИТВА ПРО ПРИМИРЕННЯ (II)

Служиться в першу неділю після 1 січня, а також на месах в інтенції за мир та єдність у Христі.

Префація:
            П: Воістину, достойне це і праведне, щоб ми Тобі складали подяку і Тебе прославляли, Боже, Отче Вседержителю, за все, що дієш у цьому світі через Ісуса Христа, Господа нашого.
            Ми переконуємось у Твоїй батьківській любові, коли Ти пом’якшуєш тверді людські серця, і у світі, розділеному війнами та розбратом, чиниш людину готовою до примирення в Твоїй Істині, не так, як світ дає. Ти силою Твого Духа дієш у глибині людських сердець, щоб вороги шукали дороги до згоди, супротивники подали один одному руку, і народи дійшли до єдності. Твоя міць, Господи, чинить, що любов перемагає ненависть, жага до помсти перемінюється в пробачення, а щирі пошуки миру гасять суперечки.
            Тому з небесними сонмамими приносимо на землі подяку Твоїй величі, безустанно взиваючи:
            Або префація Хрещення Господнього:
            Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, святий Отче, Всемогутній, вічний Боже.
            Ти явив чудесну тайну нового омивання у водах Йордану, Твій голос пролунав із неба, щоб ми увірували у Твоє Слово, яке серед людей оселилося. Святим Духом, що зійшов у вигляді голуба, Христос, Твій Слуга, був помазаний єлеєм радості та посланий, щоб проголошувати добру новину убогим.
            Тому із небесними силами ми завжди славимо Тебе на землі, Твоїй величі безустанно співаючи:

Євхаристійний канон:
            (Постсанктум)
            П., розвівши руки: Прославляємо Тебе, Отче Всемогутній, через Ісуса Христа, Твого Сина, який прийшов у Твоє Ім’я. Він є для людей Словом спасіння; рукою, простягненою до грішників; дорогою, яка веде нас до Твого миру.
            Коли ми, Господи, з приводу гріхів наших самі відвернулись від Тебе, Ти привів нас до примирення, щоб ми, повністю навернені до Тебе, любили один одного через Твого Сина, якого Ти видав за нас на смерть.
            (Перша епіклеза)
            І тепер, святкуючи принесене нам Христом примирення, просимо Тебе: освяти ці дари пролиттям Твого Духа,
            щоб вони стали Тілом і Кров’ю Твого Сина, (складає руки) волю якого сповнюємо, звершуючи ці тайни.
            (Спомин)
            Він же, коли мав віддати життя заради нашого визволення, під час спільної вечері (підносить хліб) взяв хліб у свої руки, складаючи Тобі подяку, благословив, розламав і дав своїм учням, кажучи: (схиляється)
            (схиляється)
            БЕРІТЬ I ЇЖТЕ З ЦЬОГО ВСI, ЦЕ Є ТІЛО МОЄ, ЩО ЗА ВАС ЛАМАЄТЬСЯ. (схиляє коліна й кладе Агнець на дискос)
            (Відкривши чашу, говорить: ) Так само, в той вечір, (підносить чашу над вівтарем) взяв чашу благословення у свої руки і, прославляючи Твоє милосердя, подав своїм учням, кажучи: : (схиляється)
            БЕРІТЬ I ПИЙТЕ З НЕЇ ВСI, ЦЕ БО Є ЧАША КРОВІ МОЄЇ, НОВОГО I ВІЧНОГО ЗАВІТУ:
            Д: Тайна віри!
            П: КОТРА ЗА ВАС I ЗА БАГАТЬОХ БУДЕ ПРОЛИТА НА ВІДПУЩЕННЯ ГРІХIВ.
            (ставить Чашу на синдон)
            очікуємо пришестя Твоє.

(Друга епіклеза)
            Предстоятель під час акламації заходить за вівтар і обличчям до народу, розвівши руки, мовить:
            П: Споминаючи смерть і воскресіння Твого Сина, приносимо Тобі, Отче, жертву досконалого примирення, яку Христос залишив нам як доказ своєї любові і яку Ти сам дав у наші руки. Смиренно благаємо, свя й Отче, щоб Ти вчинив і нас угодними Тобі разом із Твоїм Сином і обдарував нас Духом Твоїм Святим, Який усуває все, що нас одне від одного віддаляє.
            (Інерцесія)
            Нехай Він учи нить посеред людей Твою Церкву знаком єдності та знаряддям Твого миру і збереже нас у сопричасті з нашим єпископом Н., з усіма єпископами та всім народом Твоїм.
            Так само, як Ти нині згромадив нас на трапезу Твого Сина, збери нас разом із Пресвятою Богородицею Дівою Марією, з блаженними Апостолами і всіма Святими, з нашими братами, а також з людьми з усіх племен і народів, померлими у Твоїй любові, на трапезу вічної єдності у нових небесах та на новій землі, де сяє повнота Твого миру
            (Складає руки)
            в Ісусі Христі, Господі нашому,
            від Якого, через Якого, i в Якому, Тобі, Боже, Отче Вседержителю, в єдності Святого Духа, всяка честь, могутність, похвала i слава, (поклавши Агнець на дискос, тричі знаменує його Чашею) влада, постійність і сила, на нескінченні віки вічні.

Комментарий

• Гориэк
              • 22 June 2021
              • 1133

ЄВХАРИСТІЙНА МОЛИТВА ВЕЛИКОГО ЧЕТВЕРГА
              Вживається на вечірній службі Великого Четверга, а також на месах, де відбуваються миропомазання й рукоположення, або які мають своєю темою таємницю Євхаристії та / або Страсті Христові.
              Префація:
              П: Воістину, достойне це і праведне, наш обов'язок і джерело нашого спасіння - приносити подяки завжди, тут і на кожному місці, Тобі, святий Отче, Вседержителю і вічний Боже. Твій Син, єдиносущий Тобі за Божеством, став людиною і прийшов спасти нас, знищивши наші гріхи. Господь усіх, Він був проданий як раб; Той, хто має судити ангелів, був засуджений людьми. Смертю Своєю зруйнувавши смерть, Він дарував нам життя. За цю таємницю любові ми, в єдності з ангелами і святими, возносимо Тобі, Отче, єдиному Богові, разом із Сином та Святим Духом трисвяту хвалу.
              Або префація відповідної пори церковного року чи інтенції.

Євхаристійний канон:
              (Постсанктум)
              П., розвівши руки: Воістину святий, воістину благословенний Ти, Боже. Ти робиш причасниками життя Сина Твого, спадкоємцями Царства, громадянами раю товарищами ангелів, щоб разом з усіма небесним воїнством з чистою вірою співати Тобі таємничу пісню.
              (Епіклеза)
              Ми не можемо ні в чому зневірятися у Твоєму милосерді, бо отримали такий дар, щоб силою Святого Духа принести Тобі жертву
              Тіла і Крові
              (складає руки)
              Господа нашого Ісуса Христа.
              (Спомин)
              Щоб визволити світ, Він віддав Себе на добровільні й побожні страждання, встановивши таїнство нашого вічного спасіння, Він першим став Жертвою і першим навчив її приносита.
              У (цей) день, напередодні Своїх страждань для спасіння нас і всього світу, на вечері зі Своїми учнями (підносить хліб) Він узяв хліб і, звівши очі до неба, до Тебе, Отця Вседержителя, подякував, благословив, переломив, дав Своїм учням, кажучи: (схиляється)
              БЕРIТЬ I ЇЖТЕ З ЦЬОГО ВСI, ЦЕ Є ТІЛО МОЄ, ЩО ЗА ВАС ЛАМАЄТЬСЯ. (схиляє коліна й кладе Агнець на дискос)
              (Відкривши чашу, говорить: ) Також після вечора Він узяв чашу і, звівши очі до неба, до Тебе, Отця Вседержителя, подякував, благословив, дав Своїм учням, кажучи: (схиляється)
              БЕРIТЬ I ПИЙТЕ З НЕЇ ВСI, ЦЕ БО Є ЧАША КРОВI МОЄЇ, НОВОГО I ВIЧНОГО ЗАВIТУ:
              П: КОТРА ЗА ВАС I ЗА БАГАТЬОХ БУДЕ ПРОЛИТА НА ВIДПУЩЕННЯ ГРIХIВ.
              (ставить Чашу на синдон)
              очікуємо пришестя Твоє.
              Спаси нас, Спасителю Світа,
              Що визволив нас хрестом і воскресінням Твоїм.

(Інтерцесія)
              Предстоятель під час акламації заходить за вівтар і обличчям до народу, схрестивши руки, мовить:
              П: Виконуючи заповідь Твою, Отче, ми здійснюємо цю Таїну. У трапезі Тіла Сина Твого ми бажаємо досягти нероздільного з'єднання з Ним і смерть Його звіщаємо.
              (Простягаючи руки)
              Воістину Тобі належить, Отче Вседержтелю, послати нам Твого Єдинородного Сина, Якого Ти милосердно послав до тих, хто не шукав Його. Ти, незбагненний і всемогутній Бог, породив у вічності незбагненного і всемогутнього Бога, що в усьому дорівнює Тобі. Даруй же нам віднайти джерело спасіння в Його Тілі, яким Він постраждав для визволення людства.
              Поглянь на людей Твоїх, насліддя Твоє, і весь народ Твій, який разом з нашим єпископом Н. відновлює таємницю страждань Господніх, сповіщає Твої дивні діла та чудеса, якими Ти їх звільнив. Даруй нам, зібраним разом у Соборій Церкві, бути в щирій любові причетниками небесної Твоєї трапези разом із блаженною Дівою Марією та прославленим сонмом всіх святих Господа нашого Ісуса Христа,
              (підносить дискос з Агнцем і Чашу)
              в Якому Тобі честь і слава, велич і могутність, з Духом Святим від віків минулих, і нині, і повсякчас, і на віки віків..

Комментарий

• Гориэк
                • 22 June 2021
                • 1133

ЄВХАРИСТІЙНА МОЛИТВА «ДОРОГА ДО ЄДНОСТІ ЦЕРКВИ»

Вживається в неділю перед Всесвітнім тижнем молитов за християнську єдність, а також на месах з екуменічною інтенцією.

Префація:
                П: Воістину, достойне це і праведне, щоб ми Тобі, Господи, всеблагий Отче, складали подяку і співали гімн слави і величання.
                Адже Ти словом Євангелія Твого Сина зібрав у одну Церкву людей з усіх народів, мов і націй; для неї животворною силою свого Духа Ти і тепер не перестаєш збирати всіх людей в одну родину. Являючи Твій завіт любові, даний Церкві, постій-
                но поширюється блаженна надія Царства і сяє знак Твоєї вірності, обіцяної Тобою навіки в Ісусі Христі, Господі нашому.
                Тому ми з усіма небесними воїнствами прославляємо Тебе на землі, з усією Церквою одноголосно взиваючи:
                Або префація Хрещення Господнього:
                П: Воістину, достойне це і праведне, наш обов’язок і джерело нашого спасіння - приносити подяки завжди, тут і на кожному місці, Тобі, о Боже безмежного милосердя, що на берегах Йордану явив Спасителя людей і об’явив Себе як Отець світла.
                Ти відкрив небо, Ти освятив воду, Ти переміг сили зла і вказав на Твого Єдинородного Сина, на Якому з'явився Дух Святий у вигляді голуба. Сьогодні водне джерело, отримавши Твоє благословення, стирає давню непокору, пропонує віруючим відпущення всіх гріхів і народжує дітей Божих, призначених до вічного життя. Вони народилися за тілом, вони йшли до смерті через провину, тепер Божественне життя вітає їх і веде до небесної слави.
                А ми, оновлені Твоєю благодаттю, з’єднані з ангелами і святими, радісно виголошуємо хвалебний гімн:

Євхаристійний канон:
                (Постсанктум)
                П., розвівши руки: Воістину, святий Ти і вельми славний, Чоловіколюбче Боже,
                що завжди подорожуєш із людьми їхніми життєвими шляхами. Воістину,
                благословенний Твій Син, який є присутній серед нас, коли ми збираємось із любові до Нього. Він, як колись своїм учням в Емаусі, пояснює нам Писання і ламає для нас хліб.
                (Перша епіклеза)
                Отже, просимо Тебе, всеблагий Отче: зішли свого Духа, щоб освятив ці дари хліба і вина,
                (Чинить знак хреста над хлібом і чашею)
                щоб вони стали для нас Тілом і Кров’ю (складає руки) Господа нашого, Ісуса Христа.
                (Спомин)
                Він, напередодні своїх страждань, в останню ніч Тайної Вечері, (підносить хліб) взяв хліб, благословив, розламав і дав своїм учням, кажучи: (схиляється)
                БЕРІТЬ І ЇЖТЕ З ЦЬОГО ВСІ, ЦЕ Є ТІЛО МОЄ, ЩО ЗА ВАС ЛАМАЄТЬСЯ. (схиляє коліна й кладе Агнець на дискос)
                (Відкривши чашу, говорить: ) Так само, після вечері, (підносить чашу над вівтарем) взявши чашу, склав Тобі подяку і подав своїм учням, кажучи: (схиляється)
                БЕРІТЬ І ПИЙТЕ З НЕЇ ВСІ, ЦЕ БО Є КРОВІ МОЄЇ, НОВОГО І ВІЧНОГО ЗАВІТУ:
                Д: Тайна віри!
                П: КОТРА ЗА ВАС I ЗА БАГАТЬОХ БУДЕ ПРОЛИТА НА ВІДПУЩЕННЯ ГРІХІВ.
                (ставить Чашу на синдон)
                очікуємо пришестя Твоє.

(Друга епіклеза)
                П: Проголошуючи діло Твоєї любові, аж поки прийде Христос, приносимо Тобі, святий Отче, хліб життя і чашу благословення. Милостиво споглянь на приношення Твоєю Церквою переданої нам пасхальної жертви Христа, Сина Твого і нашого Спасителя, і вчини, щоб ми, причащаючись Тіла і Крові Його, силою Духа Твоєї любові нині і в день вічності були зараховані до числа причасників Твого Сина.
                (Інтерцесія)
                Нехай Твоя Церква Н. відновиться в світлі Євангелія. Зміцни узи єдності між вірними і пастирями Твого народу, нашим єпископом Н., (імена місцевих єпископів інших конфесій, насамперед тих, з ким встановлене хоча б часткове євхаристійне спілкування, а за бажанням і інших) між усіма єпископами, щоб Твій люд
                у цьому світі, поділеному незгодами, сяяв як пророчий знак єдності та згоди.
                (За померлих)
                Пам’ятай також про наших братів і сестер (Н. і Н.), що почивають у Христовому мирі, та про всіх померлих, віру яких знав тільки Ти. Дозволь їм насититись світлом Твого обличчя і обдаруй їх повнотою життя у воскресінні.
                Дай також і нам у кінці нашого земного паломництва дійти до вічної обителі, де ми житимемо з Тобою завжди і разом з Пресвятою Богородицею Дівою Марією, із Апостолами та Мучениками (зі святим Н.: святими дня та храму), святим Амвросієм, прославлятимемо та величатимемо Тебе
                (Складає руки)
                через Ісуса Христа, Твого Сина,

Комментарий

• Гориэк
                  • 22 June 2021
                  • 1133

ПОРЯДОК ВРАНІШНЬОЇ В ПОЄДНАННІ З МЕСОЮ

Недільні та святкові меси можуть поєднуватися з вранішньою в єдине послідування (вігілію). При цьому спільнота може використовувати за своїм звичаєм різні чини Служби часу (аквілейський, медіоланський, римський, сарумський, візантійський) та різний розподіл псалмів (тижневий, двохтижневий, трьохтижневий, чотирьохтижневий та інші цикли), під які підлаштовується базовий порядок вранішньої.

Вігілія, за можливістю, починається до світанку.

Якщо є звичай починати месу чином каяття, то він відправляється тут за одним з трьох варіантів, викладених вище в ординарії меси або, в реформованому сарумському чині, за Соборним молитовником (Liber Precum Publicarum). Може бути також більш розгорнутий чин спільної сповіді. Але нормативним місцем для чину каяття залишається початок Літургії вірних, оскільки він, з одного боку, є відповіддю на проголошене Євангеліє, а з іншого, підготовкою вірних до приношення Євхаристії.

Предстоятель: Господи, + відкрий мої уста,
                  Народ: І язик мій звістить Тобі хвалу.
                  П: Боже,
                  поквапся спасти мене,
                  Н: Господи, поспішися ж на поміч мені!
                  П: Слава Отцю і Сину і Святому Духу

Н: як було на початку, i нині, i повсякчас, i на віки віків. Амінь.
                  Алилуя, алилуя, алилуя.
                  (Великим постом замість Алилуя:
                  П: Прославте Господа.
                  Н: Нехай славиться імя Господнє.)

І співаємо псалом 94(95) з черговим антифоном:
                  * Ходіте, заспіваймо Господеві,
                  воскликнім Скелі нашого спасіння.
                  Ходімо перед Нього з хвалою
                  і піснями Йому воскликнім.
                  * Бо Господь - Бог великий
                  і Цар великий над усіма богами.
                  В Його руці - землі глибінь,
                  і верхи гір Йому належать.
                  * Море - Його, бо то він витворив Його.
                  І сушу Його руки створили.
                  Ходіте, поклонімся і ниць припадім; (доземний поклон)
                  припадімо на коліна перед Господом, Творцем нашим!
                  Бо Він наш Бог,
                  і ми народ Його пасовиська,
                  і Його руки отара.
                  * Якби ж то ви послухали вже голос Його сьогодні!
                  «Не будьте тверді серцем, як у Меріві,
                  як у день Масси в пустині,
                  де спокушали Мене батьки ваші,
                  випробовували Мене, хоча й бачили Моє діло.

* Сорок років осоружний був Мені той рід,
                  і Я мовив: То народ, що блукає серцем;
                  вони Моїх доріг не знають.
                  Тому й поклявсь Я в Моїм гніві:
                  Вони не ввійдуть у Мій спочинок!»

* Слава Отцю і Сину і Святому Духу
                  *(повторює антифон)
                  За сарумським чином псалом може співатися без антифону.

Далі, крім Великого посту та Адвенту (коли пісня трьох отроків співається перед Євангелієм):
                  Ч: Благословен Ти, Господи, Боже отців наших,
                  Н: і прехвальний і преславний повіки.
                  Ч: І благословенне ім’я слави Твоєї,
                  Н: святе і преславне і прехвальне повіки.
                  Ч: Благословенний Ти в храмі святої слави Твоєї
                  Ч: Благословенний Ти, що бачиш безодні, сидиш на херувимах,
                  Н: і прехвальний і преславний повіки
                  Ч: Благословенний Ти на престолі слави Царства Твого
                  Ч: Благословенний Ти на тверді небесній
                  Ч: Слава Отцю і Сину і Святому Духу
                  Ч: як було на початку, i нині, i повсякчас, i на віки віків. Амінь.
                  Ч:
                  Благословен Ти, Господи, Боже отців наших,

Господи, помилуй, Господи помилуй, Господи помилуй.

П: Благословенний Ти, Господи.
                  Н:
                  Амінь.

За візантійським чином може співатися з тропарями 7 пісні канону з повечіря.

Великим же постом і Адвентом тут гімн покаянного змісту.

Далі чергові псалми за чином, що використовується, з власними антифонами (можуть співатися лише на початку та в кінці), на три статії, після кожної з яких:
                  Читець: Слава Отцю і Сину і Святому Духу. Антифон
                  Н: як було на початку, i нині, i повсякчас, i на віки віків. Амінь. Антифон наступного псалма
                  В кінці, крім Великого посту: Алилуя, алилуя, алилуя.
                  В неділі та свята замість псалмів (або після них) співаються біблійні пісні Ісаї, Анни, Йони (взимку також Аввакума) з черговими антифонами (за візантійським чином - з тропарями канону вранішньої). Після кожної пісні Слава І нині з антифоном, Господи, помилуй (тричі) П: Благословенний Ти, Господи. Н: Амінь.
                  Трипсалм'я і трипіснець, якщо співаються / читаються разом, можуть розділятися додатковим читанням або спільною сповіддю.

Далі Перше читання згідно чину, що використовується.

За візантійським чином, відповідно практиці читання після кафізм зазвичай небіблійних текстів тут може бути друге читання римської Служби годин (тоді перше, біблійне, переноситься на вечірню або, як зазначено вище, між псалмами та піснями).

І в звичайний час продовжуємо пісню трьох отроків (Дан.3:57-90):
                  Ч: Благословіте Господа, усі діла Господні!
                  Н: Хваліте й возносіте Його повіки.
                  Ч: Благословіте Господа, ангели Господні!
                  Ч: Благословіте, небеса, Господа!
                  Ч: Благословіте Господа, усі наднебесні води!
                  Ч: Благословіте Господа, всі сили!
                  Ч: Благословіте Господа, сонце й місяць!
                  Ч: Благословіте Господа, звізди небесні!
                  Ч: Благословіте Господа, дощі й роси!
                  Ч: Благословіте Господа, всі вітри!
                  Ч: Благословіте Господа, вогонь і спека!
                  Ч: Благословіте Господа, холод і гарячизна!
                  Ч: Благословіте Господа, роси й іней!
                  Ч: Благословіте Господа крига й холоднеча!
                  Ч: Благословіте Господа, льоди й сніги!
                  Ч: Благословіте Господа, дні й ночі!
                  Ч: Благословіте Господа, світло і пітьма!
                  Ч: Благословіте Господа, блискавки й хмари!
                  Ч: Нехай земля благословить Господа!
                  Н: Хай хвалить і благословить Його повіки.
                  Ч: Благословіте Господа, пагорби й гори!
                  Ч: Благослови Господа, все що на землі виростає!
                  Н: Хвали й возноси Його повіки.
                  Ч: Благословіте Господа, джерела!
                  Ч: Благословіте Господа, моря й ріки!
                  Ч: Благословіте Господа, морські потвори й усе, що кишить у водах!
                  Ч: Благословіте Господа усі небесні птиці!
                  Ч: Благословіте Господа, всі дикі звірі й худоба!
                  Ч: Благословіте Господа, сини людськії!
                  Ч: Благослові Господа, Ізраїль!
                  Н: Хвали й возноси Його повіки.
                  Ч: Благословіте Господа, священики Господні!
                  Ч: Благословіте Господа, слуги Господні!
                  Ч: Благословіте Господа, духи й душі справедливих!
                  Ч: Благословіте Господа, святі й смиренні серцем!
                  Ч: Благословіте Господа, Ананія, Азарія, Мисаїл!
                  Н:
                  Хваліте й возносіте Його повіки.

Ч: як було на початку, i нині, i повсякчас, i на віки віків. Амінь.
                  Н:
                  Хваліте й возносіте Його повіки.

За візантійським чином може співатися з тропарями 8 пісні канону з вранішньої.

Великим же постом, Адвентом (крім останньої неділі), у Великодній та Різдвяний період, а також на великі свята (в деяких спільнотах, за звичаєм, в усі неділі) замість неї співаємо гімн святителя Амвросія:
                  Тебе, Бога, хвалимо, Тебе, Господа, прославляємо,
                  Тебе, предвічного Отця, вся земля величає.
                  Тобі всі ангели, Тобі небеса і всі сили,
                  Тобі херувими й серафими безперестанними голосами співають:

Свят, Свят, Свят, Господь Бог Саваот!
                  Повні небеса і земля величної хвали Твоєї!

Тебе хвалить преславний апостольський хор.
                  Тебе хвалить збір пророків.
                  Тебе хвалить пресвітле мучеників воїнство.
                  Тебе по всьому світу прославляє свята Церква:
                  Отця незбагненної величности,
                  Поклоняємого Твого істинного і єдинородного Сина
                  І Святого Утішителя Духа.

Ти Цар слави, Христе,
                  Ти Отця предвічний Син єси.
                  Ти, ставши людино рад нашого спасіння,
                  Не погордував дівочим лоном.

Ти переміг смерти жало,
                  Відчинив для віруючих Царство Небесне.
                  Ти сидиш праворуч Бога у славі Отця;
                  Ти прийдеш як Суддя - так віруємо.

Тому благаємо Тебе: Допоможи рабам Твоїм,
                  Що їх викупив Ти Своєю дорогоцінною кров’ю:
                  Сподоби зі святими Твоїми
                  У вічній славі Твоїй царювати.

Спаси людей Твоїх, Господи,
                  І благослови спадкоємство Твоє.
                  Провадь їх і прослав їх навіки,
                  Щоденно благословимо Тебе,
                  І хвалитимемо ім’я Твоє навіки, і на віки вічні.

Сподоби, Господи, в день цей без гріха зберегтися нам..
                  Змилуйся над нами, Господи, змилуйся над нами.
                  Нехай буде, Господи, милість Твоя на нас,
                  Бо ми надіємось на Тебе.
                  Надіємось на Тебе, Господи,
                  Щоб не посоромитись нам навіки. Амінь.
                  Або гімн Боже, славимо Тебе і хвалу Тобі приносим… (Євангельська Пісня, №28).

І Друге читання згідно чину, що використовується.
                  За візантійським чином це може бути недільне або святкове євангельське читання вранішньої.

** Далі, крім Великого посту та Адвенту, якщо на цей день не пропонується літанія для меси, то чергова літанія і молитва вранішньої за римською або медіоланською Літургією годин.
                  Або постійна літанія за реформованим сарумським чином:
                  П: Яви, о Господи, нам Твоє милосердя,
                  Н: Подай нам Твоє спасіння. (Пс.84(85):8)

[П: Дай, Господи, цареві перемогу,
                  Н: і вислухай нас, (коли взиватимемо до Тебе. Пс.19(20):10)

Прохання читається лише в країнах з монархічною формою правління]
                  П: Священики Твої нехай одягнуться у справедливість,
                  Н: Святі Твої нехай возрадуються вельми. (Пс.132:9)
                  П: Спаси, Господи, нарід Твій.
                  Н: І благослови насліддя Твоє. (Пс.28:9)
                  П: В часі нашім мир подай, Господи.
                  Н: Бо нема нікого, хто б боровся за нас, окрім Тебе єдиного, Господи.
                  П: Серце чисте створи нам Боже,
                  Н: і Духа Твого Святого не відійми від нас. (Пс.50(51):12-13)
                  П: Боже, Творче миру, що любиш злагоду, в пізнанню Тебе маємо вічне життя, а в служінні Тобі маємо новну волю! Борони нас, смиренних слуг твоїх від ворожих нападів, щоб ми, упевнившись на твою оборону, не настравшлись ніяких напасників; у Христі Ісусі Господі нашім.
                  Або: Господи, Отче наш небесний, Вседержителю і віковічний Боже, що допровадив нас щасливо аж до цього ранку! Борони нас сьогодні твоєю могутньою силою, і не дай нам впасти в який-небудь гріх, або в яку небезпеку, але дай, щоб кожний наш вчинок відбувся за твоїм проводом, за твоєю волею, щоб ми завжди творили правду перед лицем твоїм; у Христі Ісусі Господі нашім.
                  Або: Боже, що дав нам ці спільні й однодушні молитви і обіцяв вволити прохання двох або трьох, що згодяться в ім’я Твоє! Сам і нині прохання рабів Твоїх на пожиток їм прийми, і подай нам і в цьому житті зрозуміння Твоя істини, і в майбутньому даруй життя вічне.
                  А за візантійським чином це може бути Велика єктенія (Синапта) з молитвою третього антифону.

І одразу Велике славословя на якому відбувається вхід до вівтаря:
                  Слава у вишніх Богу
                  і на землі мир людям доброї волі.
                  Прославляємо Тебе,
                  благословляємо Тебе,
                  поклоняємось Тобі,
                  величаємо Тебе.
                  Подяку Тобі складаємо, бо велика слава Твоя,
                  Господи Боже, Царю Небесний,
                  Боже Отче Вседержителю.
                  Господи Сину Єдинородний, Ісусе Христе,
                  Господи Боже, Агнче Божий, Сину Отця,
                  помилуй нас;
                  прийми благання наші;
                  Ти, що сидиш праворуч Отця,
                  помилуй нас.
                  Бо лише Ти – Святий,
                  лише Ти – Господь,
                  лише Ти – Всевишній, Ісусе Христе,
                  зі Святим Духом у славі Бога Отця.
                  Всякий день благословлятиму Тебе
                  і вихвалятиму Ім’я Твоє
                  поки й віку і на віки вічні.
                  Сподоби, Господи, в день цей
                  без гріха зберегтися нам.
                  Благословенний Ти, Господи,
                  навчи мене заповітів Твоїх..
                  Споглянь на моє горе й на труд мій,
                  і відпусти всі мої гріхи.
                  Нехай мої уста хвалу возносять,
                  хвалу Богу нашому.
                  Нехай моя душа живе й Тебе хвалить,
                  і Твої присуди нехай мені допоможуть.
                  Блукаю, мов вівця, що заблудила;
                  шукай слугу Твого, бо я велінь Твоїх не забуваю.
                  Скоро пошли нам милість Твою,
                  бо дуже зубожіли ми.
                  Поможи нам, Боже, Спасителю наш.
                  Благословен єси, Господи, Боже батьків наших,
                  і достохвальний і вельми возносимий повіки.
                  Святий Боже, святий Кріпкий, святий Безсмертний, помилуй нас. (тричі)
                  А за візантійським чином Велике славословя співається, як зазначено в Слідуваній псалтирі та Служебнику.

Предстоятель виголошує Господь з вами! і далі за чином Святої меси.

** Великим же постом і Адвентом після другого читання одразу:
                  Ч: Як лань прагне до водних потоків
                  так душа моя жадає Бога, Кріпкого, живого.
                  Ч: Чому ти смутна, душе, і чому мене тривожиш?
                  Поклади надію на Бога, бо я Йому визнаватимуся.
                  Ч: І я ввійду до Божого жертівника,
                  до Бога, що розвеселяє мою молодість.
                  Н: як було на початку, i нині, i повсякчас, i на віки віків. Амінь.
                  І співаємо, як наведено в орднарії меси, пісню Захарії Благословен Господь, Бог Ізраїля… під час якої відбувається вхід до вівтаря.

І амвросіанська літанія Великого посту (або прохання літанії лауд, як зазначено вище для звичайного часу, але без молитви, або Господи, помилуй з дияконськмими інвокаціями). В кінці предстоятель перед вівтарем виголошує чергову Молитву «над народом» з пропрія Святої меси.
                  Последний раз редактировалось Гориэк; 23 January 2025, 12:45 PM.

Комментарий

• Гориэк
                    • 22 June 2021
                    • 1133

ЄВХАРИСТІЙНІ МОЛИТВИ ГАЛЛІКАНСЬКОГО ЧИНУ

Галліканський богослужбовий обряд містив для різних свят і нагод не лише окремі префації, як медіоланський або римський, але власні євхаристійні канони, де спільними текстами залишалися лише Санктус та Інституція. В аквілейському календарі вони зберігаються на ранніх месах Різдвяного Святвечора та Різдва, неділь перед Великим постом, Вербної неділі, Великого Четверга, Великодня й у деякі інші дні церковного року, а також як варіант мес у різних нагодах. Наведені три варіанти Євхаристійної молитви можуть використовуватися в будь-який день.

П: Контестація:
                    [[Варіант 1: Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне - Тебе, Бога, хвалити, Тебе, Господа, прославляти. Тебе, предвічного Отця, вся земля величає,Тобі всі ангели, Тобі небеса і всі сили, Тобі херувими й серафими безперестанними голосами співають:
                    Варіант 2: Воістину, достойне це і праведне, щоб ми завжди віддавали подяку Тобі, Господи, Отче Вседержителю, Боже вічний. Ти славишся святими хвалами, Ти царюєш на небі, Ти єси непорочного Агнця предвічний Отець. Ти сяйво святих, вінець мучеників, захисник усіх душ, пастир сиріт, володар вдовиць, просвітлення сліпих, обітниця прощення гріхів, визволитель полонених, рятівник хворих, воскреситель мертвих, садівник раю, впокорювач моря, Творець неба і землі. Ти народам розум дав, оголошених до хрещення покликав, пресвітерам дав священство і єпископам апостольство. Ти, Господи, володієш небесним, судиш земне, підводиш пекельне і керуєш вічним. Всі ангели величають Тебе, Господи, пісню перемоги співаючи, виголошуючи, викликуючи і промовляючи:
                    Варіант 3: Воістину, достойне це і праведне - завжди дякувати Тобі, любити Тебе понад усе, славити Тебе за все. Через Твій дар гідність образу Отця дарована за природою всім людям; здатність до вічності дарується душі; свобода вибору дається в житті; щастя хрищення пропонується в благодаті; спадщина неба обіцяна в невинності; дієвість таїнств зберігається в покаянні; прощення в милосерді пропонується замість покарання за беззаконня: щоб Боже співчуття возвеличилось над усіма людьми, бо Ти не бажаєш, щоб створені Тобою виродилися в нечестивість, ані навчені Тобою загинули в невігластві, ані возлюблені Тобою залишилися в покаранні, ані викуплені Тобою позбавилися Твого царства.Перед Твоїми очима всі ангели безперестанно взивають, промовляючи:]]

Н: Свят, Свят, Свят…

Постсанктум:
                    [[Варіант 1: Разом з ними Тебе хвалить преславний апостольський хор, збір пророків, пресвітле мучеників воїнство. Тебе по всьому світу прославляє свята Церква: Отця незбагненної величности, Істинного і Єдинородного Сина Твого і Святого Утішителя Духа. Бо Предвічний Син Твій, Цар слави, Христос, став людиною заради нашого спасіння, не погордувавши дівочим лоном. Він переміг жало смерті й відчинив для віруючих Царство Небес.
                    Варіант 2: Ти милостиво благоволив, щоб ця похвала Твоєї слави, з голосом небесних створінь, що лунають у висотах, була відома і нам, Твоїм слугам, і щоб ці проголошення, що святкуються в горніх місцях, були даром Твоєї величності. Через наші гріхи ми втратили цей благословенний дар, і смертні, повернулися в землю, з якої вийшли, оплакуючи загублену вічну втіху. Але Твоя багатогранна доброта, Твоя безмірна й неосяжна величність послала з неба спасительне Слово, яке втілилося, зєднавшись з людською природою, щоб знайти загибле й зцілити давні рани.
                    Варіант 3: Воістину святий і праведний єси, Господи, воістину великий і благочестивий, що послав нам Сина Свого, Господа нашого Ісуса, Світло з висоти небесної, Відкупителя тіла з полону смерті. Це щастя без кінця, це Блаженство без меж, так безупинно довіряти Богові, Який є надією нашею, Який є нашим спокоєм. У Ньому справа пильнує, в Ньому відпочинок. Отже, насичуючись від цього хліба або чаші, отримуємо все, що Він передбачив у таємницях, через Христа, нашого Господа.]]

Інституція:
                    П: Він напередодні Своїх страждань, в ніч, коли Йому належало принести Себе в жертву за спасіння всіх, взяв хліб, благословив його, (підносить хліб) преломив, дав учням Своїм, кажучи: (схиляється)
                    БЕРІТЬ I ЇЖТЕ З ЦЬОГО ВСІ, ЦЕ Є ТІЛО МОЄ, ЩО ЗА ВАС ЛАМАЄТЬСЯ. (схиляє коліна й кладе Агнець на дискос)
                    Це чиніть кожного разу на спомин про Мене.
                    (Відкривши чашу, говорить: )
                    Також після вечері взяв чашу, (підносить чашу над вівтарем) говорячи: (схиляється)
                    БЕРІТЬ I ПИЙТЕ З НЕЇ ВСІ, ЦЕ БО Є ЧАША КРОВІ МОЄЇ, НОВОГО I ВІЧНОГО ЗАВІТУ, КОТРА ЗА ВАС I ЗА БАГАТЬОХ БУДЕ ПРОЛИТА НА ВІДПУЩЕННЯ ГРІХІВ.
                    (ставить Чашу на синдон)
                    Це чиніть кожного разу на спомин про Мене,

Д: На спомин Світла, що прийшло до нас з Небес!
                    П: звіщаючи смерть Мою, визнаючи Моє воскресіння, очікуючи пришестя Мого, коли Я знову з Небес прийду до вас.
                    очікуємо пришестя Твоє.

Епіклеза:

[[Варіант 1: Тому благаємо Тебе: допоможи рабам Твоїм, що їх викупив Ти Своєю дорогоцінною Кров’ю, (підносить Святі Дари) благослови це приношення своїм благословенням і ороси Святим Духом; (ставить Дари на синдон) щоб для всіх, хто приймає Євхаристію (бере Агнець з дискоса й тричі знаменує Чашу), вона була чистою, правдивою і чесною через Ісуса Христа, Сина Твого, Господа і Бога нашого, який живе і царює з Тобою і Святим Духом на віки вічні.
                    Варіант 2: Виконуючи ці заповіді й настанови, Господи, старанно молимося, (підносити Святі Дари) нехай зійде святе Слово Твоє на нас і на ці Дари, які ми приносимо Тобі; нехай зійде Дух незбагненної слави Твоєї; нехай зійде дар давнього милосердя Твого, (ставить Дари на синдон) щоб це приношення стало для нас Тілом і Кров'ю Господа Бога нашого Ісуса Христа, Єдинородного Сина Твого, (бере Агнець з дискоса й тричі знаменує Чашу) через Якого Ти все твориш, створене благословляєш, благословенне освячуєш, і освячене подаєш, зі Святим Твоїм Духом, Боже, що в досконалій Трійці живеш і царюєш на віки віків.
                    Варіант 3: Тому, пам’ятаючи і зберігаючи заповіді Єдинородного, молимося, Всемогутній Отче, (підносити Святі Дари) щоб Ти злив духа освячення на ці створіння, покладенні на Твій вівтар, (ставить Дари на синдон) щоб через переливання небесного і невидимого таїнства (бере Агнець з дискоса й тричі знаменує Чашу) цей хліб був змінений на Христове Тіло, а чаша була перекладена в ЙогоКров, щоб стали вони благодаттю для всіх і ліками для тих, хто приймає. Через Христа, Господа нашого, який живе і царює з Тобою в єдності Святого Духа, Бог, на віки вічні.]]

Комментарий

• Гориэк
                      • 22 June 2021
                      • 1133

ЄВХАРИСТІЙНА МОЛИТВА ЗА СВ. ІПОЛИТОМ РИМСЬКИМ

В Римській церкві Євхаристійна молитва II Нового чину є найкоротшою і служиться частіше за інші, а також зазвичай вживається на міжконфесійних екуменічних заходах. Офіційно вона подається як Служба Божа, наведена в «Апостольському переданні» Іполита Римського, але фактично її переструктуровано за зразком римського канону: частина вводного тексту виділена в префацію (розділивши Санктусом єдине речення; до того ж префації новозаповітної тематики нехарактерні для сирійської традиції, етапом розвитку якої є цей чин), так само розділена епіклеза з прикликанням Духа Святого на Дари і на причаснків (першу частину перенесено перед «установчими словами») , текст доповнений формулюваннями з галліканських служебників. В аквілейському обряді в будні дні може відправлятися як вона (варіант 2), так і незмінений чин з «Апостольського передання», доповнений префацією, Санктусом та інтерцесією (варіант 1).

Префація:

Варіант 1:
                      Постійна префація з Євхаристійної молитви IV Нового чину, яку ніколи не можна замінювати.
                      П: Воістину, достойне це, щоб ми Тобі складали подяку, і праведне, щоб ми Тебе прославляли, святий Отче, бо тільки Ти – Бог живий та істинний. Ти предвічний та існуєш повіки, перебуваючи у недосяжному світлі. Тільки Ти є добрий, і як єдине
                      джерело життя Ти все створив, щоб наповнити свої створіння благословенням і багатьох з них ощасливити сяйвом Твого світла.
                      Предстоять бо перед Тобою незліченні воїнства Ангелів, котрі вдень і вночі служать Тобі і, споглядаючи славу Твого обличчя, безустанно Тебе прославляють. Єднаючись із ними, ми разом з усім піднебесним створінням, що славить Тебе нашими устами, з радістю прославляємо Твоє Ім’я, співаючи:

Варіант 2:
                      П: Воістину, достойне це й праведне, слушне та спасенне, щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, святий Отче, через Ісуса Христа, Твого возлюбленого Сина.
                      Він – Твоє Слово, яким Ти усе створив. Ти зіслав нам Його як Спасителя і Відкупителя, Котрий воплотився з Духа Святого і народи вся з Діви. Він, виконуючи Твою волю і набуваючи для Тебе святий народ, розпростер свої руки на хресті, щоб подолати смерть і явити воскресіння.
                      Тому з Ангелами і всіма Святими проголошуємо Твою славу, разом із ними взиваючи:

Н: Свят, Свят, Свят...

Євхаристійний канон:
                      Предстоятель, розвівши руки, мовить:

Варіант 1: (Спомин)
                      Дякуємо Тобі, Боже, через улюбленого Отрока Твого Ісуса Христа, Якого в останні часи Ти послав нам Спасителем, Відкупителем і Вісником волі Твоєї, Який є Словом, невіддільним від Тебе, Яким все створено за волею Твоєю, Якого Ти послав з небес у лоно Діви і Який, будучи зачатий у утробі, втілився і явлений Сином Твоїм, народженого від Духа Святого і від Діви. Виконуючи волю Твою і створюючи Тобі святий народ, Він простяг руки, щоб звільнити від страждань тих, хто вірує Тобі.
                      (Складає руки)
                      Він, добровільно віддаючись стражданню, щоб скрушити смерть і розбити кайдани диявола, скасувати пекло і явити світло праведникам, пригвоздити вирок і оголосити воскресіння,

Варіант 2: (Перша епіклеза)
                      П: Воістину святий Ти, Боже, джерело всякої святості.
                      Тож освяти ці дари росою Твого Духа,
                      щоб вони стали для нас Тілом і Кров’ю Господа нашого Ісуса Христа.
                      (Складає руки)
                      Він, коли добровільно віддав себе на страждання,

(Підносить хліб)
                      взяв хліб і, складаючи Тобі подяку, розламав і дав Своїм учням, кажучи: (схиляється)
                      БЕРІТЬ І ЇЖТЕ: ЦЕ Є ТІЛО МОЄ, ЩО ЗА ВАС ЛАМАЄТЬСЯ.

(схиляє коліна й кладе Агнець на дискос)
                      (Відкривши чашу, говорить: ) Так само після вечері взяв чашу (підносить чашу над вівтарем) і знову, складаючи подяку, подав своїм учням, кажучи: (схиляється)
                      ПИЙТЕ З НЕЇ ВСІ: ЦЕ Є ЧАША КРОВІ МОЄЇ, НОВОГО І ВІЧНОГО ЗАВІТУ,

КОТРА ЗА ВАС І ЗА БАГАТЬОХ БУДЕ ПРОЛИТА НА ВІДПУЩЕННЯ ГРІХІВ.
                      (схиляє коліна й ставить Чашу на синдон)
                      Чиніть це на Мій спомин.
                      Д: Тайна віри.
                      очікуємо пришестя Твоє.

П: Споминаючи смерть і воскресіння Твого Сина, жертвуємо Тобі, Боже, хліб життя й чашу спасіння і дякуємо за те, що Ти нас удостоїв предстати перед Тобою і Тобі служити.

Варіант 1: (Епіклеза)
                      Благаємо, щоб Ти послав Духа Твого Святого на приношення Святої Церкви Збираючи її в одне, даруй всім причасникам святині сповнення Духа Святого для ствердження віри в істині.

Варіант 2: (Друга епіклеза)
                      Смиренно благаємо Тебе, щоб Святий Дух з’єднав нас усіх, причасників Тіла і Крові Христа.

(Інтерцесія)
                      Пам’ятай, Боже, про Твою Церкву, розпороше ну по всій землі. Вдосконалюй її в любові разом з нашим єпископом Н. та всім духовенством.
                      [На месах за померлих: Пам’ятай про Твого слугу H., якого (Твою слугиню H., яку) Ти (сьогодні) покликав до себе з цього світу. Вчини тому, хто був з’єднаний (тій, хто була з’єднана) у святому хрещенні з Твоїм Сином подобою Його смерті, також зєднатися з Ним у Його воскресінні.]
                      Пам’ятай також про наших померлих братів і сестер, що заснули з надією воскресіння, та про всіх, котрі в Твоїй благодаті відійш ли з цього світу. Приведи їх до світла Твого обличчя. Просимо Тебе: помилуй всіх нас і дай нам участь у вічному житті з Пресвятою Богородицею Дівою Марією, зі святим Йосифом, Її Обручником, з блаженними Апостолами, (зі святим H. святі дня та храму) і всіма святими, котрі впродовж віків були Тобі угодні, щоб ми разом з ними славили і величали Тебе
                      (складає руки)
                      через Твого Сина Ісуса Христа,

(беручи дискос з Агнцем і Чашу, підносить їх)
                      через Якого Тобі слава и честь, Отцю и Сину зі Святим Духом у Святій Церкві Твоїй нині і повсякчас и на віки вічні.
                      Або:
                      (беручи дискос з Агнцем і Чашу, підносить їх)
                      через Якого, з Яким і в Якому Тобі, Боже, Отче Вседержителю, в єдності Святого Духа всяка честь і слава на віки вічні.
                      Або:

Комментарий

• Гориэк
                        • 22 June 2021
                        • 1133

ЄВХАРИСТІЙНА МОЛИТВА III НОВОГО ЧИНУ

Заснована на галліканських джерелах, часто служиться в Міланському соборі та діоцезі замість традиційного римсько-медіоланського канону. Може відправлятся в неділі звичайного часу.

Префація:
                        П:
                        Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, щоб ми зажди і всюди складали Тобі подяку, Господи, святий Отче, Всемогутній вічний Боже, через Христа Твого, Господа нашого, в Якому Ти благоволив відновити все і повноти Якого сподобив нас причаститися.Він, маючи Божу природу, понизив Себе Самого і через Кров, пролиту на Хресті, примирив усе, тому й був вивищений над усім і спричинився до вічного спасіння всім, які йому слухняні. Тому ми з ангелами й архангелами і силами та з усім сонмом небесного воїнства співаємо Тобі, невпинно взиваючи:

Євхаристійний канон:
                        (Постсанктум)
                        П., розвівши руки:
                        Воістину святий Ти, Боже, і слушно славить Тебе все Твоє створіння, бо через Твого Сина, нашого Господа Ісуса Христа, силою Святого Духа Ти все животвориш і освячуєш та не перестаєш збирати свій народ, щоб від сходу сонця і аж до його заходу він приносив Твоєму Імені чисту жертву.

[В неділю:Тому ми стоїмо перед Тобою і разом з усією Церквою святкуємо перший день тижня, коли Христос воскрес і послав апостолам Духа Святого.]
                        (Перща епіклеза)

Тож смиренно благаємо Тебе, Боже: освяти Святим Духом ці дари, які ми Тобі приносимо для освячення,
                        щоб вони стали Тілом і Кров’ю Твого Сина, Господа нашого Ісуса Христа,
                        (складає руки)
                        за велінням Котрого ми звершуємо ці тайни.
                        (Cпомин)
                        Він бо тієї ночі, в яку Його було видано, (підносить хліб) взяв хліб і, складаючи Тобі подяку, благословив, розламав і дав своїм учням, кажучи: (схиляється)
                        (Відкривши чашу, говорить: )
                        Так само після вечері взяв чашу (підносить чашу над вівтарем) і, складаючи Тобі подяку, благословив і подав своїм учням, кажучи: (схиляється)
                        БЕРІТЬ I ПИЙТЕ З НЕЇ ВСІ: ЦЕ Є ЧАША КРОВІ МОЄЇ НОВОГО І ВІЧНОГО ЗАВІТУ, КОТРА ЗА ВАС І ЗА БАГАТЬОХ БУДЕ ПРОЛИТА НА ВІДПУЩЕННЯ ГРІХІВ.

(схиляє коліна й ставить Чашу на синдон)
                        Чиніть це на Мій спомин.
                        Д: Тайна віри.
                        очікуємо пришестя Твоє.

(Друга епіклеза)
                        П: Господи, споминаючи спасенні страсті Твого Сина, а також Його чудесне воскресіння і вознесіння на небо, та очікуючи другого Його пришестя, приносимо Тобі серед подячних молитов цю живу і святу жертву.
                        Поглянь, просимо, на приношення Твоєї Церкви і прийми жертву, що примирила нас з Тобою, вчини, щоб ми, поживлені Тілом і Кров’ю Твого Сина і наповнені Його Святим Духом, стали одним тілом і однією душею в Христі.
                        (Інтерцесія)
                        Нехай Він нас учинить вічним даром для Тебе, щоб ми отримали спадщину з Твоїми вибраними, насамперед із Пресвятою Дівою Богородицею Марією, зі святим Йосифом, Її Обручником, з блаженними Апостолами і славними Мучениками, (зі святим H. святі дня та храму) і всіма святими, які невпинно моляться за нас.
                        Просимо Тебе, Боже, щоб ця жертва нашого примирення з Тобою принесла мир і спасіння усьому світові.
                        Зміцни у вірі та любові Твою Церкву, що подорожує по землі, разом з Твоїм слугою, нашим єпископом Н., усіма єпископами, усім духовенством та усім відкупленим Тобою народом.
                        [На хрещальних месах (з миропомазанням): Зміцни Твоїх синів (і дочок) у їхній християнській відданості, [Н. і Н.], котрих сьогодні купелею відродження (і даром Святого Духа) Ти покликав бути частиною Твого народу: нехай з Твоєю допомогою вони завжди ходять в оновленому житті.]
                        Вислухай милостиво молитви Твоїх вірних, котрі з Твоєї волі предстоять перед Тобою. В милосерді своїм, о добрий Отче, з’єднай із собою всіх своїх дітей, розпорошених по всьому світі.
                        [На месах за померлих: Пам’ятай про Твого слугу H., якого (Твою слугиню H., яку) Ти (сьогодні) покликав до себе з цього світу. Вчини тому, хто був з’єднаний (тій, хто була з’єднана) у святому хрещенні з Твоїм Сином подобою Його смерті, також зєднатися з Ним у Його воскресінні, коли Він воскресить тіла померлих з пороху земного і перемінить наше понижене тіло, щоб воно уподібнилось до прославленого Тіла Його. ]
                        Прийми милостиво до свого Царства наших померлих та всіх, котрі, Тобі подобаючись, відійшли з цього світу. Надіємося, що разом із ними ми будемо там вічно радіти Твоєю славою, коли Ти осушиш на наших очах усяку сльозу, бо, оглядаючи Тебе, Боже, таким, яким Ти є, ми навіки станемо подібними до Тебе і прославлятимемо Тебе без кінця,
                        (скаладає руки)
                        через Господа нашого Ісуса Христа, через котрого Ти обдаровуєш світ всякими благами,

Комментарий

• Гориэк
                          • 22 June 2021
                          • 1133

ЄВХАРИСТІЙНА МОЛИТВА ВЕЛИКОДНЬОГО НАВЕЧІРЯ

Також використовується на тайновводних месах для новоохрещених протягом Світлого тижня, в неділі Пасхального періоду та на хрещальних месах, крім Різдвяних днів.

Префація:

П: Воістину достойно і праведно благословляти Тебе, Отче, у будь-який час, найбільше ж проголошувати Твою славу цієї пам'ятної ночі, в яку Христос, наша Пасха, приніс Себе в жертву.
                          Агнець Божий, Він узяв на Себе гріхи світу, смертю подолав смерть і Своїм воскресінням відновив життя.
                          В цій тайні наповнюються радістю серця всіх, про неї переможно виголошують по всій землі люди, які разом з ангелами і святими співають гімн вічної хвали:
                          На Великодній месі вранці:
                          П: Воістину достойно і праведно дякувати Тобі, Боже Вседержителю, і славити Тебе від усього серця, Святий Отче, Творце і Создателю світу.
                          Христос Ісус, що Єдиносущний Тобі за Божественною природою, добровільно віддав себе на смерть на хресті, щоб звільнити людину. Він був прообразом у жертві єдиного сина Авраама; народ Мойсея заколанням чистого ягняти оголошував про його пасхальне жертвопринесення; пророки пророкували його ще в стародавніх століттях як Слугу, який візьме на себе гріхи кожного і зітре провину кожного. Це правдива Пасха, піднесена Кров’ю Господа, в якій, Отче, Твоя Церква відзначає Свято всіх свят. Твій Син, як раб, віддає себе в полон людям, щоб відновити їх до повної та вічної свободи, і воістину благословенною смертю перемагає їхню смерть навіки. Тепер князь темряви визнає себе переможеним, і ми, вирвані з безодні гріха, радіємо входженню з воскреслим Спасителем у Царство Небесне.
                          Через цю таємницю благодаті ми єднаємося на радість всесвіту із усіма відкупленими народами, які співають Твою славу на небі і на землі, підносимо Тобі , Отче, гімн хвали:
                          На Великодній месі за охрещених (або в перший день тайновводної октави):
                          П: Воістину достойно і праведно, слушне та спасенне, щоб ми завжди тут та всюди складали подяку Тобi, святий Отче, Вседержителю, вiчний Боже, бо в Ісусі Христі, Твоєму Сині , Ти знищив старе життя в гріху й відновив нам первинну цілісність.
                          За цю таємницю вся земля радіє невимовною радістю, і ангели, і святі співають на небі, без кінця оспівуючи славу Твою:
                          На месі за охрещених Світлого понеділка (другого дня тайновводної октави):
                          П: Воістину достойно і праведно, слушне та спасенне, щоб ми завжди тут та всюди складали подяку Тобi, святий Отче, Вседержителю, вiчний Боже.
                          (Прославляючи чудове визволення людини, ми величаємо Тебе в цей святий день, який став урочистим івисоким над днями всієї історії жертвою хреста та початком оновленого життя.) Щоб бути первородним серед людей, які перемагають смерть, Твій вічний Син, що став нашим братом, так само, як добровільно віддав себе на страждання, так воскресає славно і кличе нас розділити тілом і духом сяйво Його торжества.
                          За цю таємницю вся земля радіє невимовною радістю, і ангели, і святі співають на небі, без кінця оспівуючи славу Твою:
                          На месі за охрещених Світлого вівторка (третього дня тайновводної октави):
                          П: Воістину достойно і праведно благословляти Тебе, Отче, у будь-який час, (найбільше ж проголошувати Твою славу в ці дні, коли святкуємо Пасху Христову.
                          Сьогодні Господь Ісус воскрес із мертвих і горда влада диявола повалена; нині розірвані пекельні кайдани, знищений тягар давньої кривди, зламана зброя смерті.) Через духовні води Спаситель виві в нас і з панування гнобителя, коли Він тріумфально повернувся з смерті до життя і зодягнувся у славу.
                          За цю таємницю радіє вся земля і приєднується до ангельських хорів на небі в радісній пісні Твоєї хвали:
                          На месі за охрещених Світлої середи (четвертого дня тайновводної октави):
                          П: Воістину достойно і праведно складати подяку Тобi, Вседержителю Боже, (і святкувати з радістю дні нашого визволення); бо воскресінням Сина Твого людина, звільнена від рабства провини, повернулася до свого першопочатку і отримала впевненість, що може розділити славу воскреслого Господа.
                          За цю таємницю радіє вся земля і приєднується до ангельських хорів на небі в радісній пісні Твоєї хвали:

На месі за охрещених Світлого четверга (пятого дня тайновводної октави):
                          П: Воістину достойно і праведно величати Тебе, Отче Всемогутній і Святий.
                          Христос Спаситель приніс Себе в жертву, щоб у її спомині ми могли насититися для вічного життя Його Тілом і Кров’ю, принесеними на хресті для нашого відкуплення.
                          За цю таємницю радіє вся земля і, приєднучись до ангельських хорів на небі,
                          підносить радісну пісню хвали Твоїй:
                          На месі за охрещених Світлої пятниці (шостого дня тайновводної октави):
                          П: Воістину достойно і праведно, слушне та спасенне, щоб ми завжди тут та всюди складали подяку Тобi, святий Отче, Вседержителю, вiчний Боже, через Ісуса Хрста, Господа нашого.
                          З Його смерті прийшло життя, з Його страстей – спасіння, з хреста – ліки любові, Його осуд — слава, Його рани — джерело благодаті. Він добровільно пішов на смерть, єдина жертва для всіх, щоб усі ми могли жити вічно.
                          З цієї тайни вся земля радіє і, з’єднана з ангельськими хорами на небі, підносить радісну пісню Твоєї хвали:

На месі за охрещених Суботи знятя білих риз (сьомого дня тайновводної октави):
                          П: Воістину достойно і праведно, слушне та спасенне, щоб ми завжди тут та всюди складали подяку Тобi, Господи, святий Отче, Вседержителю, вiчний Боже.
                          За словом Твоєї істини, вірний своїй обітниці, Господь Ісус, принесши Себе в жертву, став вічним Первосвященником. Єдиний бездоганний священик, Він не мав потреби в відкупленні своїх гріхів, але, правдивий Агнець пасхальної жертви, омив гріхи світу Своєю Кров’ю.
                          Тому вся земля радіє невимовною радістю, і ангели співають на небі, без кінця
                          оспівуючи славу твою:

В неділі Пасхального періоду відповідні префації.
                          На хрещальних месах об іншій порі:
                          П: Воістину достойно і праведно приносити Тобі подяку, Отче безмежної сили.
                          З радістю святкуємо наше спасіння в таїнстві Хрещення. Рід людський звільняється від ланцюгів давньої провини, відновлює гідність свого первісного походження та отримує надію на воскресіння, обіцяне його дітям у вічну спадщину.
                          За цю таємницю благодаті, з’єднані з ангелами і святими, радісно підносимо хвалебний гімн:

Євхаристійний канон:
                          (Спомин)
                          П., розвівши руки: Воістину святий, воістину благословенний Господь наш Ісус Христос, Син Твій. Він, будучи нескінченним і вічним Богом, зійшов з небес, упокорився до стану слуги і прийшов розділити долю тих, хто гинув, щоб привести їх до спасіння.
                          Він добровільно погодився на страждання, щоб звільнити від смерті людей, яких створив; з безмежної Своєї любові він залишив нам приносити жертву Його Тіла і Крові через Святого Духа.
                          Бо напередодні Своїх страждань за наше спасіння і спасіння всього світу Він, сидячи за столом серед Своїх учнів, (підносить хліб) узяв хліб і, подякувавши Тобі з молитвою благословення, переломив і дав їм, кажучи: (схиляється)
                          БЕРIТЬ I ЇЖТЕ ВСI, ЦЕ Є ТІЛО МОЄ, ЩО ЗА ВАС ПРИНОСИТЬСЯ. (схиляє коліна й кладе Агнець на дискос)
                          (Відкривши чашу, говорить: ) Так само після вечері (підносить чашу над вівтарем) взяв чашу (підводить очі) і, звівши очі свої до неба, до Бога, Отця Свого, з молитвою благословення, дав своїм учням, кажучи: (схиляється)
                          БЕРІТЬ I ПИЙТЕ З НЕЇ ВСІ, ЦЕ БО Є ЧАША КРОВІ МОЄЇ, НОВОГО I ВIЧНОГО ЗАВIТУ, КОТРА ЗА ВАС I ЗА БАГАТЬОХ БУДЕ ПРОЛИТА НА ВIДПУЩЕННЯ ГРIХIВ.

(ставить Чашу на корпорал)
                          П: І також заповідав їм:
                          П:
                          Кожного разу, як чинитимете це, чиніть на спомин про Мене, звіщаючи смерть Мою, визнаючи Моє воскресіння, очікуючи пришестя Мого, коли Я знову з Небес прийду до вас.
                          очікуємо пришестя Твоє.

(Епіклеза)
                          Предстоятель під час акламації заходить за вівтар і обличчям до народу, розвівши хрестоподібно руки, мовить:
                          П: Це Його заповідь, Господи, яку ми виконуємо.

(Простягаючи руки, продовжує: )
                          Тому благаємо Його присутності в цьому жертвоприношенні, котре Він заснував, щоб сповнилася віра в піднесенні Тайни, щоб як правдиво виконуємо небесну жертву, так правдиво прийняли ми Господні Тіло і Кров.
                          (Інтерцесія)
                          Благоволи, Отче, прийняти цю пасхальну жертву, котру в сопричасті з Пресвятою Дівою Марією, Матір'ю Божою, зі святим Амвросієм і всіма обраними ми разом з нашим єпископом Н. приносимо перед Тобою зі смиренним і вдячним серцем за
                          Твою святу Церкву, поширену по всій землі і зєднану в Святому Дусі любов’ю Господа, за священство святе і весь народ, що отримав Твою милість, [в Великоднє навечіря та на хрещальних месах: найперше ж за цих твоїх синів (і дочок), яких Ти сьогодні відродив водою і Духом, очистивши від усякого гріха,] і за наших братів і сестер, які йшли перед нами з надією та впевненістю в приході Твого Царства, щоб ти зберіг імена всіх, записаних у Книзі життя,
                          (Складає руки)
                          і знайшов їх усіх у Христі Ісусі, Господі нашому,

Комментарий

• Гориэк
                            • 22 June 2021
                            • 1133

ПРОПРІЙ МЕСИ ЗА ХРИСТИЯНСЬКУ ЄДНІСТЬ

Під час Всесвітнього тижня за єдність християн, на екуменічних заходах та з відповідною інтенцією.

* ІНГРЕСА *

Я - добрий Пастир і знаю Своїх,
                            а Мої Мене знають.
                            Як Отець Мій Мене знає,
                            і Я знаю Отця, - говорить Господь, -
                            і життя Своє кладу я за Моїх овець. (Йн.10:14-15)
                            Або:
                            Одне бо Тіло, один Дух,
                            як в одній надії вашого покликання були ви покликані. (Еф.4:4)

* МОЛИТВА «НАД НАРОДОМ» *

П: Всемогутній вічний Боже, що обєднуєш розсіяних і робиш їх одним, зглянься з любов'ю на отару Сина Твого та збери в цілісності віри і в узах любові тих, хто був посвячений єдиним Хрещенням.
                            Або:
                            П: Боже , що з усіх частин землі збираєш людей славити імя Твоє, дай нам волю і силу виконати те, що Ти наказуєш, щоб християнський народ, покликаний до Твого Царства, жив у одній вірі і виявляв ту саму любов.
                            Або:
                            П: Зглянься, Боже, на народ Твій та вилиттям Духа Твого помнож любов до слова Твоєї істини в усіх віруючих, щоб через щире дослідження та спільну відданість йому вони могли відновити досконалу єдність Твоєї родини.

Через Ісуса Христа, Сина Твого, Господа і Бога нашого, Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа на віки вічні.
                            Н: Амінь

* АНТИФОН ПІСЛЯ ЄВАНГЕЛІЯ *

Один Господь, одна віра, одне хрещення. v
                            Один Бог і Отець усіх, що над усіма й через усіх і в усіх. (Еф.4:5-6)

* МОЛИТВА «НАД СИНДОНОМ» *

П: Нехай світить нам, Отче, велич Твоєї любови. Усунь розбіжності між християнами, піднеси Свою Церкву, як прапор між людьми, щоб людство, просвітлене Твоїм Духом, увірувало в посланого Тобою Ісуса Христа, Сина Твого і Господа нашого,
                            Або:
                            П: Почуй, Отче, молитву Твого народу: об’єднай серця вірних у прославленні Твого імені та в прагненні до щирого навернення, щоб, подолавши будь-який поділ між християнами, Церква складалася в досконалому сопричасті та в радості йшла до зустрічі з Христом,
                            Або:
                            П: Онови нас Отче, люблячий Творець людства, вилиттям Святого Духа, щоб, йдучи гідно нашого покликання, ми пропонували світові свідчення християнської істини і впевнено працювали для єдності всіх віруючих у зв’язках миру нашого єдиного Господа Ісуса Христа

Який з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, Бог, на віки вічні.
                            Н: Амінь

* МОЛИТВА «НАД ПРИНОШЕННЯМ» *

П: Боже, що здобув Собі народ усиновлення єдиною жертвою Твого Сина, даруй і завжди зберігай у Церкві дари єдності та миру.
                            Або:
                            П: Ласкаво просимо, Боже живий та істинний: нехай цей спогад нашого відкуплення і таїнство Твого милосердя буде знаком єдності і зв’язком братерської любові.
                            Або:
                            П: Жертвою, яку ми приносимо Тобі, Боже, в єдиній і досконалій жертві Сина Твого, визволи нас від лукавого і збери дітей Твоїх, яких Ти покликав до однієї віри в єдиному Хрещенні, для участі в єдиній трапезі життя.

Через Христа, Господа нашого.

* ПРЕФАЦІЯ *

П: Воістину достойно і праведно, слушне та спасенне, щоб ми завжди тут та всюди складали подяку Тобi, святий Отче, Вседержителю, вiчний Боже, через Христа, Господа нашого.
                            В Ньому Ти привів людей до пізнання євангельської правди і сформував Церкву, Тіло Його, в єдності однієї віри та одного Хрещення. Через Нього Ти дав усім народам Духа Святого, що дивно діє в різноманітних дарах і в любові збирає всіх воєдино, Духа, який перебуває в синах усиновлення і Своєю невимовною присутністю наповнює і веде всю Церкву.
                            Тому ми, радісні та вдячні, в єдності з ангелами і святими возносимо Тобі, Отче, гімн потрійної хвали:

* КОНФРАКТОРІЙ *

З того усі спізнають, що Мої ви учні,
                            коли любов взаємну будете мати. (Йн.13:35)
                            Або:
                            Отче Святий! Заради імени Твого
                            бережи тих, що їх Ти мені передав,

щоб були одно, як ми!
                            - говорить Господь. (Йн.17:11)
                            Або:
                            Ісус мав умерти за народ;
                            і не тільки за народ,
                            але й за те, щоб зібрати в одне
                            розкидані діти Божі. (Йн.11:51-52)
                            Або:
                            Ісус Христос - примирення за наші гріхи,
                            і не лише за наші,
                            а й за гріхи усього світу. (1Йн.2:2)

* ТРАНЗИСТОРІЙ *

Щоб усі були одно:
                            як Ти, Отче, в мені, а Я в тобі,
                            щоб і вони були в Нас звершені в єдності,
                            щоб світ увірував, що Ти Мене послав. (Йн.17:21,23)
                            Або:
                            Один Хліб і одна Чаша,
                            і як всі ми, численні,
                            причащаємося з одного Хліба й однієї Чаши,
                            то становимо одне Тіло. (пор. 1Кор.10:17)
                            Або:
                            А над усе будьте в любові,
                            що є зв'язок досконалости,
                            і нехай панує в серцях ваших мир Христовий,
                            до якого ви були покликані,
                            в одному Тілі. (Кол.3:14-15)

* МОЛИТВА «ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ» *

П: Освяти, Боже, Отче наш, Церкву Твою в узах милосердя від цього причастя віри й благодаті , знака нашого братерства у Христі Господі, Котрий з Тобою живе і царює на віки вічні.
                            Або:
                            П: Влий у нас, Боже, Отче наш, Духа Твого милосердя і силою цієї жертви спасіння об’єднай усіх віруючих у гармонії та мирі. Через Христа, Господа нашого, який живе і царює з Тобою в єдності Святого Духа, Бог, на віки вічні.
                            Або:
                            П: Отче, що нагодував нас за столом благодаті, освяти й віднови свою Церкву
                            щоб усі, хто хвалиться іменем християнським, служили Тобі в єдності однієї віри. Через Христа, Господа нашого.

Комментарий

• Гориэк
                              • 22 June 2021
                              • 1133

ПРОПРІЙ МЕСИ ЗА ЄВАНГЕЛІЗАЦІЮ СВІТУ

* ІНГРЕСА *

Ідіть же по всьому світу
                              та проповідуйте Євангелію всякому творінню,
                              - говорить Господь. (Мк.16:15)
                              Або:
                              Жнива великі, та робітників мало,
                              - говорить Господь.
                              Просіть, отже, Господаря жнив,
                              щоб вислав робітників на свої жнива. (Мт.9:37-38)

* МОЛИТВА «НАД НАРОДОМ» *

П: Боже нескінченної любові, який хоче, щоб усі люди спаслися і прийшли до розуміння правди. Подивись, яке велике жниво Твоє, і пошли ласкаво своїх робітників, щоб Євангеліє було звіщено кожному створінню, і народ Твій, зібраний з усіх народів, міг йти шляхом спасіння.
                              Або:
                              П: Боже, Ти заснував Свою Церкву, вселенське таїнство спасіння, щоб продовжувати відкупительну роботу Христа аж до кінця віків. Пробуди ж серця вірних Своїх, щоб вони свідоміше відчули нагальність місіонерського покликання, щоб з усіх народів землі міг зібратися і зрости посвячений Тобі народ.

Через Ісуса Христа, Сина Твого, Господа і Бога нашого, Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа на віки вічні.

* АНТИФОН ПІСЛЯ ЄВАНГЕЛІЯ *

Господь покликав мене Своє благодаттю, v
                              зволив об'явити в мені Сина Свого, щоб я проповідував Його між народами. (Гал.1:15-16)
                              Або:
                              Мені, найменшому з усіх святих була дана ця благодать: v
                              звіщати народам незбагненне багатство Христа. (Еф.3:8)
                              Або:
                              Для всіх я став усім, щоб конче деяких спасти. v
                              Усе це роблю заради Євангелія, щоб стати його співучасником. (1Кор.9:22-23)

* МОЛИТВА «НАД СИНДОНОМ» *

П: Отче, що дав світові Свого Сина, правдиве світло всіх людей, пошли Духа, обіцяного Тобою, щоб принести Твою правду в серця і схилити їх до послуху віри, щоб усі Твої діти, народжені в Хрещенні до вічного життя, сформували єдиний народ Нового союзу. Через Христа, Господа нашого, Який з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, Бог, на віки вічні.

* МОЛИТВА «НАД ПРИНОШЕННЯМ» *

П: Милосердний Боже, заслугами Твого Сина, що віддав Себе заради спасіння людського роду, ім'я Твоє нехай прославиться через Нього серед народів від сходу до заходу, і в кожній частині світу буде принесена єдина досконала жертва твоїй величності. Через Христа, Господа нашого.

* ПРЕФАЦІЯ *

П: Воістину, достойне це і праведне, слушне і спасенне - приносити подяки завжди, тут і на кожному місці, Тобі, святий Отче, Вседержителю і вічний Боже.
                              Ти Господар жнив і посилаєш робітників у Свій виноградник. У своїй доброті Ти не допускаєш, щоб малим бракувало тих, хто зі смиренним серцем ламає благаний ними хліб Євангелія і приносить убогим та пригнобленим дар жаданого визволення.
                              За цей план благодаті, з’єднані з хорами ангелів і святих, підносимо Тобі гімн хвали:

* КОНФРАКТОРІЙ *

Нехай Бог змилосердиться над нами й благословить нас;
                              нехай засяє лице Його над нами,
                              щоб знали на землі Його дорогу,
                              між усіма народами Його спасіння. (Пс.66(67):2-3)
                              Або:
                              Повідайте між племенами славу Господню,
                              між усіма народами Його діла предивні.
                              Бо Господь великий і вельми достойний слави. (Пс.95(96):3-4)

* ТРАНЗИТОРІЙ *

Хваліть Господа, усі народи!
                              Славте Його, усі люди!
                              Велике бо до нас Його милосердя,
                              і вірність Господа повіки. (Пс.116(117):1-2)
                              Або:
                              Навчіть усі народи берегти все, що я вам заповідав, -
                              говорить Господь.
                              Отож Я з вами по всі дні аж до кінця віку.” (Мт.28:21)

* МОЛИТВА «ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ» *

П: Боже, Отче всіх, через святий Хліб і Чашу спасіння, що їх Ти дав нам у цьому таїнстві, нехай віра Твоя пошириться аж до кінців землі. Через Христа, Господа нашого.
                              Або:
                              П: Освяти й обнови, Отче, вірних Твоїх, яких Ти покликав до Твого столу, і в чудовій таємниці Церкви поширюй на всі народи блага спасіння, яке здобув для нас Своєю смертю на хресті Твій Син і наш Господь Ісус Христос. Ради Нього, Котрий живе і царює на віки вічні.

Комментарий

Обработка...